Hoe intelligent ben jij?

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen en het leren is weer in volle gang. Thuis oefenen voor toetsen of huiswerk maken horen daar ook vaak bij. Als ouder wil je ze natuurlijk heel graag thuis hierbij helpen. Maar heb je ooit nagedacht over hoe je dit doet? Weet jij eigenlijk hoe je kind het beste leert, wat zijn manier van leren is?En weet je die van jezelf?Nuttig om achter komen, want dit kan veel stress bij het samen huiswerk maken voorkomen.

Als je kind met huiswerk thuis komt en je er samen voor gaat zitten, ga je vaak helpen vanuit jouw eigen intelligentie. Intelligentie heeft hier niets met IQ te maken, maar met de bekwaamheid om problemen op te lossen en dat doet elk mens op zijn eigen wijze. Elk brein is uniek en gebruikt diverse intelligenties, die zich kunnen ontwikkelen als ze op de juiste wijze worden gestimuleerd.

Vaak gebruik je bij het helpen van je kind je eigen aanpak. De aanpak die voor jouw altijd goed heeft gewerkt. De vraag is nu of dit ook de manier is waarop je kind leert, en of het daardoor begrijpt hoe jij uitlegt of vraagstukken oplost. Als je nu merkt dat jouw kind het na een aantal keren uitleggen nog niet begrijpt en je merkt dat je daardoor een beetje geïrriteerd raakt, dan is het tijd om eens te kijken naar jullie leer intelligenties.

Een mooi voorbeeld uit de praktijk:

Onze dochter Sophie moest rekensommen maken. Nadat ik het drie keer op MIJN manier had uitgelegd, raakten we allebei een beetje kribbig. Op het moment dat ik het voor de derde keer wilde gaan uitleggen, bedacht ik me ineens dat onze Sophie eigenlijk een kind is dat het beste leert door bewegen en muziek. Terwijl ik als ik leer aan een bureau moet zitten en om me goed te kunnen concentreren het muisstil moet zijn.Eenmaal dat bewust zei ik tegen Sophie “Zet eens een lekker muziekje op en laten we nog eens naar de sommen kijken”. Met de muziek op de achtergrond zag ik dat ze met haar lichaam een beetje begon te wiegen en de sommen maakte ze ineens moeiteloos. Het leek wel magie!

Zo simpel eigenlijk, en toch gaan we er vaak aan voorbij dat we allemaal op onze eigen manier leren. En, dat hoeft bij ouder en kind dus niet hetzelfde te zijn.

De mismatch tussen hoe een kind leert en de manier waarop les gegeven wordt is de grootste oorzaak van niet succesvol zijn op school. Op de meeste scholen doen we nog steeds voornamelijk een beroep op het verbaal linguïstisch leren en in mindere mate op het logisch mathematische. En hiermee doen we veel kinderen te kort. Want, er zijn in totaal negen leer intelligenties. Naast de twee hierboven genoemde zijn dat: visueel/ruimtelijke,muzisch/ritmische, lichamelijk/kinesthetische, intra-personale,inter-persoonlijke,natuurgerichte en spiritueel. Gelukkig zijn er wel steeds meer scholen die hier door de manier van lesgeven of door de gebruikte lesmaterialen rekening mee houden. Maar de verandering gaan niet snel. Maar, thuis kan je er natuurlijk elk moment mee beginnen door samen te ontdekken wat jullie leerstijl is.

Samen doen

Nieuwsgierig geworden naar hoe jij en je kind leren? Doe dan de oefening uit het hoofdstuk “Ontdek je eigen kracht uit het boek “Opvoeden vanuit het Hart” (isbn 978-90-215-2999-8). Een mooie bouwsteen van leren te leren en je kind zichzelf te geven.

Tot slot. Wist je dat Einstein en Edison allebei drop-outs op school waren? Hun leerprofielen pasten duidelijk niet bij hoe er op school werd les gegeven. Einstein was een getalenteerde viool speler, een constante dagdromer en presteerde op school slecht in wiskunde. Edison, die heel veel nieuwe briljante producten heeft uitgevonden, werd regelmatig op school geslagen omdat hij telkens de les onderbrak door vragen te stellen aan de meester. Zijn moeder haalde hem van school af en hij daarna heeft nooit meer regulier onderwijs genoten.

Het hele leven is leren. En onderwijs heeft als bedoeling om het kind te bekrachtigen en zelfbewust te worden. Help je kind leren-te-leren en zijn uniekheid te accepteren.

Laat een reactie achter