Heb jij last van vakantie stress? 3 stappen om uitgerust weg te gaan en relaxt te blijven

Het is vakantie! Maar hoe ga je uitgerust weg en kom je uitgerust terug?
Misschien voor jou nog een vooruitzicht of wellicht zit je er al midden in en herken je wat ik in deze blog schrijf. Heerlijk samen met je gezin op pad en extra tijd met elkaar doorbrengen. Dus weg met die vakantie stress.

Toch zie ik om me heen vooral veel moeders rennen en ploeteren om alles voor de vakantie af te krijgen en in orde te maken. “Er moet nog zoveel gebeuren”, hoor ik zo vaak. Wat doen we onszelf toch telkens weer aan? Ligt de lat te hoog, willen we te veel of beginnen we te laat met de voorbereiding? Wat is of was het voor jou? Of heb je alles onder controle?

Praktisch gezien heb je natuurlijk allerlei hulpmiddelen die je kunnen helpen om de voorbereiding moeitelozer te laten verlopen. Bijvoorbeeld door een vakantie checklist te gebruiken. Die ken je vast wel. Deze vind je ook in de Happy Family Organizer als een van de werkbladen, omdat ik weet hoe handig en rustgevend dit werkt.

Maar ook door – hoe tegenstrijdig dit ook klinkt – in de weken voor en in de vakantie extra goed voor jezelf te zorgen. Bij jezelf te rade te gaan wat echt nodig en belangrijk is om af te ronden of wat er misschien wel kan blijven liggen tot na de vakantie. Je kunt beter voor de vakantie zorgen dat jezelf nog in vorm bent, dan alles tot in de puntjes te hebben achtergelaten en zelf uitgeblust op de vakantiebestemming aankomen. Voor de reis en en tijdens de vakantie heb je ook je energie nodig en wil je een opgewekte energieke moeder zijn. Dus leg je focus op wat echt belangrijk is voor jou en je gezin zo vlak voor de vakantie.

Hoe doe je dat hoor ik je al zeggen? Ik kan toch niet zo maar van alles niet afgerond achter laten?

En toch kan dat als je goed kiest, focust en loslaat. 3 stappen die er voor zorgen dat je met een gerust hart op vakantie kunt gaan en zijn.

  1. KIES zelf ben ik ook met de voorbereidingen bezig van de vakantie en ik wil het liefst alles af hebben wat ik op mijn lijstje heb staan. Ja, voor de vakantie werk ik met lijstjes. Maar, ik weet ook dat alles willen doen niet verstandig is. Dan ben ik doorgedraaid voordat ik wegga. Mijn hoofd wil dat wel (trots op mezelf willen zijn en kijk mij het is gelukt, lekker de lat hoog …), maar van binnen weet ik dat ik me moet focussen op wat echt wezenlijk en belangrijk is. Want, voordat je het weet wordt het bijvoorbeeld een grote schoonmaak voordat ik wegga, omdat er iemand in mijn huis komt om op de hond en katten te passen. Dat doen we dus niet! Ik heb mijn lijst ingedeeld in wat echt moet voordat ik naar het vliegveld ga, wat ik wel heel graag af zou willen hebben en een aantal bonus activiteiten. Ik doorvoel de lijst, schuif nog met wat dingen en dan heb ik hem en voel ik me er heel goed bij. Dus maak een lijst en deel deze in de drie categorieën: absoluut nodig, heel fijn en prettig, extra maar nu niet echt nodig. Je zult zien en voelen hoeveel rust dit geeft. En gooi het lijstje niet weg. Bewaar het voor na de vakantie en zet de taken op jullie gezinstakenlijst en bespreek de openstaande dingen tijdens het eerstvolgende familieberaad en bepaal wat je wanneer wilt gaan doen.
  2. FOCUS de verleiding is groot terwijl je bezig bent om toch nog even iets erbij te doen wat eigenlijk niet noodzakelijk is. Doe het niet, want je gaat het echt bezuren op het eind. Dan moeten er ineens nog dingen die echt nodig zijn voor vertrek en dan krijg je stress. Zoal tickets uitprinten, inchecken, koffers wegen of toiletspullen bij elkaar zoeken en op de juiste manier in te pakken. Dus pak na elk actiepunt bewust even je lijst erbij, zeker op de laatste dag voor de vakantie. En voel even waar je staat en kies bewust het volgende actiepunt. Dat voorkomt dat je met onrust in je hoofd bezig bent, maar kunt vertrouwen op je lijst en op jezelf als je je houdt aan wat je bewust hebt opgeschreven.
  3. LAAT LOS mocht het nu zo zijn dat niet alles is gelukt, laat dan het gevoel van het is me niet gelukt zo snel mogelijk los. Perfectionisme wordt je niet blij van zeker niet voor de vakantie. Laat los en richt je aandacht op de voorpret die je samen wilt beleven. Het nog veen over de vakantie praten, verwachtingen managen en bespreek de plannetjes die jullie gemaakt hebben. Dan ga je lekker weg. Je hebt alles gedaan wat echt moest en wat je echt belangrijk vond en bovendien heb je voor jezelf een beeld wat er na de vakantie nog gedaan mag worden. Dat zit niet in je hoofd, maar ligt vast en ook dat geeft rust. Hoe fijn is dat. Bewust kiesen en je focus houden op de belangrijke dingen.
    Ga tijdens vakantie door met het houden van de juiste focus. Nu je lekker veel tijd met elkaar zult doorbrengen is het een goed moment om weer eens stil te staan bij wat jullie allemaal doen, en of dat inderdaad echt de dingen zijn die jullie belangrijk vinden. Maak eens schoon schip met al die activiteiten die je agenda vervuilen en er eigenlijk niet zo te doen, maar er toch telkens weer in sluipen. Die dingen die voelen als een verplichting, die je eigenlijk tegen je zin doet en toch veel tijd op souperen. Leuk om een vakantie familie beraad te houden en met de kinderen samen te bepalen wat jullie belangrijk vinden, en in het nieuwe schooljaar meer (samen) willen doen. Laat dit leidend zijn voor hoe jullie agenda er in het nieuwe schooljaar uit ziet.

Tot slot…….

Je kunt ook voordat je op vakantie gaat tijdens een gezellig familie vakantie beraad praten over wat iedereen van de vakantie verwacht, wat iedereen wil of juist niet wil. Dat voorkomt discussie op vakantie en zorgt dat je met een gerust hart op reis kunt gaan. Omdat iedereen een helder beeld heeft van wat jullie willen doen en wat jullie van elkaar verwachten.

Aan zo’n familieberaad hecht ik veel waarde. Maakt er een gewoonte van als dit het nog niet is. Ik adviseer het wekelijks te doen op een voor jullie handig moment, bij voorkeur in het weekend. De vorige week doornemen en kijken naar de week die nog komen gaat. Een beschrijving over hoe je zo’n familieberaad invult, vind je in de Happy Family Organizer en in het boek Opvoeden vanuit het Hart (tijdens deze zomer verzending zonder portkosten)

Oh ja, ik zou het bijna vergeten.

Ik heb nog de zomeractie! Ik heb speciaal voor deze vakantie een zomerpakket samen gesteld dat bestaat uit de Happy Family Organizer, de weekplanner en de Kinderzin Schouderklopjes.

Een super leuk lees-en- doe pakket voor het hele gezin om spelenderwijs je gezin beter te structureren en organiseren. Door de basis te leggen vanuit je hart en te bepalen waar je als gezin voor staat en wat je belangrijk vindt. Kijk zelf maar. Achter deze link vind je alle informatie. Tot en met de laatste vakantie dag kun je een volledig Happy Family Life Zomerpakket bestellen met een waanzinnige korting.

Ik heb zin in de vakantie en wens jullie ook een heerlijke zomertijd toe met veel gezin- en leesplezier!

Heerlijke gedachte dat je rustig op vakantie kunt gaan en ook lekker uitgerust terug komt wetende dat je alles op een rijtje hebt gezet en je weet wanneer je daarmee aan de slag wilt gaan. Als je al op vakantie bent is dit ook super goede actie om te doen een keer ’s avonds lekker relaxed en rustgevend!

Laat een reactie achter