Terug naar de basisschool, terug naar de lunchbox

De vakantie is voorbij. Dat betekent voor veel kinderen weer snel ontbijten en eten op school. Blijft jou kind over op school of heeft de school een continu rooster? Dan geef je vast een lunch mee in de lunchbox. Wat doe jij of je kind in die lunchbox? Is de lunch anders of bijna hetzelfde als wanneer er thuis gegeten wordt?

foto door fotodominique.nl
foto door fotodominique.nl

Vorig schooljaar was ik overblijfjuf. Het viel me op dat het grootste deel van de lunchboxen traditioneel gevuld is. Twee boterhammen met hollands beleg zoals worst, kaas, pindakaas of chocopasta. Het soort brood is overwegend bruin, soms wit, soms donker volkoren.

In de laatste maanden was er een fruitproject op school. Een paar kinderen maakte hier dankbaar gebruik van en namen na het eten van de boterham, fruit. De een dronk water bij de lunch, de ander wicky uit een pakje of heel favoriet capri sun.

Mijn dochter heeft voor haar klasgenoten een vreemde lunchbox. Ze kan wel wat extra gebruiken en is een slechte broodeter. Ik wil ook dat ze goed luncht voor nieuwe energie in de middag. In haar lunchbox zitten bijvoorbeeld gezonde pannenkoeken gemaakt met goede granen en extra ei of een stukje hartige taart en ja soms ook een snee brood bij voorkeur ook belegd met komkommer en/of tomaat, dat vindt ze  lekkerder. In de hartige taart kun je makkelijk verschillende groenten kwijt, maar ook de pannenkoek eet ze graag met cherry tomaatjes. In haar trommel zit altijd wat snackgroenten. Ze smult tijdens het overblijven.

Waarom? Is brood dan niet gezond? Voor de lunch is het belangrijk dat kinderen, maar ook volwassenen alle basis voedingsstoffen binnenkrijgen. Dus niet alleen koolhydraten, maar ook eiwitten, vetten, vitamines en mineralen. Een lunch met overwegend brood bevat voor het grootste deel koolhydraten.  Door teveel zoetigheid of snelle koolhydraten zoals witbrood worden kinderen heel erg druk.  Je  kind krijgt even heel veel energie, daarna is je kind moe en vraagt hoogstwaarschijnlijk om meer eten (zoetigheid).  Een lekkere en gezonde lunch met alle benodigde voedingsstoffen geeft nieuwe energie en helpt je de middag door. Je kind krijgt continue energie. Dit zorgt ook voor een betere concentratie op school. Het duurt langer voor je kind opnieuw trek krijgt.

Samen eten is gezellig en genieten. Veel kinderen zaten bij het overblijven echt een beetje te kieskauwen op hun broodje. Soms proberen ze het brood zelfs weg te moffelen. Brood wordt er meestal ook niet beter op in een lunchbox.

Genieten van eten is juist zo belangrijk, ook voor je kind.

Variatie, een keer wat anders in de broodtrommel kan wonderen doen. Door te variëren krijg je ook de verschillende benodigde voedingsstoffen binnen. Weet jij wat je kind lekker vindt en gezond is? Wat zou je daarvan kunnen maken om mee te nemen voor de lunch?

Er is zoveel meer wat in een lunchbox kan en wel lekker blijft. Wil je inspiratie opdoen? Wil je meer ideeën voor wat je jouw kind voor de lunch mee kan geven op school?

Wil je het proeven en zelf ervaren?

Kijk dan snel op de informatiepagina van de Back to School Happy Food Day , zodat je kunt gaan genieten van een gezonde invulling van dit nieuwe schooljaar.

Deze nieuwe kans zou ik niet laten liggen!

Gabie Kusters, voedingscoach bij FoodWise4You

2 reacties op “Terug naar de basisschool, terug naar de lunchbox”

    1. Hallo Loes,

      Op 13 september a.s. gaan we ouders leren hoe je de lunchbox rijkelijk en gevarieerd kunt vullen. We gaan niet alleen kijken naar broodvervangers, maar ook leer je gezonde smeersels voor op brood te maken (met behulp van de blender). En je leert zelf hoe je de (groene) smoothie als kick start ontbijt voor je kids en je zelf kunt maken en waarom de smoothie zo’n wezenlijk aanvulling op je eetpatroon is.
      Hoop dat je er bij bent! En neem vooral andere werkende moeders of vaders mee voor wie dit ook interessant zou kunnen zijn. Het wordt een super inspirerende dag met voedingsexperts en veel lekker eten (ook om mee naar huis om te laten proeven ;-).

Laat een reactie achter