Durf jij wild te plukken voor een groene smoothie?

De eerste Smoothie Challenge for Kids zit er al weer bijna op. Een reis, die kinderen samen met hun ouders maken om meer groenten te leren eten door fruit- en groene smoothies te drinken. Deze etappe is spannend. Ik ben op bezoek bij een van de deelnemers in Arnhem. De twee vriendinnen hebben er heeeeel veel zin in. Ze giechelen al bij aankomst.

“Is dat een echte fotografe?” Inderdaad er is vandaag ook een echte fotografe mee. Dominique van Ee maakt foto’s. Daarom verhuizen we voor beter licht en meer ruimte snel naar de woonkamer. Alles gaat mee, de blender, de spinazie, komkommer, paksoi, de banaan, de peren, de ananas, de appels, mandarijn, gember, kaneel en munt.

Zijn we er klaar voor? De meiden starten met het schillen en snijden van het fruit. “Mama, deze appel is biologisch moet ik hem wassen? Zal ik de peer met of zonder schil er in doen? Wie is eigenlijk de chef. Wat vindt jij lekker?” De meiden kwebbelen en giechelen en doen goed hun werk. Al snel is de blender gevuld met fruit en dan nu de spinazie. Ze kijken een beetje zuur vindt je niet? Spinazie barst van de vitamines en mineralen. Spinazie kun je goed rauw eten en ook als alternatief van sla. Rauw blijven alle voedingsstoffen behouden. Hoe groener de spinazie, hoe meer vitamine C er in zit.  Spinazie bevat net als de banaan, tryptofaan. Dit is een aminozuur dat gebruik wordt als bouwstof voor het gelukshormoon serotonine. Van Spinazie krijg je niet direct sterke spieren, maar het is erg goed voor je immuunsysteem.

“Kaneel erbij? Jaaa, lekker een beetje kaneel.” Het grote moment van proeven is aangebroken: ze krijgen allebei een rietje en …. smullen maar. Deze is lekker!

Nu de volgende stap. De meiden gaan paardenbloemblaadjes plukken.  Raar idee dat onkruid waar ik tegen vecht in mijn tuin, eetbaar is. Jong zevenblad en paardenbloem is te gebruiken als sla. Zorg wel dat je onkruid voor de keuken op een plek plukt waar niet teveel vervuiling is. Dus uit de buurt van verkeer en zeker geen hondenuitlaatgebied. Goede vuistregels is: Als je op een stukje land groenten zou verbouwen dan kun je er ook wild plukken.

Een van de meiden had die lekkere groene smoothie nog niet op. Zij neemt hem mee voor onderweg. Het glas komt leeg terug. Ze hebben een handje vol jonge paardenbloemblaadjes geplukt. De oudere blaadjes van paardenbloem smaken erg bitter en kun je beter niet gebruiken. Het effect van wild plukken met kinderen is dat ze zich bewust worden van hoe natuurlijk eten eigenlijk is.

Foto by Domique van Ee

Wat gaat er in de volgende smoothie? In elk geval paardenbloemblaadjes. De paardenbloemblaadjes moeten wel extra goed gewassen worden.  Mama had speciaal paksoi gekocht dus die moet er ook in en ook een beetje gember. Banaan en appel erbij en de smoothie is klaar. Het is nog een veel te dikke brij. Wat nu? Ananas maakt sappig. De ananas stukjes helpen wel, maar het is nog te veel brei. Mandarijntje? Ja, hoor doen we dat. De smoothie is eindelijk klaar. Weer allebei een rietje en samen proeven en…… “getver” een van de meiden vindt deze echt heeeel vies. Haar vriendin vindt het best lekker, maar allemaal zijn we het erover eens dat de eerste veel lekkerder was. Volgens mij ligt het aan de paksoi. Paksoi is best bitter als je deze groente rauw proeft. Reactie van de oudste van de twee: “ik proefde die paardenbloemblaadjes gewoon en die zijn niet lekker. “In elk geval krijgt groen de schuld of de gember of het is gewoon totaal geen combinatie. Hadden ze dan toch de recepten moeten gebruiken van de Smoothie Challenge for Kids?

Wil je ook paardenbloemblad proberen in je smoothie? Een eenvoudig recept is 1 honingmeloen, een handvol paardenbloemblaadjes met eventueel een beetje water. Die is wel lekker!

Smoothies drinken is een hype en dan komen er ook geluiden tegen. Natuurlijk is smoothie geen maaltijd vervanger, maar wel een hele handige, lekkere manier om kinderen meer groente en fruit te laten eten.

Voor nog een betere opname van de in vet oplosbare vitamines kun je een theelepel olie toevoegen. Kinderen hebben voor een gezonde groei ook vetten nodig. Gebruik je avocado? In avocado zitten goede vetten dan is toevoegen niet meer nodig. Kauwen op voedsel is belangrijk. Als je drinkt voel je minder snel dat je verzadigd bent en de enzymen in speeksel zorgen voor de eerste stap in het verteringsproces. Daarom is het belangrijk naast de smoothie op een dag ook vast voedsel te eten. Je kunt ook achteraf granen toevoegen aan de smoothie. Smoothie is een gezonde snack voor jong en oud, een goede start van de dag en een lekkere hersteldrank voor na het sporten.

Basis van goede en evenwichtige voeding blijft: Variëren! Geen enkel voedingsmiddel of maaltijd bevat alle voedingsstoffen, die je nodig hebt om vitaal te blijven.

Smoothie Challenge

De eerste smoothie challenge van Happy Family Life om meer fruit & groente te gaan eten was heerlijk en het avontuur geweldig. Meiden, doen jullie de volgende keer weer mee? Ik ben graag weer van de partij! Jullie hebben laten zien dat gezelligheid, avontuur, zelf eten maken en een beetje aanmoedigen, kinderen enthousiast maakt om te proeven.

Wil je meedoen aan de volgende Smoothie Challenge for Kids? Deze start weer in mei. Schrijf je dan alvast in op de wachtlijst, dan krijg je automatisch een uitnodiging als de volgende Happy Family smoothie reis begint.

Foto’s gemaakt door Dominique van Ee

Door: Gabie Kusters, voedingsdeskundige bij Wijs met Eten

Twijfel je of je kind gezond eet? Is je kind te dik of te dun? Wijs met Eten begeleidt gezinnen om kinderen puur en gezond te laten eten. Indien nodig werken we samen aan een gezond gewicht. Je kind krijgt meer plezier in eten!

Laat een reactie achter