De verbindende kracht van rituelen binnen je gezin

In werk en maatschappij kennen we diverse rituelen. Bijna overal ter wereld gaan belangrijke gebeurtenissen in het leven samen met een ritueel. Bijvoorbeeld bij geboorte (de beschuit met muisjes), bij de dood (de toespraken, bloemen en de koffietafel), en bij ziekte (het branden van kaarsjes en de fruitmand). Maar ook een bloem leggen bij de plaats van een ongeluk of het volkslied zingen bij officiële gelegenheden.
 
Rituelen zijn ook super belangrijk ook voor je gezin
 
Vaak hebben rituelen een speciale betekenis en door de regelmaat geven ze een gevoel van stabiliteit en verbondenheid. Ze verbinden gezinsleden en versterken het gevoel van bij elkaar te horen. En dat is zeker belangrijk in een tijd waar je veilig en geborgen voelen steeds meer onder druk lijkt te staan.
 
Het vasthouden aan bestaande rituelen – of het creëren van nieuwe – maakt het gemakkelijker om je steeds aan te passen, en je weer veilig te voelen. Het maakt je als gezin hechter en eigenlijk ook wendbaarder. Rituelen geven stabiliteit èn flexibiliteit. En dat is wat je nodig hebt om gezin en werk goed te kunnen combineren. Want, voor dat je het weet gaan de dingen langs elkaar heen, botsen ze met elkaar en wordt de sfeer er niet leuker op.
 
Het familieberaad als super krachtig en verbindend gezinsritueel
 
Bij ons stond bijvoorbeeld de zaterdagochtend, toen mijn kinderen nog klein waren, in het teken van een gezellig familieberaad. Samen aan tafel om de afgelopen week door te nemen, en ook vooruit te kijken naar wat er de komende week op stapel stond. De bijzonderheden namen we door, en de dingen die we heel graag in het weekend wilden gaan doen. Maar ook kwam aan bod welke taakjes en klusjes er te doen waren in en om het huis. Iedereen droeg op deze manier een steentje bij aan het huishouden. Niet altijd van harte, maar het vergrootte wel onze teamspirit en daadkracht. Later werd dit het zondagochtend ontbijt vanwege het sporten van de kinderen. Het familieberaad werd een vast ritueel met steeds terugkerende onderwerpen. Echt super leuk en waardevol en nog heel gezellig ook! Nu doen we het in een andere vorm en op een ander moment, en zo groeide het ritueel met ons mee. De kinderen vragen nu soms om een familieberaad als ze voelen dat het even nodig is om af te stemmen.
 
Dit is een van de gezinsrituelen die absoluut voor wederzijds vertrouwen en verbinding zorgt. Een wekelijks terugkerend ritueel, die onze onderlinge betrokkenheid enorm heeft vergroot. We zijn een (h)echt team.
 
Maar zo hebben we ook nog andere gezamenlijke, en ieder van ons onze eigen ochtend- en avondrituelen. Deze zorgen voor een super afgestemd, energiek en dynamisch gezinsleven.
 
Misschien voer jij sommige gezinsrituelen al bewust uit.
 
Misschien merk je dat hoe goed je voornemens ook zijn, ze er steeds bij inschieten.
 
Je begint er wel aan maar voor dat je het weet schiet de klad er weer in en zakken ze weg.
 
Ga er eens goed bij stilstaan, want het loont echt de moeite om dat te doen.
 
Je vindt rituelen belangrijk. Je weet dat het je heel veel rust èn energie gaat opleveren. Je weet dat het je gezin wendbaar en flexibel maakt.
 
Het lukt je alleen niet om je er aan te houden.
 
Je vindt het ook moeilijk om consequent te zijn, de discipline op te brengen en als je heel eerlijk bent kost het je nu te veel moeite en energie. En het kan ook zijn dat je het niet eenvoudig vindt om de door jouw gewenste rituelen bespreekbaar te maken en ze duidelijk af te spreken met je partner en/of kind(eren). Dat frustreert enorm, maar je weet niet zo goed hoe je dit kunt doorbreken en hoe je er aan gaat beginnen.
 
Herken je dit. Dan heb ik goed nieuws voor je.
 
Ik ga nog voor de zomer de eendaagse “Gezinsrituelen als de basis voor gezinsgeluk & succes” training geven, omdat ik weet wat het jou en je gezin gaat brengen. En, omdat je in de zomer meer tijd om het samen te bespreken, in te voeren en daardoor het te hebben staan als de kinderen weer naar school gaan.
 
Op deze LIVE trainingsdag ga ik je alles vertellen over de kracht van rituelen en hoe je ze kunt laten aansluiten bij jouw waarden, en hoe jij deze door middel van rituelen kunt laten ervaren en beleven. Dit is een van de kernelementen van mijn Happy Family Organizing methode, waar al duizenden gezinnen gelukkiger en effectiever door geworden zijn.
 
Wil jij er dus mee aan de slag en heb je behoefte aan een expert die je daarbij kan helpen? Meld je dan aan voor de training “Gezinsrituelen als de basis voor gezinsgeluk & succes”.
 
Ik leer je stap voor stap de 5 rituelen van een succesvol en gelukkig gezin, die jouw gezin wendbaar en flexibel maken
je gaat anders kijken naar dagelijkse patronen en gewoontes
je ontdekt welke rituelen er in jouw gezin mogelijk zijn
ik deel je al mijn ervaringen en kennis op dit vlak en leer je ook alle tips en tricks hoe je de rituelen kunt blijven volhouden, waardoor je in staat bent het hele jaar verbonden en op koers te blijven
na afloop van de training weet je precies hoe je dit thuis bespreekbaar maakt en waarom
tot slot krijg je nog een super goed gevulde goodiebag mee naar huis met daarin o.a. een superhandig planningstool de Happy Family Weekplanner (t.w.v. € 12,50) en nog veel meer.
Het is een impactvolle training en tegelijkertijd een groepscoachingdag met gelijkgestemden, omdat de groep zo klein is. Er is slechts plaats voor maximaal 8 deelnemers.
 
In een kleine groep ga je intensief aan de slag, met geweldige energie, zorg ik voor super veel inspiratie en een heerlijke verzorging. De lokatie is een bijzondere plek in het midden van het land. Echt een plek om te ontladen en op te laden!
 
Deze dag zorgt ervoor dat je nog voor de zomer weer helder hebt hoe je het wilt, hoe je met rituelen jouw gezin meer in balans kunt krijgen en absoluut minder stress zult gaan ervaren in de gezinsdynamiek thuis en in de combinatie van gezin en werk.
 
Als jij je aanmeld vóór 30 juni, kun je deelnemen met een geweldige vroegboekkorting.
 
Je neemt dan niet deel voor de normale prijs van € 497,- maar voor slechts € 297,-.
 
Het inpassen van duidelijke rituelen, kan van een niet lekker draaiend en gestrest gezin weer een vertrouwd en gezellig thuis worden. Maar, ook verdieping geven binnen een gezin dat weet dat er nog meer mogelijk is en streeft naar een hogere geluksbeleving.
 
Ik weet uit ervaring dat wat we gaan op deze dag echt werkt en blijvend effect heeft. Het gaat jezelf echt heel veel brengen en zal je ook qua energie super goed doen!
 
Ga aan de slag met krachtige gezinsrituelen en geef je gezin een flinke energy boost met de training “Gezinsrituelen als de basis voor gezinsgeluk & succes”

Laat een reactie achter