Harder nadenken helpt niet, naar je intuïtie luisteren wel. 4 tips

Vroeger als kind ging het je waarschijnlijk best gemakkelijk af. Je koos eigenlijk spontaan voor wat je leuk vond of waar je zin in had. Daar dacht je niet zo bij na.

Maar tijdens jouw jonge jaren op school en thuis leerde je waarschijnlijk – net als ik – al snel af om op je gevoel te vertrouwen. Je ging steeds langer over bepaalde beslissingen doen. Meer en meer nam je een beslissing vanuit je hoofd in plaats van uit jouw hart.

Omdat we gewend zijn om zo veel af te wegen en te analyseren is het steeds moeilijker geworden op je intuïtie af gaan en je onderbuikgevoel te volgen. We willen zo graag zeker weten dat we de goede beslissing nemen!

Laat ik je uit de droom helpen je weet nooit iets zeker ook niet als je er uren over nagedacht hebt. Dan nog weet je niet of je de uitkomst krijgt die je zo graag wilt. Sterker nog de beslissingen die je neemt omdat ze goed voelen, waar je energie van krijgt, die licht voelen zijn de beste beslissingen.

Inmiddels is al lang wetenschappelijk bewezen (hoe zo willen we graag weten of het klopt 😉 dat vertrouwen op je intuïtie tot betere keuzes en duurzamere resultaten leidt ….

En toch voelt dit meestal zo onzeker om te doen. Volledig afgaan op je gevoel, te luisteren naar je intuïtie is doodeng.

En toen kreeg je kinderen en word je samen een gezin. Je hebt sterke beelden bij hoe je het wilt en je jouw kind echt vanuit je hart wil opvoeden.

Maar,

hoe kies je met zoveel opvoedboeken om je heen, die niet altijd eenduidige informatie geven en je soms bij het lezen van bepaalde tips al buikpijn bezorgen?
hoe kun je bij je gevoel blijven als er zoveel te organiseren en te regelen valt? Als je steeds het volledige overzicht mist, dat je zo graag wilt hebben.
hoe combineer je werk en gezin als je zowel thuis als in je werk lekker veel ambitie hebt en je je over beide goed wilt voelen.

Door steeds deze 4 tips in je achterhoofd te houden.

Je zult merken dat kiezen voor datgene wat je hart je ingeeft steeds gemakkelijker gaat en je bovendien betere keuzes maakt voor jou en je kind(eren).

1. Kies om het te gaan doen.
Het begint met het weer willen leren bewust te gaan kiezen vanuit je hart. Je kunt pas gaan ontdekken of iets werkt als je het ook daadwerkelijk gaat doen en je je committeert aan de wens om je intuïtie te versterken. Dat vraagt om lef om je hoofd – dat gek genoeg zo heerlijk vertrouwd voelt en je het gevoel van zekerheid geeft – even wat meer los te laten en je hart meer ruimte te geven om te spreken. Om de angst die je voelt en die gevoed wordt door belemmerende overtuigingen onder ogen te durven zien. Je bent niet je gedachten, die kies je.

2. Sta stil.
In de hectiek van alledag is er vaak weinig ruimte om even stil te staan. Even op adem te komen en te voelen hoe het met je gaat. Laat staan dat je even bewust kiest wat je die dag wilt doen of te voelen wat belangrijk voor je is. Om echter in contact te komen met je onderbuikgevoel, is het van belang dat je even stil wordt, je hoofd tot rust komt en je bewust wordt van het hier en nu. Begin de dag met afstemmen, mediteren en te voelen wat jou intentie van de dag is en hoe je je wilt voelen.

3. Stop met praten.
Luisteren naar je hart kan eigenlijk pas echt als je stopt met praten. Vaak denken we door er met anderen over te praten, de oplossing te vinden. Maar in werkelijkheid is het effectiever om eerst even naar binnen te gaan en te voelen wat daar is en wat je misschien als ingevingen krijgt als je rustig ademhaalt en stopt met praten. Lekker rustig en diep ademhalen heeft sowieso als effect dat je van je hoofd naar je hart gaat en dat je beter kunt voelen wat klopt of goed is voor jou en welke keuze je te maken hebt.

4. Negeer de ja-maars…
Nadat je een keuze gemaakt hebt, is het belangrijk dat je in je hele lijf voelt dat de keuze goed is en bij je past. Word je ook bewust van hoe dat voelt voor jou als je echt kiest vanuit je onderbuik. Jij weet als geen ander wat voor jou en je kind het beste is en daar heb je weer op te leren vertrouwen. Zeker in het begin zullen er “ja-maar” gedachtes en twijfels in je opkomen vanuit de angst dat je niet het juiste gaat doen. Maar angst is niet de juiste raadgever, je hart wel.
En wat helpt is de geruststellende gedachte dat als mocht blijken dat je keuze niet juiste was, dan kun je altijd nog bijsturen en een nieuwe keuze maken. Maar weet dat je op het moment van kiezen altijd de juiste keuze maakt!

En zo train je jezelf. Door deze stappen steeds weer te doorlopen en te gaan ervaren dat je keuzes goed zijn, train je het luisteren naar je hart en krijg je steeds meer vertrouwen om het zo en niet meer anders te willen doen. Je zult gaan merken dat je hoofd minder druk is, zich er minder mee wil gaan bemoeien.

Hoe je nog meer weet dat je kiest vanuit je hart en handelt vanuit je onderbuikgevoel, is omdat je gaat merken dat er een gevoel van flow in je lijf komt, je bent blij, je voelt je ontspannen en het opvoeden gaat gemakkelijker en voelt minder ingewikkeld en zwaar. Het gaat allemaal moeitelozer, omdat je kiest vanuit wat je echt diep van binnen wilt en niet meer vanuit angst.
Als je jouw kind(eren) echt gelukkig en succesvol wilt laten zijn in hun leven, maak dan keuzes vanuit je onderbuikgevoel. Dat geeft bovendien ook ruimte om de liefde die je voor het kind voelt echt te voelen en er te laten zijn, waardoor je het kind ook meer ziet zoals het daadwerkelijk is.

Een mooi perspectief toch. En nogmaals het gave is dat dit echt te leren is. En daar wil ik je graag bij helpen. De cirkel doorbreken van denken dat alles tot in de puntje goed geregeld moet zijn. Je laten ervaren dat met een sterk beeld in je hoofd waar je steeds op afstemt, je veel gemakkelijker beslissingen neemt, dingen zich soms al als bijna vanzelf aandienen waardoor je weet wat je hebt te doen.

Dat is waar we in de Intuïtie Challenge mee aan de slag gaan. In 5 stappen leer ik je hoe je jouw gezin in balans krijgt vanuit je onderbuikgevoel. Deze GRATIS challenge begint aanstaande maandag 15 mei.

Je kunt de lessen in je eigen tempo en op een moment doen dat jou het beste schikt. Ze zijn verdeeld over 10 dagen en op 1 juni sluiten we af met een zeer interessante MasterClass.

Wil jij echt leren hoe je meer op je intuïtie kunt vertrouwen en ervaren wat dit jou en je gezin oplevert, schrijf je dan hier in.

Laat een reactie achter