Kies je voor gesop en getob, of los je het anders op?

Nederlanders zijn ten opzichte van andere Europese landen terughoudend in het uitbesteden van huishoudelijk taken. Dit zie ik ook als algemeen beeld in mijn Work Life Succes trainingen. Het zijn vooral de vrouwen die èn werken èn bijna het hele reilen en zeilen thuis voor hun rekening nemen. Veel vrouwen willen het wel uitbesteden, maar in de praktijk blijkt dat ze dit niet doen. Ze willen vaak nog te graag de perfecte moeder zijn en laten zien dat ze het allemaal wel kunnen combineren en zelf doen.
De werkende vrouw is vaak nog steeds de regisseur in huis.

Daar komt bij dat de verdeling van huishoudelijke taken onderling ook vaak aanleiding voor ruzies en onrust is binnen relaties, zo blijkt uit onderzoeken. Om dan de confrontatie uit de weg te gaan zien we veel vrouwen het liever weer zelf doen. Zonde! Het levert als je niet goed afstemt en organiseert al met al veel getob op en bevordert de relatie niet, wat voor de sfeer thuis en de kinderen niet bevorderlijk is.

Het is getob gaat ook over vrouwen aan de top.

We maken ons vanuit economisch oogpunt als maatschappij druk over het feit dat er te weinig vrouwen doorstromen naar de top. Een belangrijke reden waarom dit ook te weinig gebeurt is dat vrouwen veel meer waarde hechten aan een goed georganiseerd thuisfront dan mannen. Voordat ze de uitdagingen van een nieuwe, hogere functie aan willen en gaan, willen ze het eerst allemaal goed onder controle en geregeld hebben. Mannen daarentegen lijken meer waarde te hechten aan de status ervan, maar verwachten ook dat het thuisfront geolied loopt.

Het lijkt er dus op dat het er vooral op aankomt wie de taken oppakt of delegeert wil er überhaupt sprake zijn van een topfunctie voor man of vrouw.

Niet voor niets is er daarom onlangs een onderzoek opgesteld door de Radboud Universiteit en Regeltante  over de verdeling van zorg en werk onder werkende ouders. Ze willen antwoord op de vraag bij wie ligt de oplossing voor het te lage aantal topvrouwen. Bij de werkgevers? Bij de vrouwen zelf? Of bij de mannen?

Heb je interesse om mee te doen aan het onderzoek, dit kan nog steeds via deze link

Naast je werk ook een goede partner zijn

In de trainingen waar ik ook de partner tijdens een onderdeel uitnodig, komt heel vaak aan de orde dat vrouwen het oneerlijk vinden dat de mannen gewoon heerlijk blijven doen wat ze altijd deden, tennissen, biertje drinken met hun vrienden of heerlijk uitgebreid de krant lezen. Terwijl ik de vrouwen hoor zeggen dat hun yoga avond, of tennisavond er snel bij inschiet omdat er altijd nog wel wat te doen is…. De strijkmand is nog vol, of nog herstel werk te doen of nog even de dweil erdoor want er ligt zoveel zand op de grond want de kinderen hebben in de tuin gespeeld. Zie je het voor je?

Hoe kunnen de mannen dat toch, is dan vaak de vraag of liever het verwijt. Mannen beseffen zich heel goed – beter dan vrouwen lijkt het wel – dat ontspannen zo nodig is om goed te kunnen blijven presteren. De boog kan niet altijd gespannen zijn en dan kiezen ze hun vrienden of hun sport boven de misschien iets meer rommel in huis. Vrouwen mogen zich veel meer realiseren dat het echt heel belangrijk is dat ze goed in hun vel zitten. Dat ze pas echt goed kunnen zorgen voor hun kinderen en partner, als ze eerst en vooral goed voor zichzelf zorgen. Bovendien moetje als vrouw het goede rolmodel willen zijn voor je kinderen en met name de dochters in huis. Zij hebben niks aan een “ploetermoeder”, wel aan een moeder die laat zien dat ze er zelf ook mag zijn en dat ze erg geniet van de combinatie van werk en gezin.

De werkster als relatie therapeut

Als je nu echt merkt dat het zoveel strijd oplevert en dat jullie er niet uitkomen hoe jullie de taken verdelen of wat wel niet haalbaar is om uit te besteden. Realiseer je dan dat een schoonmaakhulp goedkoper dan een relatietherapeut. De Nederlandse jouranalist Onno Aerden noemde ooit de werkster een relatietherapeut. Zover wil ik niet gaan. Maar ik wil jullie wel echt op het hart drukken dat het zo belangrijk is om een goede vorm te vinden waar jullie allebei gelukkig mee zijn. En zorg ook dat je steeds als er veranderingen zijn qua gezinssamenstelling of werk of privé situatie (mantelzorg bijvoorbeeld) dat je opnieuw de dingen bespreekt en tot een goede afstemming komt waaraan jullie allebei gecommitteerd zijn.

Het draait echt om goede keuzes maken

Werkende ouders adviseer ik daarom altijd om eerst alle taken samen eens in beeld te brengen. Doe dit gewoon gezellig met een glas wijn of kop koffie/thee. Maak er niet een te zware “officiële” bespreking van. Houd het luchtig. Of eigenlijk laat ik ze liever nog eerst een gezinsmissie opstellen. Want, daarbij komen ook de vragen aan bod over aan welke activiteiten willen we onze tijd besteden en waarom. Dan komen de afspraken die er te maken zijn met betrekking tot het huishouden ook automatisch aan de orde. Maar over gezinsmissie schrijf ik later nog wel een blog. Nu eerst de verdeling van huishoudelijke taken. Mocht je Happy Family Organizer, gebruiken, in het hoofdstuk “ons huishouden” zit een heel overzicht met taken. Erg handig om als leidraad te gebruiken.

Wat heb je te doen:

  1. Maak samen inzichtelijk wat er allemaal gedaan moet worden in en om het huis en ook voor de kinderen.
  2. kijk dan wie dat nu doet en hoeveel tijd dit kost. En bespreek hierbij dan ook welke taken eigenlijk niet persé door ene van jullie uitgevoerd zou hoeven te worden, maar waarvoor het prima zou zijn om uit deze uit te besteden.
  3. Stel dan vast wat jullie het allerliefst niet meer zelf zouden willen doen en wat jullie dit zou opleveren (kwalitatief en misschien ook kwalitatief als het zou betekenen dat een van jullie een dag extra zou willen gaan werken)
  4. Bepaal welk budget jullie hiervoor hebben en welke vorm hier dan het beste bij zou passen.
  5. En dan op zoek gaan naar bij jullie gezin passende hulp.

Een organisatie die ik jullie bij de zoektocht naar passende hulp van harte kan aanbevelen is Regeltante.nl. Een organisatie die al jaren lang zeer professioneel vraag en aanbod met elkaar verbindt. Ze screenen alle CV’s van de oppassers, klussers en hulp in de huishouding. Je kunt onbeperkt advertenties online zetten, door per functie waarop je zoekt een advertentie aan te maken. Dus mocht je na jullie “huishoudoverleg” weten wat je wilt uitbesteden en waarom, dan zou ik zeker ook een kijkje nemen op de site van Linda Woudstra van Regeltante.nl. Ze werken overigens voor particulieren en ZZP-ers, dus gefactureerd laten werken is ook mogelijk.

Natuurlijk kost inschakelen van hulp geld, maar je koopt daarmee ook vrije tijd, rust en ruimte voor zingeving. Dat zou de investering wellicht heel erg waard kunnen zijn.

 

1 reactie op “Kies je voor gesop en getob, of los je het anders op?”

Laat een reactie achter