Laat jij je leiden door je verstand of door je gevoel? Wat heeft de hoofdrol?

Vaak gaat het in de vakanties knellen. Eenmaal relaxed op je vakantiebestemming, vóel je ineens dat het zo niet langer gaat. Pas dan heb je eindelijk de rust om bewust na te denken over je (gezins)leven. En merk je dat je gezin maar doordraaft in de waan van de dag, in de tredmolen van jullie drukke leven. Soms vertelde je onderbuikgevoel je al langer dat er iets “mis” was, maar had je geen tijd om stil te staan wat zich diep van binnen aandiende of wat je hart je influisterde. Intuïtief voelde je al aan dat het zo niet langer kon.

Maar ja….

Hoe doorbreek je de cirkel van verplichtingen en activiteiten die je te doen hebt thuis en op je werk als je aanvoelt dat het eigenlijk niet meer kan. En hoe kun je jouw perfecte plaatje loslaten en durf je gehoor te geven aan je onderbuikgevoel?

Hart doorkijkje

Deze zomer had ik het te doen tijdens drie weken lekker zeilen in Denemarken: me helemaal overgeven aan de grillen van de natuur en wat mijn lijf me aangaf. Want, je kunt van alles willen, maar op zee is het de windrichting die de koers bepaalt.

En, tja toen voelde ik ook weer even hoe zeer ik af en toe geprogrammeerd ben en hoe me dat dan in de weg staat om met volle teugen te kunnen genieten, het onverwachte toe te laten en me over te geven aan wat zich aandient.

Ik werd namelijk heel ziek op de heenweg. Pittige wind en hoge golven (1,5 tot 2 meter hoog). We zouden 30 uur non-stop zeilen vanaf Vlieland, waarbij het de bedoeling was elkaar af te lossen. Paste niet in mijn plaatje dat begrijp je, dat ik kotsend (excusez le mot, maar het was echt afschuwelijk) over de reling hing en een deel van de nacht misselijk en zeeziek in de kajuit heb doorgebracht. Ik die zo sterk en gezond is, zou dat toch niet overkomen!!!

En toch gebeurde het!

Het enige dat ik kon doen was het accepteren en me niet sterker voordoen dan dat ik op dat moment was, luisteren naar mijn lijf en het me vooral niet de rest van de vakantie in de weg te laten zitten. Loslaten en verder gaan. Een uitdaginkje ik geef het toe, maar het gaf mij mooie inzichten over mezelf over hoe lang ik na de scheiding in een overlevingsstand me altijd maar “verman” als het nodig is, of als ik denk dat het nodig is. En dit laatste, daar ging het hier natuurlijk over. Want, ik wist intuïtief wel dat ik dit niet zou volhouden: sterker zijn dan mijn onderbuikgevoel.

De golven zaten me op de hielen en stuwden me voort, maar een keer zouden ze me overspoelen… En dat is wat er deze zomer op zee gebeurde. Gelukkig niet letterlijk, maar het signaal was duidelijk en daar had ik naar te luisteren.

Een boeiende ervaring, die me weer even dicht bij mijn gevoel heeft gebracht en heeft laten beleven wat er nu echt toe doet als het gaat om vakantie vieren; ervaringen geven meer informatie en houvast, dan de zogenaamde zekerheid van het vastomlijnde vakantieplan en het plaatje van hoe het had moeten zijn.

Dus….., een geruststelling!

Je bent niet de enige die worstelt met het vinden van de juiste balans tussen tijd voor jezelf, je kinderen, je partner, je werk en ga zo maar door. Jij ziet het vast ook dagelijks om je heen. Ouders die net als jij heel bewust met de opvoeding bezig zijn. Die hun kinderen enthousiast naar al hun clubjes rijden, elke avond een verantwoorde maaltijd koken, parttime werken en in het weekend hun sociale netwerk onderhouden. Van wie je denkt dat ze het goed voor elkaar hebben. Maar die ondertussen ook wel mopperen dat het allemaal wel veel en druk is. Ze hebben continu het gevoel dat er maar iets hoeft te gebeuren, of het hele kaartenhuis stort in elkaar. Een soort zwaard van Damocles dat boven hun hoofd hangt…… Hun onderbuikgevoel zegt genoeg, maar ja hoe luister en handel je daar naar?

Herken jij dit ook?

Verlang jij er ook zo naar om de juiste keuzes te kunnen maken. Keuzes die al zo vaak intuïtief aan de oppervlakte kwamen, door je hoofd flitsten, maar waarvan je ratio maar bleef afwegen of dit wel kon of wel klopte? Het durven maken van keuzes op basis van je intuïtie is juist heel krachtig. Luisteren naar je gevoel is al lang niet meer iets vaags, maar wordt – inmiddels ook door wetenschappers – gezien als een onmisbare aanvulling op het rationele denken. Sterker nog.

“Uit onderzoek blijkt dat mensen die bij ingewikkelde beslissingen – zoals bijvoorbeeld keuze aantal dagen kinderopvang of type baan – op hun gevoel een keuze maken, vaak ook objectief de beste keuze maken en achteraf meer tevreden zijn over de door hen gemaakte keuze.” 

Vaak heeft het voelen van een juiste werk-privé balans te maken met het durven maken van keuzes. Keuzes die echt kloppen voor jou.

Maar hoe en wanneer doe je dat?

Sommige ouders komen er helaas pas achter als zijzelf of hun kinderen burn-out of ziek worden. De kans dat het fout kan gaan is helaas aanwezig. Want, wie voortdurend in de waan van de dag met de stroom en hectiek van de huidige maatschappij meegaat, loopt het risico een onduidelijke koers te varen zonder onderweg te luisteren en te kijken wat zich aandient of wat er gebeurt. Om te voorkomen dat het gezin een stuurloos schip wordt op die woelige maatschappelijke baren, moet je als ouders dus zélf structuur en orde aanbrengen en je eigen familiewaarden formuleren en vooral ook regelmatig naar je onderbuik luisteren en stilstaan bij hoe jij het wilt en wat goed voelt voor jou. Helaas heb ik in veel van mijn trainingen moeten constateren dat veel ouders dat zijn ‘vergeten.’ Of in het ideeënstadium zijn blijven steken.

Alleen de wens om een hecht gezin te vormen is helaas niet genoeg. Daarvoor is een nieuwe mentaliteit nodig. Die begint bij jezelf!

Daarom ontwikkelde ik speciaal voor jullie een vijf stappenplan om weer vanuit je onderbuikgevoel je gezinsleven in te richten en te leven vanuit een voelbare gezinsmissie.

Schrijf je GRATIS in voor de mini-challenge “In 5 stappen je gezin in balans vanuit jouw onderbuikgevoel”. En, ga met de energie en de ideeën die je misschien in alle rust ook al in de vakantie hebt opgedaan aan de slag. Ik gun je deze rust in de drukte ook als je gewoon thuis of aan het werk bent. Dus wat houd je nog tegen om je de 5 stappen eigen te maken en te integreren in jouw gezinsleven. Het begint zodra je je hier inschrijft.

Succes en vooral ook veel wijsheid en plezier!

PS

Wacht niet te lang met inschrijven, want in de laatste les doe ik jullie een geweldige aanbieding voor een nieuwe Challenge die later dit jaar van start gaat. Met uiteraard een exclusief aanbod voor de deelnemers aan deze mini-challenge.

Durf jij in 5 stappen vanuit je onderbuikgevoel je gezin in balans te brengen? Wil jij ze weten? Ik daag je uit in deze GRATIS mini-challenge. Want er is niets fijner dan te voelen dat het gezinsleven klopt voor je hoofd en voor je hart.

Laat een reactie achter