Als je terug kijkt op je dag of week word je dan blij? Of blijft er vaak een gevoel van ongenoegen knagen? Had je dingen anders gewild? Zijn er dingen blijven liggen die je had willen doen?
Hoe komt het toch dat we ons vaak dingen voornemen en dan regelmatig moeten concluderen dat ze niet zijn gelukt. Is dit te wijten aan het drukke gezinsleven, het balanceren tussen werk en privé. Of heeft het ook met iets ander te maken ….. ?
Al weer enkele jaren geleden toen ik nog in Frankrijk woonde met mijn gezin woonde ik een lezing bij van een Amerikaanse schrijfster die pleit voor “stop being perfectâ€. Perfect willen zijn is iets waar werkende moeders zich met name vaak schuldig aan maken. Alles, nou ja bijna alles, willen doen en het vooral ook goed willen doen.
Herkenbaar?
Het gevolg hiervan is dat je telkens iets nastreeft – een soort van ideaal beeld – en dit ideaal lijkt vaak niet haalbaar. Dit geeft je een onvolmaakt gevoel. Het afvinken van je “to-doâ€-lijstje lijkt een doel op zich, waardoor je voorbij gaat aan het genieten van het dagelijkse leven en vergeet wat echt belangrijk is. Er is namelijk altijd wel iets is dat niet helemaal lukt of dat soms iets anders loopt dan verwacht. Maar de vraag is hoe erg dit is. Hoe zwaar reken je jezelf dit aan, en in hoeverre laat je jouw geluk hier van af hangen. Maakt het streven naar perfectie – alles goed willen doen – jou gelukkig ….?
Hoe erg is het als een strijkmand ’s avonds niet leeg is, of dat het avondeten een keer minder goed was dan je had gewild omdat er iets tussen kwam. Zijn dat dingen die echt van wezenlijk zijn belang voor jou en je gezin, of mogen ze af en toe gebeuren? Zorg dat je blijft afstemmen op wat je echt belangrijk vindt, en wat je echt belangrijk vindt wordt bepaald door jouw waarden en drijfveren. Waarden sturen je gedrag en ze bepalen in sterke mate welke keuzes je maakt of wat je van gedrag van anderen vindt. Dus als je niet tevreden bent over hoe bepaalde zaken lopen in jouw leven, is het interessant je eens te verdiepen in jouw persoonlijke waarden en vooral in de sturing daarvan.We zijn ons namelijk vaak niet bewust van onze belangrijkste waarden, en ze zitten vaak onder het dagelijkse bewustzijnsniveau. Waarden inzichtelijk krijgen, geeft meer helderheid in waarom je dingen doet of gedaan wilt hebben.
Oefening Jouw persoonlijke waarden
1. Wat zijn voor jouw 6 belangrijkste waarden?
Hier kun je achter komen door jezelf de volgende hulpvragen te stellen:
➢ Wat motiveert mij?
➢ Waar heb ik een hekel aan? Dus wat is belangrijk voor mij?
2. Nummer de waarden in volgorde van belangrijkheid.
Nu je jouw belangrijkste waarden op een rijtje hebt kijk dan nog eens naar de dingen waar je je aan hebt gestoord de afgelopen week. Waarvan je vond dat je een steekje hebt laten vallen. Had dit echt te maken met iets wat je belangrijk vindt? Als je koos voor het uitgebreid de tijd te nemen voor jouw vriendin die belde – waardoor de strijkmand vol bleef – past deze keuze dan bij jouw waarden hiërarchie. Waar staat bijvoorbeeld vriendschap ten opzichte van ordelijkheid?
Pak je eigen voorbeelden en werk ze uit.
Word je bewust van waarom je dingen doet en je waarom bepaalde keuzes maakt. En, ga na of het “afstraffen†van jezelf terecht is. Voel de ruimte en rust die het geeft als je weet waar je voor staat. Keuzes maken wordt eenvoudiger en zijn gemakkelijker uit te leggen aan de rest van het gezin. Jouw keuzes worden dan begrepen omdat ze voor jouw 100% waar zijn en gebaseerd zij op je innerlijke waarden, en dat wordt gevoeld en waargenomen.
Blijf loyaal aan je zelf en blijf leven volgens wat jij belangrijk vindt voor jezelf en je gezin. Bepaal je eigen geluksgevoel en het tevreden zijn over jezelf!
Meer oefeningen vind je in het boek “Opvoeden vanuit het Hart†in het hoofdstuk Gezin in Balans of Overtuigd van jezelf. Of download gratis mijn nieuwste e-book hier. Waarin je leert hoe je tot jouw ideale weekindeling komt.