Hoe word je de vader die je je kinderen gunt?

Er is één boek dat iedere vader moet lezen. Of je nu ervaren bent in het vaderschap of net begint. Alle andere boeken kun je vervolgens overslaan. Echt. Er is zelfs een een kans dat het boek op je zolder ligt in een stoffige doos met spullen van vroeger. Misschien heb je het ooit al gelezen, maar dan ben je ongetwijfeld de laatste bladzijde van dit boek vergeten:   EEN BOODSCHAP 
voor alle kinderen die dit boek hebben gelezen. Als jij groot bent
 en zelf kinderen hebt 
herinner je dan alsjeblieft
 één heel belangrijk ding! Aan een alledaagse vader heb je niks!

Waar een kind
 behoefte aan heeft 
en ook recht op heeft is een vader die SPRANKELT!

Weet je het nog? Daantje de wereldkampioen van Roald Dahl. Een mooi, ontroerend, spannend en grappig boek over Daantje die opgroeit met zijn vader in een woonwagen bij hun benzinepomp. Er is geen moeder. Die is overleden toen Daantje nog heel klein was. Hij kan zich haar niet herinneren. En er is ook niemand die de plaats van die moeder inneemt. Geen stiefmoeder, tante, oma of buurvrouw. Daantje de wereldkampioen is een boek over hoe een vader zijn kind laat opgroeien. En hoe die vader dat doet is meesterlijk.

Inderdaad, aan een alledaagse vader heb je niks. Waarschijnlijk heb je genoeg momenten dat je je wel een alledaagse vader voelt. Lusteloos, ongeïnspireerd, op de automatische piloot.

Bijvoorbeeld als je moe uit je werk komt en het chaos is rond de eettafel. Of als je in het weekend vroeg uit bed moet omdat zoon of dochter om half 8 al naar het voetbal- of hockeyveld gebracht moeten worden. Grote kans dat je in de de overleef-modus schiet en zo effectief mogelijk de dag probeert door te komen. Hoe menselijk dat ook is, op die momenten ben je niet de vader die je je kinderen gunt. En dat knaagt.

Het voelt als overleven, maar je wilt sprankelen!

Ik ken dat van mezelf. Ik voel me schuldig naar de kinderen. Want, net als de vader van Daantje wil ik sprankelen en het leven van mijn kinderen tot een avontuur maken. Ik wil ze verrassen. Ik wil ze laten voelen dat ze de meest fantastische mensen zijn die ik ken. Ik wil dat we samen genieten. Maar hoe krijg je dat voor elkaar als je hele lijf schreeuwt dat je alleen maar rust aan je kop wilt? Een goede start is een voorbeeld te nemen aan de vader van Daantje. Deze man is met weinig tevreden, geniet van de natuur en zijn werk als automonteur. Maar hij heeft ook een geheim. Hij stroopt fazanten in het bos van een rijke landgoedeigenaar. Hij geniet van de sport om fazanten onder het toeziend oog van jachtopzieners uit het bos te stelen. En ze later thuis te braden en op te eten. Die bijzondere, Robin Hood-achtige hobby, maakt Daantjes vader tegelijkertijd tot een mens met een zwakte, maar ook tot een heldhaftige durfal. Daantje weet dat zijn vader niet perfect is, maar hij weet ook dat niemand anders hem zo kan verrassen.

Pak de mindset van Daantjes vader en ga op zoek naar waar je zelf blij van word.

Eerst even rustig zitten met een kop thee of iets sterkers als je uit je werkt komt. Zodat je daarna wel naar de verhalen van de kinderen kan luisteren. In de auto naar sport zing je zelf eerst hard mee met je eigen muziek en daarna laat je je zoon of dochter via zijn iPod iets uitkiezen. Zo rij ik elke zaterdag naar dansles van mijn oudste zoon met afwisselend Bruce Springsteen en nummers als Tsunami bonkend uit de speakers. Maar het gaat verder.

Je hoeft als vader niet ideaal te zijn en altijd voor je kinderen klaar te staan. Liever niet zelfs, want dan maak je de behoeften van je kinderen belangrijker dan die van jezelf. Het gaat erom dat je weet waar jezelf warm van wordt.

Wat doet jou goed? Wat is je vonk? En hoe deel je je die met je kinderen? Neem je je kinderen mee op eindeloze fietstochten? Bak je taarten met ze? Laat je ze sleutelen aan kapotte radio’s en televisies? Geef je ze je oude gitaar en speel je je eigen liedjes voor ze? Ik lees mijn kinderen voor uit boeken die ik leuk vind, zoals “Daantje”, maar ook “Ronja de Roversdochter” en “De Hobbit”. We kamperen in Nederland en hoog in de bergen. En we maken vaak een kampvuur op een strandje langs de Waal. Het maakt niet uit wat het is. Als jij als vader maar sprankelt. En dat je je dat voor niemand geheim houdt. Zeker niet voor je kinderen. Neem ze mee en laat ze delen in je avonturen. Daar hebben ze recht op. En jij ook.

Wil je meteen aan de slag met minder overleven en meer in je vaderschap? Doe dan mee met de heuse vader-uitdaging ‘Meer hout op je vuur!’ van de Praktijkvader.

In 31 dagen en met 10 spannende, uitdagende, grensverleggende opdrachten word jij de vader die je je kinderen gunt. De uitdaging start op 15 mei – meld je snel aan via deze link. Zoals een oud-deelnemer zei: ‘Een onvergetelijke ervaring waar ik nog vaak aan terugdenk en waar ik in de praktijk nog steeds heel veel uit haal. Ik wens het iedere vader toe.’

Tot en met zondag a.s. heb je de tijd om je met € 10 korting op te geven voor wat eerdere deelnemers omschreven als ‘een achtbaan’ en ‘iets dat ze elke vader gunnen.’

DSC_0063-300x199Jeroen de Jong is oprichter van de Praktijkvader en vader van 2 zoons en 1 dochter en man van Wendy, en heeft zich ten doel gesteld een forse bijdrage te leveren in een wereld waarin mannen elkaar inspireren, van elkaar leren en inwijden in het vaderschap.

 

 

 

Laat een reactie achter