Ben jij ook zo bang voor de Sinterklaas stress, 7 tips om dit te voorkomen

Heb jij ook last van licht opkomende stress, zodra de pepernoten in de winkel liggen en de eerste speelgoedgids weer op de deurmat valt? En naarmate Sinterklaas dichterbij komt je jezelf al weer gaat afvragen hoe je die oh zo gezellige decembermaand weer goed gaat doorkomen?

Om me heen zie ik dat de lat vaak ook nog eens hoog ligt!
Mij ook niet vreemd hoor ;-).
Zelf surprises maken, op vele plekken sinterklaas vieren, sinterklaasavond tot in de puntjes geregeld willen hebben en dan ook nog zorgen dat iedereen evenveel kadootjes, gedichten en surprises krijgt. Het lijkt een hele opgave….

Dus ja!

De vraag is hoe kan ik nu zo plezierig en effectief mogelijk dit bij uitstek familiefeest goed voorbereiden en organiseren.

Je zou natuurlijk alles uit kunnen besteden aan een Sinterklaas Organizer (die bestaan!), maar dit is zo’n persoonlijk feest. Ik denk dat jij het kadootjes kopen, surprises en lekker eten maken voor geen goud aan een ander zou willen overlaten. Daar is het ook gewoon te leuk voor, en dat kan het ook zijn.

“Onderzoek geeft aan dat een op de vier Nederlanders aan Sinterklaasstress lijdt.”

Dit zijn de Sinterklaasstress oorzaken op een rij:

  • Veel te druk in winkels (55%)
  • Gedichten maken (40%)
  • Geen tijd om kadootjes te kopen (39%)
  • Surprises maken (32%)
  • Kinderen zijn weken onrustig (26%)
  • Te dure kado’s afgezet tegen budget (24%)

Herken jij je de bovenstaande stressfactoren?

Hoe kun je als ouder nu zo goed mogelijk omgaan met deze Sinterklaasstress?

In deze blog geef ik de zeven gouden tips voor een gezellig en succesvol Sinterklaasfeest en zo min mogelijk stress voor jou en je kind(eren).

1 Tijdsbesef

Een jong kind heeft nog weinig tijdsbesef. Dus vaak wordt je gek van de vraag: “Hoeveel nachtjes nog tot Sinterklaas?”. Je kunt natuurlijk zelf een aftelkalender maken, waarop hij/zij de nachten kan aftellen door stickers te plakken of kruisjes te zetten tot het 5 december is (of op welke avond jullie ook maar Sinterklaas gaan vieren). Maar wij hebben je het gemakkelijk gemaakt en een super leuke Happy Family Life Sinterklaas aftelkalender voor je ontworpen, die je hier kunt downloaden (voor als je pakjesavond op vrijdag, zaterdag, zondag of maandag (5 december zelf viert). Hierop kun je ook meteen aan je kind laten zien wanneer het de schoen mag zetten. Wij hebben hiervoor een voorstel gedaan. Leg duidelijk uit wat er gaat gebeuren bij het schoen zetten en manage verwachtingen over hoe dit bij jullie gaat.

2 Duidelijkheid

Als je niet uitkijkt vier je overal Sinterklaas. Op school, thuis, bij opa en oma, op de sportvereniging en op jouw werk. Dit kan je kind (en ook jezelf want vaak wordt er verwacht dat je een kadootje aanlevert) veel veel spanning geven. Maak daarom keuzes en kies bewust voor de Sinterklaas activiteiten waarvan jij het goed vindt dat je kind daaraan deelneemt. In deze spannende tijd heeft je duidelijkheid en leiding nodig. Dat vinden ze bij jou en niet bij Sinterklaas.

3 Sint is Lief

Blijf zelf de opvoeder tijdens de Sinterklaasperiode. Maak van de Sint geen boeman en dreig bijvoorbeeld niet dat Sinterklaas geen kadootjes geeft als het iets doet wat niet mag of als het niet lief is. Je kind kan heel onrustig worden van het idee dat Sinterklaas alles hoort en ziet en dat hij straft. Het zijn spannende tijden voor je kind en hoe meer je zelf de rust kunt bewaren en zelf blijft opvoeden, hoe meer plezier jullie samen zullen beleven. Lees boekjes voor, luister naar CD’s en laat je kind in zijn eigen tempo alles rondom Sinterklaas – en laten we Zwarte Piet niet vergeten – verkennen.

4 Wensen en verlangens

Natuurlijk vraag je aan je kinderen wat ze graag willen hebben – of misschien heb je dat door het jaar heen al opgeschreven toen het ergens interesse in toonde. Maar het is en blijft de verantwoordelijkheid van de ouders zelf om te bepalen wat hun kroost goed kan gebruiken en bovendien wat zij kunnen betalen of willen uitgeven. Plan het inkopen ruim van tevoren, want in paniek koop je vaak de raarste dingen. Het gaat niet om kwantiteit, en je wil geen gegraai in de zakken en eindeloos veel pakjes. Je wilt een gezellig “ouderwets” Sinterklaasfeest en dat krijg je door je niet onzeker te laten maken door wat andere Sinten de kinderen cadeau doen, maar door aandacht voor elkaar en gepaste kado’s.

5 Ontspannen en uitrusten

Ieder jong kind heeft tijdens de Sinterklaasperiode een beetje last van een gezonde spanning. Het kan zelfs zijn dat je kind ander gedrag gaat vertonen dan dat je gewend bent. Belangrijk is dat je kind voldoende rust krijgt en lekker kan blijven slapen. Het Sinterklaas Journaal kan aanleiding zijn voor een gesprekje voor het slapen gaan en geruststelling geven. Zorg ook dat je kind lekker veel buiten speelt of sport, juist in deze periode. Zo kan je kind de spanning kwijt en zal stress en drukte in het hoofd verdwijnen. Bewegen maakt blij en rustig.

Tip: De “Heerlijk ontspannen, lekker slapen” CD van Happy Family Life.

6 Lekker eten

Het is een periode waarin er over het algemeen meer wordt gesnoept dan anders. Gelukkig zijn er ook eenvoudige gezonde snacks en lekkernijen. Probeer daar waar je er zelf invloed op hebt pepernoten of koekjes te bakken met verantwoorde suikers of suikervervanger (kokosolie, oersuiker of Stevia bijvoorbeeld). En beperk het snoepen thuis wat meer dan normaal. Vaak hebben ze gedurende de dag tijdens de festiviteiten al iets gehad en kies dan voor (gedroogd) fruit of noten of iets hartigs als ze thuiskomen. Door de extra suikers worden je kinderen extra druk en vaak onhandelbaarder. Niet zo gek als je weet wat suiker en kleurstoffen met je lichaam doet. Hier alvast een paar recepten ter inspiratie.

7 Plannen

Begin ruim van tevoren met nadenken hoe en wanneer je het Sinterklaasfeest wilt organiseren. Laat niet te veel op het laatste moment aankomen, dat geeft stress. Beslis net zoals bij andere gelegenheden wie wat doet en wanneer. Misschien kom je nu al af en toe in een winkel en heb je even tijd. Koop dan alvast wat je in gedachten had. Dat heeft als voordeel dat het nu nog rustiger is in de winkels en je straks niet alles nog hoeft te bedenken en te kopen.

Alleen het verlangen om een gezellig en stressvrij Sinterklaasfeest te hebben is helaas niet genoeg. Daarvoor is het nodig duidelijkheid te creëren en keuzes te maken. Keuzes die bij jouw gezin passen en die je rust en plezier gaan geven. Zowel in de voorbereiding als op het avondje van Sinterklaas zelf.

Daarom ontwikkelde ik speciaal voor jou de Sinterklaas mini-challenge (die je ook kunt gebruiken als je kerst viert overigens) om ontspannen Sinterklaas te kunnen vieren zonder stress en met veel plezier.

Zijn de genoemde stressfactoren in deze mail herkenbaar voor jou?

En zie je er heel eerlijk gezegd een beetje op tegen Sinterklaas?

En zou je misschien graag aan de hand genomen willen worden, om zorgeloos en met veel plezier het Sinterklaasfeest  te kunnen voorbereiden? Dan is deze GRATIS mini-challenge absoluut iets voor jou:

“In 4 stappen naar een Sinterklaasfeest zonder stress, om nooit meer te vergeten”

Je gaat ervaren wat een goede planning, goed overzicht en duidelijkheid je gaat opleveren in de stressvolle decembermaand en specifiek in de voorbereiding van het heerlijke avondje van Sinterklaas.

En, als je je inschrijft voor deze mini-challenge krijg je er van mij ook nog meteen twee kadootjes bij. Super handige hulpmiddelen die je goed voorbereiden op wat er allemaal komen gaat met betrekking tot Sinterklaas. Want, zoals je weet is een goed begin het halve werk.
Dus pak meteen ook die gratis kadootjes nog mee. Ik lijk zelf wel Sinterklaas ;-).

Wil je minder stress ervaren en meer plezier?

Schrijf je dan meteen GRATIS in voor de mini-challenge.

Leer in 4 stappen hoe jij dit jaar optimaal kunt genieten van Sinterklaas in de meest drukke maanden van het jaar. Inschrijven kan slechts nog 1 week, dus wacht niet te lang.

Succes en vooral ook veel wijsheid en plezier!

PS

Na stap 4 volgt er een super interessant afsluitend webinar over Work Life Balance. Meer informatie krijg je als je deelneemt aan de mini-challenge.

 

Laat een reactie achter