Vakantie en echtscheiden gaan toch niet samen? Toch wel als je niet oplet! Wat kun je er aan doen?

In deze zomertijd is iedereen in de ban van de vakantie.

Heerlijk vooruitzicht! Lekker ontspannen, veel tijd en aandacht voor elkaar. Voor de meeste werkende ouders is deze vakantie bedoeld om bij te tanken van een jaar hard werken.

En, toch wordt de zomervakantie niet door iedereen ervaren als iets om je op te verheugen …..

Uh? Wat bedoel je, denk je misschien …?

Wist jij dat na de zomervakantie de aanvragen voor een echtscheiding twee tot drie keer zo hoog als normaal bij een mediator of advocaat.

Er speelt al van alles maar dat wordt niet uitgesproken

Vaak spelen er al dingen in de relatie of misschien heeft een van de partners al de gedachte van echtscheiding. En wanneer je dan de hele dag op elkaars lip zit, barst de bom!

Als alle dagen vol zitten met werken, zorgen, koken, halen en brengen van de kinderen, 24/7 bereikbaar zijn voor baas of klant en onderhouden van contacten met vrienden en familie, dan heb je geen tijd om ergernissen en irritaties met elkaar te bespreken. Dan stapelen deze zich op.

Meer scheidingen door vakantie. Ongelofelijk toch?

Vakantie associeerde ook ik niet met echtscheiding, maar de feiten liegen er niet om. En eigenlijk overkwam het mezelf ook in 2009. Na een super leuke vakantie met een aantal andere gezinnen, kwam vrij snel daarna het hoge woord bij mijn ex eruit: “Ik wil zo niet verder.” Verassing? Eigenlijk toch wel! Liep het altijd even lekker? Nee dat niet. Maar, ik dacht dat we daar over in gesprek en mee aan het werk waren. Blijkbaar in zijn beleving niet.

gebroken hart houtEn dan nu organiseer ik – juist ik – de training “Gelukt in de liefde”. Weet je waarom? Omdat ik gewild had dat er een programma was geweest dat ons echt weer in verbinding met elkaar had gebracht. En dan niet door te praten met een expert op relatiegebied, maar juist door samen een soort van uitdaging aan te gaan. Oefeningen samen te doen, echt naar elkaar te luisteren, ervaringen van andere stellen te horen en vooral om weer te voelen waar het oorspronkelijk aan het begin van onze relatie om begon. De vonk weer terugvinden dus!

Misschien denk je nu. Ja leuk. Je bent je eigen programma mooi aan het promoten. Maar geloof me. Vanuit het diepst van mijn hart gun ik iedereen zo’n moment dat je elkaar echt even weer ziet zoals je bent, omdat ik van mening ben dat veel scheidingen voorkomen kunnen worden als je eerder het lef hebt om elkaar diep in de ogen (en in elkaars ziel) te kijken. En vanuit die overtuiging is het programma ontstaan.

Maar buiten dat.

Het feit blijft dat alle ergernissen en irritaties die al langer opkropt zijn, tijdens de vakantie vaak extra aan de oppervlakte komen.

Daarvoor kon het nog weggepoetst worden door te vluchten in werk of veel van huis te zijn om andere redenen. Maar dan als je opeens 24 uur per dag samen bent, merk je dat de relatie niet meer voor jullie werkt en jullie elkaar uit het oog verloren zijn. Als dat zo is, zou het dan niet van heel veel lef getuigen om mee te doen aan het “gelukt in de liefde” programma. Waardoor je jullie koers kunt bijstellen en daardoor bovendien de held en heldin bent voor je kinderen. Wat ik besef dat het een hele stap is om mee te doen. Maar ik weet hoe anti-held je jezelf voelt – helaas uit eigen ervaring – en wat het is om er te lang mee te wachten en het echt op een breuk aan te laten komen…..

Meer dan de helft van de Nederlanders vindt de vakantieperiode een goede tijd om problemen in het gezin onder ogen te zien en relationele hobbels glad te strijken.

Maar, de combinatie van de behoefte om eens een goed gesprek met elkaar te hebben en de voorafgaande vakantiestress en vermoeidheid is een gevaarlijke mix zijn. Stel je maar eens voor. Aangekomen op de bestemming en de koffers zijn uitgepakt. De kinderen zijn heerlijk op het strand aan het spelen. En na een vermoeide reis lig je net met een heerlijk boek op je handdoek. Maar nog voor je de eerste bladzijde van je boek hebt kunnen omslaan zegt je partner: “Ik wil graag met je praten. Wil je alsjeblieft je boek wegleggen?”. Wat doe je dan? Heb je daar op dat moment zin in? Ben je er op voorbereid? Durf je elkaar dan aan te kijken en een goed gesprek te beginnen? Of zeg je – of schreeuw je het inwendig misschien wel uit – “Nu even niet, !?@#”, omdat je bang bent voor het gesprek.

Dit voorkomen of relatie verbreken

Zo hard als ik het hier stel, is het natuurlijk lang niet voor alle stellen. En moet je al zo ver zijn om mee te doen aan dit programma?

Nee! Liever niet zelfs.

Want, Jeroen en ik zijn van mening dat het juist goed is om een keer in de zoveel tijd ook je relatie even onder de loep te nemen als een soort van APK op een laagdrempelige, liefdevolle en stoere manier (dus voor mannen en vrouwen leuk ;-). De 5 principes die we je leren kun je steeds toepassen en stellen je in staat om in verbinding te blijven ook als het even lastig is. En hoe leuk is het dan dat je na de training op wat je hebt ervaren en geleerd in de vakantie verder kunt doorpakken en doorpraten.

Heerlijk vooruitzicht toch? Dat gun ik jou en je gezin.

gelukt_in_de_liefde

Gun je jezelf meer liefde, verbinding en plezier? Wil je samen met elkaar op zoek naar de vonk in jullie relatie? Je kunt je nog slechts 5 dagen aanmelden voor ‘Gelukt in de Liefde’. Deze mooie 2-daagse training, met overnachting, voor jou en je partner, organiseer ik op 11 en 12 juli (ja dat is al snel!) met Jeroen de Jong van Praktijkvader.

Het avontuur begint op: www.praktijkvader.nl/gelukt

Laat een reactie achter