Beetje minder druk mag wel, en dan toch ontspannen en effectief blijven.

Happy Family Life | Beetje minder druk mag wel, en dan toch ontspannen en effectief blijven.

Net mopperde ik weer op de keukenkraan die kuren heeft. Je moet deze nl. verder opendraaien om dezelfde waterdruk te krijgen als we gewend zijn. Op volle kracht komt het er dan uit en het dichtdraaien duurt langer. Want voordat je hem dicht hebt….
 
Ineens zat ik te denken. Waarom moet die kraan zo vol met een harde straal open? Minder druk geeft me ook een vol glas water. Het duurt wat langer, maar op een of andere manier geeft het me ook rust. Alsof ik het meer MINDFUL doe en dus meer bewust.

Zo is het in het dagelijkse leven eigenlijk ook. We voeren de (werk)druk op en raken eraan gewend en aan het bijbehorende adrenaline peil. We voelen ons daar “lekker” bij en als we zo druk bezig zijn voelen we niet eens meer hoe moe of uitgeput we zijn of dat we ergens pijn hebben.

Hoogleraar emoties en welbevinden Ad Vingerhoets schreef hierover:

“Wanneer je gedurende een langere tijd een verhoogde inspanning moet leveren, blijft de adrenaline in verhoogde mate aanwezig in het lichaam en volgt het niet meer de behoeftes van het lichaam waardoor ook tijdens het slapen het lichaam niet meer ontspant. Op zo’n moment het lichaam uit balans waardoor het vatbaarder wordt voor infecties”.

Met als gevolg dat juist als je ontspant – zoals bijvoorbeeld in de vakantie – ziek wordt. Hij noemt dat het omgedraaide Kortjakje-syndroom. Het gaat hier over mensen die bijna nooit ziek zijn, behalve in de weekeinden en in de eerste dagen van een vakantie. Zorgwekkend vond ik dit wel toen ik dit las. En helaas zie ik het regelmatig bij klanten die ik begeleid.

Pijn en vermoeidheid heeft aandacht nodig

Als de werkdruk hoog is en de combinatie met een actief gezinsleven je zwaar valt is de kans groot dat je maar doorgaat en jouw hersenen de signalen vanuit je lichaam niet meer kunnen opnemen. Ze worden weggedrukt door de sterke prikkels vanuit de omgeving, omdat de hersenen maar een beperkte capaciteit hebben en niet alle informatie kunnen verwerken. Eigenlijk houden we onszelf dus voor de gek.
En wat gebeurt er dan als de druk minder is, zoals bijvoorbeeld op vakantie? Dan voelen we ons minder fit worden zelfs ziek!
Misschien herken je dit of heb je dit net zelf ervaren in de vakantie. Dan zal je er echt voor moeten zorgen dat jouw drukzijn en overbelasting minder wordt, en je in de eerste instantie beter voor jezelf zorgt.

Ja hoor ik je al denken, “Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.”

En toch zijn er eenvoudige dingen die je kunt gaan doen.

Zoals?

Het alombekende “vaker-nee-zeggen en de dialoog aan gaan om je grenzen aan te geven. Maar ook dingen uit handen geven en aan een ander over laten. Op je werk, en ook thuis. Waar het op neer komt is dat je vooral goed voor jezelf gaat zorgen en weer naar je lichaam leert luisteren. Eigenlijk naar je onderbuik gevoel, jouw intuïtie.

Stiekem weet je al wel dat je jezelf soms voorbij loopt en heb je daar af en toe ook al wel signalen van gekregen. Als je even in rust was.

Als je er niets aan doet is volgens Vingerhoets het stressniveau na de vakantie heel snel weer op hetzelfde niveau als daarvoor. Dat is je conditionering waardoor je je een vertrouwde situatie – zoals werk – weer verbindt aan bekende gevoelens en een lichamelijke toestand. Je verlangt als het ware onbewust naar dezelfde stemming en lichamelijke toestand.
Zou het daarom niet fijn en wenselijk zijn als je echt gaat voelen wat goed voor jou is. Dat je gesterkt door je onderbuikgevoel beslissingen durft te nemen en keuzes durft te maken die ervoor zorgen dat je minder druk ervaart en meer plezier beleefd in je werk en thuis.

De kraan herinnerde mij hier weer even aan. Want ook bij mij loopt de druk en het ongeduld soms op. Maar ik heb geleerd dit te doseren met technieken en vragen die ik mezelf stel. Is natuurlijk ook mijn vak, maar ja ik ben ook mens en heb dezelfde uitdagingen als jullie …

Hoe ik dit doe heb ik verwerkt in de gratis challenge “In 5 stappen je gezin in balans vanuit je onderbuikgevoel”. Want, waarom zou ik dit niet nu met jullie delen? Als het voor mij werkt, werkt het ook voor jou. En ik zie graag blije werkende ouders, dus deel ik dit heel graag met je.

Hoe meer je weer verbonden bent met je intuïtie, des te meer kun je jezelf zijn en met minder moeite effectief werken.

Je zet jouw kraan open op de sterkte die jij wilt, je kunt doseren omdat je luistert naar je intuïtie en dus hoort wat belangrijk voor je is. Kracht geven als het echt nodig is en minder druk zijn als het kan. Dat geeft een positief gevoel en zelfvertrouwen, en rust. Het is een heerlijk gevoel, en dat gun ik jou ook.
Keuzes maken vanuit je onderbuik gevoel voor jou en je gezin zijn zuiver en sterk. En naarmate je het vaker doet, wordt kiezen gemakkelijker en voel je aan hoe je werk en gezin goed voor jou kunt combineren.

Voel je dat deze challenge jou gaat helpen het vakantiegevoel vast te houden, gaat voorkomen dat je weer op hetzelfde stressniveau terecht komt schrijf je dan in voor gratis challenge “In 5 stappen je gezin in balans vanuit je onderbuikgevoel”. We starten op 12 september. We sluiten af met een live online training.

Hoe leuk is dat!

In mijn LIVE online training “Keep up the spirit; verlaag de regeldruk en ervaar meer gezinsgeluk” geef ik je een aantal handvatten en tips om meer rust en ruimte te ervaren in je (gezins)leven, waardoor je niet meer uitstelt maar doet wat goed voor jou en je gezin is.

Maar nu eerst meedoen aan de Challenge: “In 5 stappen je gezin in balans vanuit je onderbuikgevoel”.  Want, de training is exclusief voor deelnemers aan de challenge.

Ik draai nu de kraan even dicht en ga na een ochtend lekker werken even met dochter en vriendin en hond de hei op en daarna lekker lunchen. Dat is mijn balans deze eerste week na de vakantie. Deze week gaat de kraan weer vol open, maar wel op de sterkte die ik wil ;-).

Hopelijk zie ik je snel in de besloten Facebook groep die bij de challenge hoort en waarin je al je vragen kunt stellen, jouw ideeën kunt delen en gaan we samen aan de slag.
Hoe leuk is dat! Ik heb er zin om mijn vakantie energie aan jou door te geven en mijn tips, ervaringen en vaardigheden aan je door te geven.

Vorige keer deden er meer dan honderd deelnemers mee. Ik zou het super tof vinden als ik nu 500 deelnemers mag gaan helpen. Daar ga ik voor. Dus deel de challenge vooral ook met veel collega’s of vrienden. Daar ben ik je heel dankbaar voor.

Laat een reactie achter