Weet jij hoe groen een groene smoothie is?

Groene smoothies zijn hot! Het ijskoude fruitige drankje is veranderd in een gezonde superdrank. De regenboogkleuren van de tweede etappe in de smoothie challenge vielen bij de kinderen in de smaak. Er werd enthousiast geblenderd en geproefd. Deze week gaan de jonge deelnemers van de Smoothie Challenge for Kids zich aan de groene smoothies wagen.

Ik werd helemaal blij toen ik  las dat in de vierde etappe van de smoothie challenge ook kruiden worden toegevoegd: kaneel, gember of munt.

kruiden

 

Kruiden hebben krachtige eigenschappen. Kaneel activeert bijvoorbeeld de creativiteit en kalmeert. Gember zit vol mineralen en anti-oxidanten en heeft een geneeskrachtige werking. Zo helpt gember bijvoorbeeld bij wagenziekte. Munt is opwekkend. Wil je meer weten over de kracht van kruiden lees dan mijn kruidenblogs op fitfitmagazine. De kruiden maken de smoothies toegankelijker. Gember verscherpt de zintuigen, kaneel verwarmt en munt is verfrissend. Deze drie kruiden kunnen kinderen meestal waarderen als je ze met mate gebruikt.

Wanneer is een smoothie groen? Met een klein beetje groene groente wordt de smoothie al groen van kleur.

Met een basis van amandelmelk, banaan, ananas of mango proef je vooral het fruit als je een handje spinazie toevoegt. De overstap van fruit naar groen is daardoor minder groot. De groene smoothie maak je met groene bladgroenten als sla, spinazie of boerenkool. Ook komkommer wordt graag gebruikt. Deze groene groenten hebben geen sterke smaak.

De test “blind proeven wat er in de smoothie zit” is dan ook best moeilijk. Vet als je als kind de smoothie beter proeft dan zijn vader…… Dat overkwam een gezin uit Arnhem. De jongste dochter wist geblinddoekt in welke smoothie de spinazie zat. Kinderen kunnen veel beter proeven dan volwassenen. Als je als volwassene meent een fruitsmoothie te proeven dan kan je er makkelijk naast zitten. Drie dagen later zat papa nog een beetje te mokken. Hij dacht toch echt hele goede smaak zintuigen te hebben.

Als ouders denken we te weten wat een kind lekker vindt. Toch kan je dit soms helemaal mis hebben. 

Het gezin uit Heemstede maakte samen de eerste groene smoothie. Deze werd oké gevonden door de meiden. Een beetje zuunig dronken ze de smoothie op. Vervolgens voegt de moeder voor haar zelf aan het restant, superfoods toe zoals lijnzaad en goji bessen. Deze smoothie krijgt een vage kleur. Tot haar stomme verbazing willen de meiden proeven. Zij vinden de smoothie met superfoods, die eruit ziet als een vieze brij lekkerder! Is dit echt of zijn ze nu vooral op zoek naar avontuur? Kinderen zijn onvoorspelbaar. Al moet ik verklappen dat wel heel veel deelnemers miss Pink (een roze smoothie met banaan en bosvruchten)  toch echt de lekkertste vinden. We menen als ouder ook te weten wat goed voor een kind is.

Vaak geloven we dat als we een kind vrij laten in wat het mag eten, alleen nog maar gaat snoepen. Heb je het weleens geprobeerd?

Ik heb al jaren snoepgoed in een pot in de woonkamer staan. De pot raakt nauwelijks leeg. Soms kun je beter ongezond eten niet te streng verbieden. Het verlangen ernaar wordt alleen maar groter. Andersom als iets moet moet dan krijg je vanzelf weerstand. Kinderen kun je al jong aanspreken op “wat ze zelf denken dat goed voor ze is”.

Het zelfstandig leren omgaan met verleidingen kan al vroeg gestimuleerd worden. Belangrijk is dan wel dat je zelf het goede voorbeeld geeft.

Tijdens de smoothiereis ontdek je als ouder wat de voorkeuren zijn van jouw kind. Als een kind iets wil eten luister daar dan naar.

Wat is de vraag van het kind? In elke groeifase heeft een kind andere eetbehoeften. Pubers vragen om ander eten dan kleuters. Soms geeft het lichaam aan wat het nodig heeft. Soms zoeken kinderen naar troost. Het wel of niet eten wordt ook gebruikt als middel om aandacht te krijgen of grenzen op te zoeken. Stimuleer kinderen om te proeven en nieuwe smaken te ontdekken. Vragen ze om ongezond? Zoek samen naar alternatieven.

De deelnemers aan de Smoothie Challenge for Kids doen het goed. Ze houden het spel erin, verplichten tot niks en blijven verleiden. Als een kind geen smoothie wil, maar fruit en groente puur wil eten dan is daar een reden voor. Belangrijk is dan aan te geven dat dat goed is. Zelf heb je het ene moment ook meer zin in een coole smoothie en het andere moment in een stevige bite van een appel. Wat kan er tegen het eten van puur fruit of groente zijn? De smoothie hoeft ook echt niet altijd groen te zijn. Heb jij ook niet  af en toe juist heel veel zin in een miss Pink? Helemaal in de zomer als je  frambozen, aardbeien, bramen en bessen vers kan plukken.

Bij een aantal kinderen is de smoothie nu al een dagelijkse routine geworden. Bij iedereen heeft de smoothie reis al veel mogelijkheden laten zien van wat je met eten kan doen.

Het maakt kinderen en ouders bewuster van wat ze in de mond stoppen en waarom?

Misschien is die stap nog wel belangrijker dan het drinken van de smoothie zelf.

Door: Gabie Kusters, voedingsdeskundige bij Wijs met Eten (Praktijk voor voedingsadvies en educatie)

 Gabie KustersTwijfel je of je kind gezond eet? Is je kind te dik of te dun? FoodWise4You begeleidt gezinnen om kinderen puur en gezond te laten eten. Indien nodig werken we samen aan een gezond gewicht. Je kind krijgt meer plezier in eten! Natuurlijk kun je ook voor jezelf terecht bij FoodWise4You. In mijn praktijk leer ik hoe je soepel kan overstappen naar een puur gezond eetpatroon. Met als resultaat gezond gewicht, meer energie en meer genieten van lekker eten!

1 reactie op “Weet jij hoe groen een groene smoothie is?”

Laat een reactie achter