Ontspannend tekenen en lekker tot jezelf komen

Hoe vaak neem je de tijd om samen met je kinderen te ontspannen? En als je dat doet, wat doe je dan? Tegenwoordig wordt er natuurlijk veel gesproken over yoga en meditatie. Maar dat is iets dat je echt even moet leren. Terwijl er iets is dat iedereen kan en toch ook de werking heeft van een meditatie. Het zorgt dat je heerlijk ontspant, je in contact komt met jezelf en je inzichten krijgt in jezelf. Dat is mandala tekenen. Nu niet zeggen ik kan niet tekenen, want iedereen kan tekenen, alleen we oordelen zo snel dat het niet goed of mooi is. Maar bij Mandala tekenen is alles goed – want het komt vanuit jou eigen kern – en het is ook nog eens goed om te doen.

Het woord Mandala komt uit het Sanskriet en betekent “heilige cirkel”.
Kinderen tekenen graag mandala’s en dat is niet gewoon tekenen. Een mandala maken brengt rust, harmonie en evenwicht. Hierdoor (her)vindt je kind rust en komt het meer tot zichzelf. Door een mandala te maken krijg het meer inzichten in zichzelf, maar vooral ook rust en zelfvertrouwen.

Je kunt op verschillende manieren mandala’s tekenen. Een voorbedrukte (kleurplaat) of een die je helemaal zelf samenstelt. Je bepaalt dan zelf het patroon dat je later gaat inkleuren met de kleuren die spontaan in je opkomen. De cirkel helpt je in contact te komen met je gevoelens. Ga er rustig voor zitten samen en teken een cirkel, die je vervolgens inhoud gaat geven. Je tekent in de cirkel patronen en figuren die een soort symmetrie vormen. De cirkelvorm biedt houvast en begrenzing, waarbinnen je allerlei vormen en symbolen kunt tekenen. Het fijne is dat je niets hoeft of moet en dat alles wat er in je opkomt mag gebeuren in de “veilige” cirkel. Bij het tekenen in de cirkel, vanuit het midden naar de rand of vrijuit binnen de cirkel, komt er een creatief proces op gang. Het is een vrije manier van tekenen en kleuren, waarbij je meestal niet van tevoren bedenkt wat je wilt maken: al tekenend en kleurend ontstaat er iets heel persoonlijks. En dat geeft een heel vrij gevoel.

Het magische van mandala tekenen is dat het “ongekende” talenten naar boven brengt. Het proces van het werken met kleuren neemt je mee op een zoektocht naar nieuwe mogelijkheden in jezelf. Als je de keuren intuïtief kiest en het proces van inkleuren als een meditatie beschouwt, zal het logische denken van de linker hersenhelft zo veel mogelijk in evenwicht komen met de meer spirituele rechter hersenhelft, die te maken heeft met verbeeldingskracht, dromen, intuïtie, creativiteit en emoties.

Dus ook voor jou als moeder is mandala tekenen een zin-volle bezigheid. Het kent eigenlijk geen leeftijdsgrens. Dus waarom wachten met tekenen tot je met pensioen gaat of na een burn-out – wat vaak gebeurt. Het is een goede manier om in deze drukke, uitdagende tijd even tot jezelf te komen, je te voeden en je eigen plek te vinden. Hoe sta je in het leven en hoe ga je daar mee om? Met deze gedachte wordt via het tekenen van een mandala contact gemaakt met je eigen kern. Leuk om te doen.
Als je meer wilt weten over ontspannen in zijn algemeenheid lees dan het boek Opvoeden vanuit het Hart waar nog meer ontspanningsoefeningen in staan uitgelegd. Of de CD “Heerlijk ontspannen, lekker slapen” die overigens standaard ook in het boek zit. Een super mooie geleide meditatie ingesproken door Isa Hoes.

En, meteen een paar leuke kadotips voor Sinterklaas het boek “Opvoeden vanuit het Hart” en een mandela kleurboek ;-).

One Life, Live it FamilyWise.

 

 

Laat een reactie achter