Na de zomervakantie verandert er meestal weer het een en ander binnen het gezin. Zoals naar een andere klas, een ander school, andere tijden waarop er gesport gaat worden enzovoort. Goed om daar bij stil te staan en te kijken naar wat dit betekent voor jullie planning en hoe jullie het samen weer gaan organiseren. Belangrijk om duidelijke afspraken te maken wie wat doet en wellicht ook een goede tijd om eens wat taakjes in het huishouden te verdelen.
Elk kind kan zijn bijdrage leveren en bepaalde taakjes op zich nemen. Bijvoorbeeld de poes of hond eten geven, de flessen naar de glasbak brengen, tafel dekken of tafel afruimen en ga zo maar door. Laat ze kiezen uit de klusjes waarvan jij vindt dat je ze dat kunt toe vertrouwen.
De taken kun je ook weer omruilen, zodat een kind niet steeds dezelfde taak zou hoeven te doen. Uitleggen waarom ze het moeten doen is heel eenvoudig. Doordat er kinderen in huis zijn is er extra werk (meer was, meer op te ruimen, meer te koken, etc.) dan wanneer ze er niet zouden zijn. En het daarom gewoon heel prettig vinden als ze helpen en bovendien leer je ze ook dingen te doen waar ze later profijt van kunnen hebben.
Ik ken gezinnen die het koppelen aan het betalen van zakgeld. Dit gaat als volgt: voor elke taak die een kind uitvoert wordt de tijd genoteerd die het daar mee bezig geweest is. Voor elk kind stel je afhankelijk van de leeftijd een uurtarief vast. Dit uurtarief is zo hoog als het wekelijkse zakgeld dat ze krijgen. Dus een uur aan taakjes doen is gelijk aan een week zakgeld. Op deze manier leer je ze dat je iets moet doen om geld te verdienen en daarmee hebben ze ook zelf een keuze of ze veel of weinig zakgeld willen verdienen. Op deze manier maak je ze spelenderwijs bewust van de betekenis van geld en hoe het werkt. Ik ken gezinnen waar ze kinderen een factuur op laten maken per maand en daarin dus keurig aangeven wat ze hebben gedaan en hoeveel tijd ze er aan hebben besteed.
Misschien ben je bang voor het gemopper dat er gaat komen. Maar om als gezin in balans te blijven is het belangrijk dat je de kinderen ook leert hun verantwoordelijkheid te nemen binnen een druk en actief gezinsleven. Waardoor er voor iedereen genoeg tijd over blijft om zich met andere leuke en belangrijke dingen bezig te houden, samen of alleen.
Om te zorgen voor een extra stimulans zou je ook een beloningskaart kunnen gebruiken. Wat betekent dat ze elke keer als ze het taakje hebben gedaan een sticker mogen plakken op de Het-gaat-me-lukken-kaart. Dit helpt om in de routine te komen en de voortgang te zien. Een volle kaart betekent dan gezellig iets samen doen bijvoorbeeld. In het het Kinderzin Schouderklopjes boekje tref je hiervoor 18 kaarten aan met super leuke doe-ideeën. Om meteen te kunnen beginnen kun je op deze Happy Family Life website gratis een het-gaat-me-lukken-kaart downloaden.
Ben je gebruiker van de Happy Family Organizer kijk dan nog eens naar de takenlijstjes die daar in zitten. Misschien is het tijd om ze weer eens te bespreken en opnieuw te verdelen.