Mag belonen dan niet of toch wel?

Is belonen nodig om de controle te houden over het gedrag van je kind? Is belonen niet net zo slecht als straffen? Zorgt het afdwingen van gewenst gedrag – wat wij belonen noemen – er juist niet voor dat kinderen zich op een bepaalde manier, jouw manier gaan gedragen? En creëer je daarmee niet een kind dat het vooral zijn ouder(s)/opvoeders naar de zin wil maken en wordt jouw liefde voor het kind daarmee dan niet voorwaardelijk?

Maar mag je dan helemaal niet meer belonen of mag je wel belonen maar met als vertrekpunt de belevingswereld van je kind. Waar ligt de balans tussen van buitenaf motiveren en het kind zelf te laten ontdekken dat het gewenste gedrag voordelen heeft (motivatie van binnenuit)? Is dat niet in de kern waar het om gaat bij belonen. Heb je daadwerkelijk belonen nodig om het gedrag van je kind te bepalen? Of zijn er manieren waardoor je het kind leert hoe het zichzelf kan motiveren en zijn successen kan vieren? Die manieren zijn er wel degelijk. Een er van zijn de Kinderzin Schouderklopjes het boekje dat mijn eerste product was toen ik met Happy Family Life begon. Maar dat terzijde …

De essentie van de Schouderklopjes is op een verantwoorde en bewuste manier belonen, maar wel zodanig dat je als ouder inzicht krijgt in wat je kind wil (leren) op basis van eigen intrinsieke motivatie en wat het leuk vindt om te doen.Kinderen groeien bij alles wat ze leren en doen dit op hun eigen wijze. Blijft de vraag hoe je ze als ouder hierbij af en toe een handje kan helpen.

Soms wil je ze voor wat of hoe ze leren belonen. Maar hoe doe je dat nou het beste? Met een leerdoel en een beloning die je kind zelf uitkiest.

Uit de praktijk

Hoe deden we het eerst …..

Voorheen had ik een vel A-4 op mijn koelkast geplakt waarop de kinderen hun verdiende stickers mochten plakken, beloning bij 5 of 10 stickers, uiterst functioneel, maar het zag er wel rommelig uit. Het Schouderklopjes-boekje sluit daarom aan bij de aanpak die we al hadden met onze beide kinderen. Het leuke is dat ze nu voor een activiteit kiezen waar je als ouder volledig achter kunt staan. De tekeningen op de kaarten in het boekje inspireren tot het gezamenlijk uitwerken van een programma, we verheugen ons er allemaal op dat Jesse zijn verkozen treinreisje mag maken. Want wij mogen natuurlijk mee! Nu moeten we daar even mee wachten, maar we maken er straks een leuke dag van voor het hele gezin. Ik weet nu al, dat Jesse ape-trots zal zijn dat hij straks door zijn succes deze dag voor ons heeft verdiend.

Wat is het …
De Schouderklopjes zijn heel geschikt om samen met je kind te werken aan een leuke manier van belonen. Met het boekje ‘Schouderklopjes’ kun je jouw kind laten kiezen wat voor beloning het wenst. Het is een boekje met super vrolijke ‘waardebonnen’ waarop jouw kind in één oogopslag ziet wat de beloning is. Zo zijn er kaarten die een wandeling in het bos voorstellen, of kun je samen koekjes bakken of mag je kind uit logeren. Er zijn zelfs een aantal kaarten die je als ansichtkaart naar degene kunt sturen met wie je de activiteit graag zou willen doen. Dus dat hoeven niet altijd papa en mama te zijn, maar bijvoorbeeld opa en oma of je beste vriend of vriendinnetje.

Om zeker te weten dat de beloning verzilverd wordt zitten er stickertjes van de beloningen achter in het boekje, die in de agenda geplakt kunnen worden bij de gekozen datum waarop de activiteit gedaan gaat worden. En dan natuurlijk nog twee zelf in te kleuren beloningskaarten.

Schouderklopjes geven is voor de eigenwaarde van kinderen heel belangrijk. Maar ook voor de ouders een goede herinnering om op te merken als een kind iets goed doet. Daarmee voorkom je dat je vooral de dingen benoemt die je kind niet goed doet (op sommige dagen voel je jezelf een politie-agent en zeg je voor je gevoel alleen maar “nee” en “niet doen”).

Het boekje krijg je in deze – toch voor het gezin uitdagende tijd – van mij GRATIS. Jij betaalt de verzendkosten en het boekje betaal ik. Je kunt het hier aanvragen en dan stuur ik het z.s.m. naar je op.

Laat een reactie achter