Is snacken wel echt zo slecht?

Is snacken gezond of ongezond?

Bij lekkere trek pak je snel een snack. Ik heb jaren gedacht dat als je wilt afvallen je moet stoppen met snacken. Ik dacht snacken is ongezond. Slecht om te doen. Dat werd volhouden van ontbijt naar lunch van lunch naar avondeten en van avondeten naar ontbijt.

Soms viel ik om van de honger als ik thuis kwam van mijn werk en at dan bij het avondeten heel erg veel. Later ging ik de opleiding voedingsdeskundige doen en liet me coachen door een collega.

Ik leerde dat snacken juist belangrijk is voor je gezondheid. Door regelmatig kleine porties te eten blijft je spijsvertering actief en je bloedsuiker op peil. Je krijgt geen hongeraanvallen waardoor je teveel gaat eten. Je voelt je energieker. Je lichaam krijgt meer en vaker tijd om voedingsstoffen op te nemen.

Is snacken dan gezond? Nee, gezond snacken is gezond. Snacks met witte suiker, transvetten, teveel vet of zout zijn ongezond. Witte suiker bevat geen vitamines, mineralen en vezels meer. Je lichaam moet opgeslagen vitamines en mineralen gebruiken om de suiker te verteren. Het werkt verslavend en verstoord natuurlijke processen in het lichaam. Als de suiker niet verbrand wordt door actief te zijn, wordt het omgezet in vet. Vet hebben we nodig, zowel onverzadigd als verzadigd vet. Maar wel in de juiste verhouding! De hoeveelheid verzadigd vet zou niet meer mogen zijn dan de hoeveelheid onverzadigd vet.  In koek, snoep, chips zit voornamelijk verzadigd vet en het meest ongezonde vet, namelijk transvet.

Wat dan wel?

Eet zoveel mogelijk verse producten, die overgrootmoeder nog herkent. Dus met zo min mogelijk toevoegingen, gemaakt van maximaal 5 ingrediënten en bij voorkeur op natuurlijke wijze gezoet. Lekkere gezonde snacks zijn  olijven, gedroogd fruit, dadels, vijgen, noten, licht gezouten of op natuurlijke wijze gezoete popcorn, rozijnen, rauwe cacao-producten, snackgroenten en natuurlijk fruit. Zelf bakken is ook een goede oplossing door te kiezen voor goede granen en natuurlijke suikers maak je heerlijke gezonde tussendoortjes. Heb je de gezonde muffins met natuurlijke suikers al geprobeerd?

Dadels lenen zich goed om de lekkerste tussendoortjes van te maken. Je kunt er goed mee kneden en mengen met ander gedroogd fruit, noten of kokos. Smoothies zijn trend en (zelf)gemaakt van verse ingrediënten een gezond tussendoortje. Elke maand start de Smoothie Challenge for Kids.

Rauwe cacao zit barstensvol anti-oxidanten. Het werkt wel verslavend en is opwekkend dus eet het niet teveel. Van rauwe cacao kun je hele lekker chocolaatjes kopen, zoals de lovechock of het zelf gebruiken in gerechten of als garnering. Mijn favoriete snack in de ochtend om 10:00 is koffie met geklopte melk en cacao met daarbij een banaan bestrooid met cacao. Daar kun je echt een tijdje goed op werken.

Ben je geen vegetariër of veganist dan is 30+ kaas, stukjes mager vlees of vis ook heerlijk. Je kunt er feestelijke hapjes van maken vooral als je het combineert met groente en fruit. Sushi is ook zo’n lekker snack.

En waarom zou je geen verse soep of salade eten als tussendoortje? Je knapt er heel erg van op als je lichaam aangeeft trek te hebben.

Op internet vind je steeds je meer recepten voor gezonde snacks. Er zijn ook boeken vol inspiratie. Een erg leuk boek is Easy Peasy van Claire van den Heuvel of  het gezonde familiekookboek van Ingrid Stieber.

Wil je recepten, eten zoeter maken, gebruik dan natuurlijke suikers:

  • biologische honinghoning
  • (gedroogd) fruit
  • dadels
  • palmsuiker
  • oersuiker
  • ahornsiroop
  • dadelstroop
  • kokosbloesemsuiker

Snacken van natuurlijke producten is dus gezond. Door puur gezond en regelmatig te snacken voel ik me energiek en fit. Ik heb bijna nooit meer last van een slap gevoel.

Zorg dat je regelmatig eet. Neem tussendoor een lekkere gezonde natuurlijke snack.  En heb je een keer zin in iets echt zoets, zouts of vets,  oftewel in ongezond, kies dan bewust en geniet!

Door: Gabie Kusters, voedingsdeskundige bij FoodWise4You

fotoshoot Gabie Kusters
fotodominique.nl

Praktijk voor voedingsadvies en educatie

FoodWise4You coacht mensen naar een gezond gewicht, biedt het programma Kracht en Energie en begeleidt gezinnen om kinderen puur en gezond te laten eten.

FoodWise4You organiseert ook lessen en workshops voor volwassenen en kinderen.

Laat een reactie achter