Kinderen proeven meer dan je denkt

“Maaama, bak je weer krokodillenpannenkoeken? Jakkie!”  Denk je een leuk idee te hebben om je kinderen wat nieuws te laten proeven, maar helaas. De naam “Krokodillenpannenkoeken” is bedacht door mijn dochter. Het zijn pannenkoeken gemaakt van ei, melk, tarwe- en kikkererwtenmeel. Ze smaken inderdaad wel anders, maar mijn dochter ruikt ze al van ver en vindt ze vies.  De zintuigen van kinderen zijn erg goed ontwikkeld. Taco vertelde tijdens de workshop  “Smaak en Zintuigen” dat kinderen veel sterker proeven dan volwassenen. Dat is ook mijn ervaring. Kinderen weten het vaak meteen als je van een voedingsmiddel een ander merk koopt of op een ander adres je inkopen doet. “Mama, deze salami smaakt anders, ik vind hem niet zo lekker…”

Het beste voor je kind

Als ouders wil je het beste voor je kind. Overal hoor en lees je dat fruit en groenten gezond zijn. Dat jij en je kinderen minimaal twee stuks fruit en 2 ons groenten moeten eten. Sommige voedingsdeskundigen, zoals ik zeggen zelfs dat dat nog lang niet genoeg is. Waarom? Fruit en groenten zijn leveranciers van vitamines, eiwitten, anti-oxidanten, (bio)flavonoïden, isoflavonen en al die stoffen hebben we hard nodig om gezond te blijven. Door verarming van de grond en milieuverontreiniging hebben we meer nodig dan vroeger. Elke vitamine heeft weer zijn eigen functie. Elk stuk fruit of groente heeft een andere samenstelling. Daarom is variëren zo belangrijk. Variëren? Veel ouders zijn al opgelucht als hun kind twee soorten groenten lust.

Snoepen is geen probleem, maar gezond eten?

Hoe zorg je dat kinderen genoeg groente en fruit eten? Zie het als toveren met “Smaak”. Elk kind is anders. Het ene kind is dol op zoet, het andere kind op zout en sommige houden zelfs vooral van pittig. Zoet lijkt het meest voor te komen, maar ik ken genoeg kinderen, die liever zout snacken. Er is ook een verschil in voorkeur voor warme of koude gerechten. Dat is niet alleen afhankelijk van het weer. Verveling bij het eten, waardoor eten stom en saai gevonden wordt komt vaak voor. Toch zijn er ook veel kinderen, die baat hebben bij rust. Die kinderen kunnen alleen met rust gezond en goed eten. Wil je je kinderen laten proeven en gezond laten eten dan tover je met hun voorkeuren.

Mijn ene dochter is snel verveeld. Bij haar gaat veel groente naar binnen met soep en fruit in een smoothie.Lekker snel en bijna drinkbaar! Mijn andere dochter heeft alle tijd. Bij haar gaat groente naar binnen bij pasta, rijst of hartige taart alles het liefst met lekkere zoute spek en fruit moet fruit blijven. Alleen de frambozensmoothie is onweerstaanbaar. Smaak is essentieel. Houdt een kind vooral van paprika dan heeft dat vast een reden. Hou er rekening mee. Er is niks mis mee als de paprika helpt om andere soorten fruit of groente te leren eten. Helpt kaas, spek, appelmoes of tomatenketchup? Maak je niet druk, maar maak er gebruik van. Mix en tover.

Mixen en toveren

En dat is nu juist zo leuk aan een smoothie. Je kunt eindeloos mixen en toveren. Je kind kan zelf mixen en toveren. Elke smaak en kleur is te bereiken. ” Wouw nu is het mooi roze” , “Te gek het lijkt wel kikkergroen”, “moet je zien, nu is het oranje”. Zoete smoothies zijn het bekendst, maar hartige smoothies kun je ook maken. Er zijn zelfs recepten voor smoothies met een pittige smaak. Het leuke van zoete smoothies: je verstopt er zo groente in. Wortel, spinazie, boerenkool lenen zich hier uitstekend voor. Nog een mooie bijkomstigheid: In het wit van de sinaasappel zitten heel veel goede gezonde stofjes. Kinderen zie ik eindeloos mieren om zoveel mogelijk wit eraf te krijgen. In de smoothie hoeft de sinaasappel niet zo schoon gepeld. Gemixed en getoverd merken kinderen niks meer van witte sliertjes.

jongetje green smoothie

Een smoothie kan op alle momenten, als start van de dag, tussendoortje of als toetje. Kinderen hebben de associatie met een Milk Shake als je de smoothie in een mooi hoog glas met een rietje serveert. Maak het mooi en leuk, doe het samen. Als een kind ergens zelf moeite voor heeft gedaan, zelf ingrediënten heeft mogen kiezen dan zal het veel sneller proeven.

Het is ongelooflijk hoeveel fruit en groente in een smoothie gaan. Mijn oudste dochter krijgt vaak uit school een fruitsmoothie. Voorheen at ze 1 banaan als ze thuiskwam. In de smoothie gaat bijvoorbeeld een banaan, sinaasappel, aardbeien en mandarijn. Ze drinkt in een teug vier stuks fruit! Vet toch!

Door: Gabie Kusters, voedingsdeskundige bij Foodwise4you
(Praktijk voor voedingsadvies en educatie)

fotoshoot Gabie Kusters

Twijfel je of je kind gezond eet? Is je kind te dik of te dun?
FoodWise4You begeleidt gezinnen om kinderen puur en
gezond te laten eten en indien nodig werken we samen aan een gezond gewicht.

Neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek

5 reacties op “Kinderen proeven meer dan je denkt”

 1. Leuk! Smoothies zijn bij kinderen én volwassenen een uitkomst volgens mij. Superlekker en je kunt ze precies zo op smaak maken als je zelf wil. Honing erdoor of een paar zaden en noten. Mijn favoriet is met avocado erin!

 2. Onze kinderen zijn gelukkig dol op fruit en de verschillende groenten gaan er ook goed in. De smoothies zijn hier een mooie aanvulling op! De associatie met milkshake is inderdaad een hele goeie en ze vinden het heel spannend dat een zelfgemaakte smoothie mee naar school mag. Vooral voor ook heel fijn voor m’n dochter die nu met een paar losse wisseltandjes zit 😉 , dan gaat het knabbelen op een wortel of stukje komkommer niet zo gemakkelijk en een smoothie zit er hup in.
  Behalve dat kinderen meer proeven dan je denkt, heeft de textuur van wat ze eten ook meer impact dan je denkt. Persoonlijk vind ik het ook heel belangrijk dat ze het fruit en groenten in oorspronkelijke vorm eten, maar regelmatig een smoothie voor de aanvulling is natuurlijk prima en ook heel gemakkelijk meenemen.

  1. Hoi Adrieke, ik ben het helemaal met je eens. Smoothies zijn een hele goede aanvulling, maar het blijft belangrijk
   voeding ook in oorspronkelijke vorm te eten. Smoothies zijn inderdaad erg handig bij loszittende tandjes, maar ook als een kind zich niet helemaal fit voelt.

 3. Wat een leuke en informatieve blog! Mijn zoon, Nick van bijna 10 wil nog steeds nauwelijks groente eten.
  Een smoothie zie ik als een geweldige manier om veel verschillende groente en fruit aan te bieden. Ik heb het geprobeerd en dan laat hij zich leiden door de kleur geur. Alles wat groen is is bij voorbaat vies.. herkenbaar?
  Ik heb de hoop dat zijn smaak- en geurpupillen de komende tijd zich zodanig ontwikkelen dat er meer ruimte komt voor het uitproberen van het onbekende. Mocht je nog tips hebben hou ik me aanbevolen. Wellicht een keer een afspraak maken?!

  1. Hi Maartje, Ja, zeker herkenbaar! Begrijp dat Nick wel de fruit-smoothies drinkt. Dus de eerste stap is er. Nu
   nog kijken waarom “groen” bij voorbaat vies is. Dit kan diverse redenen hebben, zoals groen moet, groen is bitter,
   groen is nergens goed voor, groen is voor watjes, ik ben toch geen konijn. Tips heb ik vast en zeker, maar dan hoor ik graag wat meer. Gelukkig heeft ook groente velen kleuren van de regenboog. Wat dacht je van een rode smoothie met tomaat, lekker met aardbeien! Of mijn favoriete juice sinaasappel-wortel. Heb je dat al eens geprobeerd?

Laat een reactie achter