Je geld en je leven. Hoe je zonder geldzorgen je gezinsmissie kunt leven.

Je zorgen maken over geld. Er ’s nachts wakker van liggen en over piekeren. Of je onzeker voelen over hoe je er voor staat met alle gezinskosten die er nog komen gaan. Gek is het niet, maar de vraag is wel of het echt nodig is. Veel werkende ouders maken zich zorgen over geld. Ook ik heb periodes gekend in mijn leven dat geld echt een issue was. Maar ik heb ook ontdekt dat ik niet eens precies wist waar ik me zorgen over maakte. Ik had het niet allemaal goed in beeld en voelde ook weerstand om dat te gaan doen. Gek eigenlijk hè? En ook dat blijkt een bekend verschijnsel als het gaat om geld.

Spaarvarken in geldhart

De hamvraag is: waar maak je je eigenlijk zorgen om? Is het terecht of is het een kwestie van inzichtelijk maken, rekenen, prioriteiten stellen en kiezen? Betekent dit dat er dingen niet meer kunnen?
Dat zou zomaar waar kunnen zijn.
Maar wat ook zou kunnen, is dat je tot de ontdekking komt dat je voor een mooi en rijk gezinsleven helemaal niet (veel) meer, of veel geld nodig hebt.

Zelf heb ik nooit geldzorgen gehad of ervaren, totdat ik vanuit het rijke expatleven in Frankrijk als alleenstaande moeder weer terug kwam zonder baan, zonder concrete financiële afspraken met mijn ex en met weinig tot geen inzicht in wat een leven met drie kinderen eigenlijk kost. Het gevoel van mogelijk geldtekort sloeg bij me binnen als een bom. Ik ging solliciteren, waar ik eigenlijk gezien mijn emotionele toestand niet eens goed toe in staat was. Daarnaast probeerde ik als een gek mijn eigen bedrijf nieuw leven in te blazen.

Ik werkte hard. Achteraf gezien te krampachtig en te veel. Ik moest en ik zou financieel onafhankelijk worden, kunnen blijven wonen in de woning die we hadden aangehouden in Nederland en vooral niet inboeten in de leefstijl die ik met het gezin gewend was. Dit laatste natuurlijk voor de kinderen, want die mochten toch niet de dupe worden van de scheiding.

Als hoogopgeleide vrouw zou het me toch niet gebeuren dat ik zou moeten verhuizen, mijn kinderen niet zou kunnen geven wat ik graag wilde en afhankelijk zou blijven van een ex-partner.

Maar het was juist de zogenaamde geldkramp waar ik in zat en mijn gedachten rondom geld, die maakten dat ik me minder snel financieel vrij voelde – en dat ook minder snel werd – dan dat ik had gehoopt. Ik heb heel erg ervaren dat geld juist ook een mindset is en een spel van misschien wel irreële gedachten en overtuigingen. En natuurlijk is het super belangrijk dat je inzicht hebt in je inkomsten en uitgaven en dat je weet waar je je geld aan uit wilt geven, passend bij het leven dat jij je kinderen wilt geven. Maar als je een geldblauwdruk hebt die wordt bepaald door beperkende overtuigingen, dan helpt geld verdienen niet om je gelukkig en vrij te voelen.

Ik heb me heel erg verdiept in het fenomeen geld, zowel de harde feitelijke, administratieve kant, als ook de emotionele en mentale. Ik wilde leren wijs met geld om te gaan en vooral ook gaan ervaren wat bewust omgaan met geld met je doet. Of het je beperkt of juist verrijkt. En ik kan je zeggen dat letten op wat je doet met geld heel veel ruimte geeft en je heel bewust doet leven. En dat gek genoeg het even moeten consuminderen je ook heel creatief en dankbaar maakt.

Mijn verlangen was niet om zo snel mogelijk rijk te worden, maar wel om:

 • Me weer rijk te voelen met alles wat ik had, wat ik deed en nog kon doen.
 • In alle omstandigheden waarin ik me bevind me gelukkig en rijk kunnen voelen.
 • Mijn kinderen geldwijs maken en een gezonde kijk op geld meegeven.

Mijn verlangen was kunnen leven volgens mijn levensplan, mijn gezinsmissie met daarin ook een duidelijke plek voor mij als moeder en ondernemer en een goede mix van focus op geld en genieten van wat er kan en is.

Nooit meer wil ik een moeder zijn die zo hard werkt voor geld, dat bijna niets meer leuk is. En ik wilde mijn kinderen behoeden voor dat ze vanwege hun geldblauwdruk die ze vanuit huis meekrijgen – van mij dus – heel krampachtig hard gaan werken voor geld. Omdat dat alleen gelukkig zou maken….

Ik gun ze nooit een situatie als waar ikzelf in terecht gekomen ben en waar ik weer uit moest zien te klimmen. Door mezelf financieel op te voeden, nam ik mijn kinderen ook mee. En dat was een mooie spin-off van mijn eigen zoektocht naar wat je financieel vrij voelen is.

Wat bepaalt nou eigenlijk je geldgedrag en hoe je omgaat met geld? Of dat jij je zorgen maakt over geld, terwijl een ander dat in eenzelfde situatie niet zou doen?

Ik liet het woord al een paar keer vallen.
Je geldblauwdruk.
Je keihard ingesleten overtuigingen rondom geld. Dus in feite jouw relatie met geld.

Door alle trainingen en alles wat ik las en uitzocht, kwam ik er uiteindelijk achter dat ik werd gedreven door een aantal krachten, die niet alleen uniek voor mij bleken te zijn, maar algemeen bekend.

Angst om niet genoeg te hebben. Gevoelsmatig leefde ik in een overlevingsstand. Ik voelde een enorme druk, alleen al vanwege het feit dat ik dacht niet genoeg geld te hebben om gewoon te kunnen leven. De vraag was of dit echt zo was, of dat ik me er alleen maar zorgen over maakte door de angst voor tekort.

Met een boog er omheen lopen en administratieve chaos creëren. Ik zette wel steeds dingen op een rijtje, maar de moed om er rustig naar te kijken en een overzichtelijke boekhouding bij te houden, daar ontbrak het me aan. Gek toch? Of eigenlijk misschien ook wel niet. Geldzaken roepen vaak spanning op. Maar meestal gaat het helemaal niet alleen over geld. Er gaan andere (voor)oordelen schuil achter de zorgen en het gepieker. Ik heb mezelf gedwongen te achterhalen waar die terugtrekneiging vandaan kwam door te ontleden waar ik me nu werkelijk druk over maakte.

Niet precies weten wat ik nou echt nodig had. Wat had ik nou echt nodig om een goed leven te hebben en me een geslaagde, succesvolle moeder te voelen? Ik kwam er achter dat geld – of liever gezegd het niet genoeg hebben van geld – een deuk had gegeven in mijn identiteit en mijn relatie tot anderen beïnvloedde. Ergens geloofde ik dat ik er minder toe deed als ik niet een goed jaarsalaris had en daardoor ook minder recht van spreken. Onzin. Maar dat kan ik nu zeggen. Een paar jaar geleden voelde het nog zo waar, omdat geld zo’n belangrijke rol kreeg in mijn leven. Nu weet ik dat ik me er alleen maar zorgen over maakte, omdat ik geen goed beeld had van wat ik echt nodig had om gelukkig te zijn en niet in staat was een aantal simpele vragen te beantwoorden. Vragen die ik als ik eerlijk ben vermeed, waardoor ik juist administratief mijn zaakjes niet op orde kreeg.

Je kunt zien dat ik een hele financiële ontdekkingsreis heb gemaakt. Een reis waarop ik super veel heb geleerd en afgeleerd. En geleerd heb mezelf de juiste vragen te stellen. Vragen waar ik veel van mijn klanten en cursisten ook mee zie worstelen. Daarom besloot ik om deze kennis niet alleen voor mezelf te houden, maar beschikbaar te stellen voor alle werkende ouders in Nederland!

Deze vragen die jij jezelf kunt stellen om je financieel gelukkig en fit te voelen komen uitgebreid aan bod in de Happy Family Financieel Fit Challenge.

Als je weet wat belangrijk voor je is in het leven, kun je daar jouw uitgavenpatroon op aanpassen. Het vormt de basis voor financieel gelukkig zijn. Je zult keuzes maken op basis van wat je belangrijk vindt om met je gezin te ervaren en doen. En afhankelijk van je beschikbare budget kun je dat op verschillende manieren invullen en toch hetzelfde gevoel beleven. Je kiest dan bijvoorbeeld om iets niet aan te schaffen, omdat je samen uit of op reis gaan waardevoller vindt.

Voor mij was de grote doorbraak dat ik mijn relatie met geld veranderde en dat ik weer kon voelen wat mijn echte verlangens waren en dat ik daar naar ging leven. Dus bewust kiezen om geld mijn leven niet te laten beheersen, maar te focussen op waar ik mijn geld het liefst aan zou willen besteden, veroorzaakte de kanteling en gaf rust en meer geluk in mijn leven.

Ik nodig je daarom uit om jezelf een aantal vragen te stellen en te ontdekken hoeveel geld je eigenlijk nodig hebt voor een goed en ‘rijk’ leven.

 • Waar geef jij het liefst je geld aan uit? Wat zijn de dingen die je met zijn allen wilt beleven en die jullie gezinsleven waarde(n)vol maken?
 • Hoe ziet voor jou een goed en ‘rijk’ leven er uit? Wat doen jullie dan, hebben jullie dan en wat voor gevoel geeft dat?
 • Is er echt iets dat jullie in de weg zit om een goed en ‘rijk’ leven te hebben? Of kun je dezelfde verlangens op een andere manier invullen?

Hoe beter je weet wat je wilt en belangrijk vindt, des te gemakkelijker is het om keuzes te maken en prioriteiten te stellen. Kom uit de geldkramp, en laat je gezinsmissie het belang van geld in jullie leven bepalen en niet andersom.

Als ik het kan, kun jij het ook!

Ik gun je een zorgeloos gezinsleven in welke omstandigheid je je ook bevindt. Een gezin waarin het geld toestroomt naar de dingen die er toe doen en die je blij maken. Want één ding heb ik wel geleerd: Hoe meer ontspannen ik was over geld, des te meer manifesteerden zich opdrachten en meevallers en bleek er veel meer mogelijk dan ik ooit had gedacht.

En deze ervaring gun ik jou en je kinderen ook!

PS Lees hier vooral verder als je minder geldzorgen en meer financiële ruimte wilt ervaren. Als je geld niet langer je geluksbeleving wilt laten beïnvloeden. Dit is de essentie van de Happy Family Financieel Fit Challenge. Als je wilt ontdekken en leren hoe je kunt blijven genieten – ook al moet je soms even op de kleintjes letten – en bewust gaat leven vanuit een financieel plan dat aansluit bij je gezinsmissie.

2 reacties op “Je geld en je leven. Hoe je zonder geldzorgen je gezinsmissie kunt leven.”

 1. Annemarie van Hof

  Dag Margriet,
  Wat een leuk initiatief van je.
  Na je interessante blog gelezen te hebben, ben ik me nog meer bewust, dat ik ook een speciale relatie heb met geld. Ik heb gelukkig nog nooit geld te kort gehad tijdens mijn volwassen leven, maar wel als schoolkind thuis. Ik heb juist moeite om mijn facturen te maken en stel dit altijd zo lang mogelijk uit.
  Doet jullie challenge daar ook wat aan.
  Hartelijke groeten
  Annemarie van Hof

  1. Margriet Darwinkel

   Hallo Annemarie,

   Ja dit thema nemen we zeker mee. Want, facturen niet willen betalen (uitgaven) of het uitstellen van het maken van facturen (inkomsten) zegt iets over jouw onbewuste relatie met geld. Interssant om te ontdekken wat dit is, want dat gaat je nog meer een gevoel van vrijheid geven rondom geld en het nog meer laten stromen.
   Hartelijke groet!
   Margriet

Laat een reactie achter