Twee gouden tips om er een top-dag van te maken

Om me heen zie ik veel werkende moeders worstelen met het vinden van een goede balans tussen werk en privé.

Het ontbreekt hun vaak aan energie om na een enerverende werkdag ook thuis nog lekker actief en aandachtig met hun kind(eren) bezig te zijn. De koek is op als ze thuiskomen.

Voldoende tijd maken voor echte gezinstijd tijdens de waan van de dag valt ook niet mee. Je probeert wel steeds van alles, maar eigenlijk val je steeds weer terug in oude gewoonten.

Herken je dit?

En voel jij ook dat het beter kan, waardoor jullie als gezin gelukkiger worden?

Dan is het tijd voor actie en dit serieus te nemen. Want het is en blijft een cliché, maar je kind(eren) gaan de deur uit voor je er erg in hebt. En de tijd terugdraaien kun je niet. Dus begin nu!

Waartoe ik je in deze mail wil uitnodigen zijn twee dingen:

  1. Biggest irritators

Neem even tijd voor jezelf (ja, dat kan echt 😉 en maak inzichtelijk aan welke dingen je jezelf ergert of waar je last van hebt gedurende een normale werkweek. Waar voel je steeds dat het beter kan, maar lukt het niet. Schrijf elk ding op een post-it of briefje. Niet te veel bij nadenken, maar gewoon doen. Haal ze uit je hoofd, uit je hele systeem, rijp en groen door elkaar, gewoon opschrijven.

Bekijk ze dan eens van een afstandje – na een paar keer diep adem gehaald te hebben (want daar worden de dingen ook al gemakkelijker van) – en kijk of de dingen die je hebt opgeschreven te clusteren zijn of te koppelen aan een bepaalde activiteit op de dag.

Als je dit op die manier hebt neergelegd kijk je of de dingen te veranderen of te beïnvloeden zijn. Dingen waar je echt niets aan kunt veranderen heb je te accepteren. Waar je wel invloed op hebt, daar maak je een lijstje van en bepaal je zelf (of samen met partner en kinderen tijdens een eerstvolgend familieberaad bijvoorbeeld) wie er voor verantwoordelijk is of er iets aan kan doen. Prioriteren kan ook, want misschien is het niet haalbaar om alles in een keer te veranderen. Maar heb het er met elkaar over: waar lekt nu de meeste energie weg, of waar ontstaat de meeste stress rondom? En maak afspraken hoe jullie het gaan veranderen en verbeeld je alvast wat het jullie gaat opleveren! Dat zet jullie in beweging.

  1. Kijk eens met een andere bril

Vaak komt de wereld, als je moe en druk bent, hard binnen en ervaar je de dingen om je heen zwaarder dan ze wellicht echt zijn. Wat helpt is om gedurende de dag – en als dat niet lukt vooral ’s avonds voor het slapen gaan – dankbaar te zijn voor wat er is en te zien en voelen wat er goed gaat. Soms ben je zo druk dat je het kleine geluk niet eens meer ziet.

Soms ligt het geluk voor je neus en zie je het niet. Zo druk met van alles, dat je je niet beseft dat het geluk er al lang is en dat je het niet meer hoeft te zoeken.

Je zult merken dat het lichter wordt en dat je geluksbeleving verhoogt. Je kunt dit ook samen doen en tijdens het eten stilstaan bij wat er allemaal geluk(T) is op die dag.

Soms ligt het geluk voor je neus en zie je het niet. Zo druk met van alles, dat je je niet beseft dat het geluk er al lang is en dat je het niet meer hoeft te zoeken.

Ik ben heel benieuwd of bovenstaande oefeningen je al wat meer verlichting geven, waardoor je gelukkiger wordt met de combinatie van werk en gezin.

Hoe meer je zicht krijgt op de patronen en rituelen in je dag en voelt of ze je helpen of belemmeren om effectief en gelukkig te zijn, des te beter kun je presteren op je werk en thuis een bevlogen en leuke ouder zijn.

Leuk als je me laat hieronder in een comment laat weten wat je hebt ervaren. Want ik vind het super fijn om jou beter te leren kennen!

Wil je ontdekken hoe jij naar de wereld kijkt, hoe jij jezelf kan bevrijden van (gedachten)patronen die er voor zorgen dat je nu steeds vast loopt, dat je het combineren zwaar vindt en waardoor het gevoel van overvloed en plezier nu ver te zoeken is.

Je kunt dit met mij op verschillende manieren ontdekken. De meest gemakkelijke is door deel te nemen aan de Unlimited Mum transformatie speldag. Een gave groepscoaching dag om met 8 bewust, ambitieuze moeders spelenderwijs te ontdekken hoe je uit de overlevingsstand (family jungle) in de cirkel van overvloed komt. De plek waar het leven voor jou gaat werken, je in flow bent en je gezin en werk moeiteloos kunt combineren.

Je weet dan hoe je weer op de middenstip van je leven kunt gaan staan en wat je daar voor te doen hebt op de 8 key succesfactoren van een Happy Family Life.

One life, live it familywise

 

 

 

Laat een reactie achter