Reis jij ook mee met Mister Choc ?

Zondagavond haal ik de kinderen op van een logeerpartij. Mijn vriendin bij wie ze logeren doet mee aan de smoothie challenge. Een smoothie challenge? Dat is een 28-daagse reis door de wereld van smoothies om je kind meer groente en fruit te laten eten. Rhona is niet altijd dol op smoothie, maar roept “mama, miss pink is echt superlekker. Ik heb het glas helemaal uitgelikt!” Miss pink is een roze smoothie gemaakt met bevroren bosvruchten. Volgens mijn dochter is miss pink, paars.

Kinderen blijven verrassen

Kinderen blijven verrassen. De een heeft  zin om mee te gaan op reis en zit toch een beetje te pruilen boven het glas. Het valt een beetje tegen, want er zitten nog wat vezeltjes in. Niet glad dus. Het andere kind ziet de reis niet zitten en drinkt de smoothie in een teug leeg. Allemaal vinden ze het leuk om de blender te vullen en miss pink of mister choc te zien ontstaan.

IJskoud

Smoothie hoort natuurlijk koud, ijskoud. Met bevroren fruit gaat dat vanzelf, maar anders moeten er werkelijk ijsblokjes bij. Vreemd hoor ijsblokjes in een blender. Niet alle machines worden daar blij van. Of kun je zorgen dat de melk of yoghurt ijskoud is?

Miss pink en mister choc

De smoothie is helemaal in opmars. Zo gek nog niet, want je kunt er heel veel goeds in kwijt. Het smaakt heerlijk en kinderen zijn er makkelijk mee te verleiden. Vooral met een mooi hoog glas, een rietje en natuurlijk een mooie kleur. Dat maakt miss pink en mister choc een goede keus om je kind kennis te laten maken met een fruitige gezonde zoete smoothie.  Dag 2; mister choc is aan de beurt. Die is vast niet te weerstaan. Mijn dochter van 13 is dol op chocola en eet het liefst een boterham met hagelslag. Dus een smoothie van banaan en cacao is vast en zeker een succes. Weer het leuke van kinderen. Ze vindt hem lekker, maar miss pink is veeeel lekkerder.

Rauwe cacao?

In het recept van mister choc staat rauwe cacoa. Zelf maak ik gebruik van Gula Java Cacao, rauwe cacao met kokosbloesemsuiker. Wat is dat eigenlijk rauwe cacao? Rauwe cacao is niet verhit, dus ongeraffineerd. Hierdoor blijven voedingsstoffen behouden. Rauwe cacao bevat meer anti-oxidanten. Als je googled op rauwe cacao en gezondheid lees je verschillende verhalen. Cacao is een  oppeper. Het bevat stoffen waardoor je serotonine aanmaakt, een van de gelukshormonen. Er wordt ook gezegd dat cacao hetzelfde gevoel opwekt als wanneer je verliefd bent. Niet gek dus dat het verslavend kan werken. Anderzijds wordt geschreven dat rauwe ccao schadelijke stoffen bevat. Ik vind geen bewijzen of goede uitleg op betrouwbare sites. Ik heb wel eerder gelezen dat Kuna-indianen, die leven op de San Blas Eilanden dagelijks cacao consumeren en gemiddeld langer leven dan wij. Het onderzoek hiernaar bewijst onvoldoende, maar doet mij vermoeden dat het wel degelijk gezond is. Ik ben absoluut dol op cacao. Het stimuleert de spijsvertering en geeft een boost en ik eet het bijna dagelijks.

Mijn motto blijft wel altijd: “Overdrijf met geen enkel voedingsmiddel! en Varieer!”

Varieer dus ook met smoothies dan weer pink, dan weer choc en dan….. Wat volgt er eigenlijk nog meer in de 28-daagse smoothie reis? De uitdaging is de smoothies zo gezond mogelijk te maken. Stapje voor stapje leren kinderen meer soorten groente en fruit te eten. Ik ben reuze benieuwd hoe het verder gaat…… De kinderen zijn nu in elk geval verleidt.

Door: Gabie Kusters, voedingsdeskundige bij Wijs met Eten
(Praktijk voor voedingsadvies en educatie)

 Gabie Kusters

Twijfel je of je kind gezond eet? Is je kind te dik of te dun? Wijs met Eten begeleidt gezinnen om kinderen puur en gezond te laten eten en samen werken we aan een gezond gewicht.

3 reacties op “Reis jij ook mee met Mister Choc ?”

 1. Hi Gabie en Margriet, erg leuk deze blog…en omdat we met ons gezin het laatste jaar aan de smoothies zijn ook herkenbaar. Wanneer we vriendjes van onze zoon van 10 over de vloer hebben, gaan we als het ware geblinddoekt op reis….proeven zonder te kijken. Erg leuk! Zo maak ik wel eens een smoothie geheel groen van kleur door de bladspinazie dat door de sinaasappelen, mandarijnen, beetje gember en de gewelde abrikozen zit, en tja dat ziet er vreemd uit, maar is reuze lekker en gezond. ….en dan raden de kinderen dus wat er allemaal inzit en dat is pret hebben.
  Wij zijn eerlijk gezegd niet van de ijs en ijskoude smoothies…. dus als er bevroren fruit aan te pas komt dan laten we de glazen gevuld even staan. We proeven dan meer en ervaren minder shock in de maag 😉
  Delen jullie af en toe ook een recept in de nieuwsbrief of blog? Zou ik erg leuk vinden.
  Groetjes en geniet van alle smoothies,
  Pauline

  1. Hallo Pauline,
   Wat een heerlijk enthousiaste reactie en top dat jullie binnen het gezin zo bezig zijn met smoothies! We zullen de volgende blog er een paar recepten bij doen.
   Deze week gaan de deelnemers nl. van de alle-kleuren-van-de-regenboog smoothies naar de echt groene smoothies. Dus een eenvoudig en super lekker groene smoothie recept past daar wel bij.

  2. Hi Pauline, Wat een enthousiaste reactie! Leuk te lezen dat jullie op reis gaan met de smoothies en mijn blog herkenbaar is. Wat betreft dat ijskoud, een smoothie wordt van oorsprong van ijs gemaakt. Een smoothie is inderdaad warmer wel iets rustiger voor de maag, maar soms kun je ook echt zin hebben in ijskoud. Gave smoothie trouwens met bladspinazie en gember!

Laat een reactie achter