Vertrouw jij als moeder op je intuïtie bij het opvoeden van je kind?

“Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de beste moeder van het land?”. Welke werkende ouder zou het niet willen dat er zo’n spiegel bestaat en dan ook nog eentje die het gewenste antwoord geeft natuurlijk……. Hoe komt het toch dat veel werkende moeders onzeker zijn of ze het wel goed doen.

En wat is het goed doen eigenlijk in de context van opvoeden? En bestaat er “de beste moeder”. Want krijgt een kind niet per definitie de beste moeder en vader die het zich maar kan wensen, omdat hij haar zelf heeft uitgekozen? Daar zijn de meningen nogal over verdeeld. Of laat ik het anders zeggen dit geeft niet een echt houvast, waardoor je weet of je het goed doet.

Is het dan de bedoeling dat je je door diverse stromingen, boeken, wetenschappen en inzichten laat inspireren om daar vervolgens jouw manier van opvoeden uit te destilleren? Of zit het nog dichter bij en is het gewoon zaak dat je binnen in jezelf voelt wat er klopt voor jou? Is dat geen gerustgevende gedachte, die je vertrouwen en ruimte geeft om het te doen zoals je Hart je ingeeft.

Of je iets goed doet, dat voel je, dat hoef je niet in een boekje te lezen. Want, in essentie zijn we geboren met een instinct en een innerlijk weten, en weten we als moeder wat ons te doen staat? In het gehele dierenrijk weet elke moeder hoe ze haar kind moet voeden en beschermen, en wat ze haar kind mee moet geven om zelfstandig te kunnen leven. Zou dit anders zijn voor de mens? En als dit zo is, zijn het dan juist onze hersenen, die ons als specie zo onderscheidend en uniek maken, die ons in dit soort natuurlijke processen in weg staan? Heet het daarom ook dierenRIJK en mensDOM……?

Het zijn vaak onze gedachten over onszelf, onze kinderen en onze omgeving die onzeker maken. Onze gedachten die als een constante stroom door ons hoofd gaan en continu bezig zijn ons te beoordelen, een cijfer te geven. Het grootste deel van wat er gedurende de dag door ons hoofd gaat, bestaat uit ingesleten gedachten, dingen die we denken uit gewoonte of door wat we zelf hebben meegemaakt hebben ervaren. Deze constante achtergrondruis van mentale activiteit kan op den duur alles wat je doet gaan bepalen. Word je eens bewust hoe dit bij jou zit. Welke gedachten heb je over jezelf als moeder?

Graag deel ik hierover een eigen recente ervaring. Wij verhuisden een aantal jaren geleden naar Versailles vanwege de baan van mij man. En ik had hier allerlei gedachtes over of het wel goed zou zijn voor de kinderen, wat het met ze zou doen emotioneel of het wel een goede beslissing was etc.

Nou ja vul verder maar in…..

Ik betrapte me erop dat ik ook heel erg mijn best ging doen om alles goed (zeg maar perfect) te doen en ze de optimale begeleiding te geven. Ik ging boeken lezen over tweetalig opvoeden, en me verder verdiepen in hoe anderen dat hadden gedaan. Totdat ik me eigenlijk besefte dat ik op deze manier eigenlijk zo bezig was met het managen van mijn eigen gedachtes en bijbehorende gevoelens, dat ik er juist niet voor ze was of juist mijn onrustige gedachten op hen overbracht. Twijfels die ik zelf had, hoorde ik bij mijn kinderen terug.

En dat was het moment om tegen mezelf te zeggen STOP. Kijk nu wat er om je heen gebeurt en voel wat ze nodig hebben. Dat is eigenlijk gewoon een moeder die ook eerlijk haar emoties durft te laten zien, en ook af en toe een traantje laat als ze haar vriendinnen mist. Een moeder die gewoon lacht en blij is met deze verrijkende ervaring en er op vertrouwt dat door te luisteren naar de kinderen en er gewoon echt te zijn, kan geven wat ze nodig hebben. En dat luchtte op en gaf ruimte voor ons allemaal. Samen gingen we het ontdekken en leren.

Dus een spiegel nodig om te weten of je de beste moeder bent?

Nee, dat is niet nodig.

Maar wel een helder beeld en zuivere gedachten over wat je ziet. En die worden je niet getoond door de wonderbaarlijke spiegel, maar door wat je voelt in je HART. Daar zit je innerlijke weten (noem het kompas) en daar vind je de antwoorden op je vragen en je twijfels. Steeds afstemmen, daar de rust voor nemen, de vraag meenemen in je meditatie of ochtendritueel. En dan nieuwsgierig zijn op wat je als antwoord krijgt, alsof het je wordt ingefluisterd weet je ineens wat je moet en welke geïnspireerde actie je te ondernemen hebt.

En als je dan toch weer even ontzettend je best aan het doen ben en de beste moeder van de wereld wilt zijn, dan zijn jouw kinderen jouw spiegel. Dan laten ze je iets door hun vaak minder leuke gedrag zien – en dan druk ik nog zacht uit. Dan is het zaak dat ook jij tegen jezelf zegt “Stop”!

Kijk en glimlach met liefde naar ze. En, ook naar jezelf. Alsof je jezelf een knipoog wilt geven en wilt zeggen. “Ach meid, je deed het weer even en dat mag, en wat ben ik trots op je dat je ziet wanneer het tijd is om er mee te stoppen!”.

En natuurlijk blijft het leuk als je een tekening krijgt met daarop: “Mama, ik vind je lief” of als ze zeggen “Mama je bent de liefste van de wereld!” Dat streelt je Hart en dat doet je goed. Maar je heb het niet nodig om te weten dat je het goed doet.

Vind je dit erg lastig en zou je meer oefeningen willen hebben om je intuïtie te versterken en daar echt in de opvoeding veel meer op kunnen vertrouwen?

Heb je veel boeken gelezen, maar maken die je juist onzeker? Heb je juist daardoor het gevoel van “Oh jee ik heb het nu al helemaal niet goede gedaan”? Of vind je de meeste boeken te theoretisch en te weinig praktisch? Dan is mijn boek “Opvoeden vanuit het Hart” een echter aanrader. Niet omdat ik het geschreven heb. Maar ik heb het wel juist hiervoor geschreven. Ik wil jou als moeder echt leren aanvoelen wie jij bent en wie je wilt zijn in de opvoeding van jouw kind(eren).

Leren vertrouwen op je intuïtie door de super leuke en leerzame oefeningen te doen voor jezelf en samen met je kind. Je zult gaan merken dat het opvoeden dan moeiteloos gaat, doordat je steeds naar binnen gaat, afstemt en daardoor weet wat je hebt te doen of juist niet meer te doen …

Het mooiste wat je jouw kind kunt geven is zichzelf, maar daarvoor moet je ook jezelf kennen en je zelf steeds weer willen uitdagen om echt te voelen wat klopt voor jou.

Het boek kun je HIER bestellen (inclusief mediatie CD, Heerlijk ontspannen, lekker slapen)

 

 

 

Laat een reactie achter