Als je net zoals ik bent wil je er het liefst niet mee bezig zijn. Er gewoon vanuit gaan dat er voldoende van binnen komt en dat je wel aanvoelt hoeveel je kunt uitgeven…..Waar gaat het over? Over geld!
Verstandig was het niet, maar het ging steeds goed.
Maar door de scheiding werd ik wel gedwongen om een financieel plan te maken. Want je kunt je voorstellen dat ik graag dezelfde levensstandaard voor mijn kinderen wilde aanhouden. Maar dan moest ik nu met één inkomensbron wel kritisch kijken naar wat er echt nodig was, waar ik kon bezuinigen en hoe ik onze kwaliteit van leven toch vast kon houden.
Voor mijn scheiding was het niet altijd gemakkelijk om samen een open en eerlijk gesprek te hebben over geldzaken, omdat wij er gedurende onze relatie achter kwamen dat we een andere waarde hechten aan materie en een ander bestedingspatroon voor ogen hadden. We hadden niet een gelijkwaardige financiële visie. Dus de irritaties liepen af en toe best hoog op en tegelijkertijd was er ook onbegrip en angst om elkaar te kwetsen.
Wat ik me daarna sterk heb afgevraagd is of het nou echt zo ingewikkeld is om samen financiële rust en overeenstemming te hebben, en het dus op financieel vlak met elkaar eens te zijn en het goed te hebben. Hiermee begon mijn echte financiële bewustwording en tegelijkertijd de financiële opvoeding van mijn kinderen.
Na mijn scheiding ben ik me erg in het thema geld gaan verdiepen. Wat maakt dat geld vaak een gevoelig punt is binnen een relatie en het ruzie onderwerp nummer 1 is? En dat gebrek aan geld je een gevoel van onveiligheid geeft en ook van invloed is op de basisveiligheid en het vertrouwen dat je bij elkaar voelt. Jouw relatie met geld is een van de sleutel ingrediënten van een gelukkig gezin en daarom wilde ik er alles over weten.
Ik heb er veel over gelezen en me laten inspireren door toonaangevende financieel experts uit binnen- en buitenland om zo voor mezelf meer helder te hebben wat mijn financiële blauwdruk is, wat mijn overtuigingen ten aanzien van geld zijn en wat voor betekenis geld voor mij heeft. Mezelf beter leren begrijpen als het gaat om geld, dat zou het later in een nieuwe relatie ook makkelijker maken om het te bespreken.
Want, de grootste valkuil als het gaat om geldzorgen is doen of ze er niet zijn en er niet over praten.
Misschien voelt het alsof geld en liefde niet samen gaan en lijkt het als je elkaar allerlei vragen stelt over financiën alsof je de ander wantrouwt en bij elkaar weg wilt gaan. Want je praat je toch niet over wat de financiële consequenties zijn als en van jullie twee ziek wordt of komt te overlijden? Of als jullie uit elkaar gaan.Terwijl het juist rust en plezier geeft en inzicht om bewust goede financiële keuzes te maken passend in een leven dat jullie samen aan het opbouwen zijn en willen leven.
En realiseer je ook dat hoe beter je elkaar kent op dit vlak, des te makkelijker je misschien ook af en toe om elkaars gedrag qua geldbesteding kunt lachen. Als je elkaar in liefde begrijpt en er voldoende vertrouwen is, kun je elkaar er op aanspreken zonder dat de pannen meteen van het dak vliegen. Als de ander te dure tandpasta heeft gekocht of een ander merk dat juist net niet in de aanbieding was of een aantal pakken omdat het juist wel in de aanbieding was maar jullie er nog 4 van hadden staan…..
Duidelijk zijn in wat je wilt, verwacht of denkt, is van cruciaal belang. Als je je niet voldoende betrokken voelt bij jullie financiële huishouding , zorg dan dat je het inzicht gaat krijgen en dat jullie samen snappen welke financiële missie jullie leven en waarom, en hoe jullie deze gaan voorleven aan jullie kinderen.
Een paar tips voor meer financiële harmonie:
Maak aan elkaar duidelijk hoe je jullie (gezins)leven voor je ziet, Spreek af wat jullie daarin individueel en als gezin willen ervaren, hebben en bereiken Kijk in welke vormen en met welke middelen dit te bereiken is Bepaal samen hoe voor jullie een gezonde financieel zekere toekomst er uit ziet. Stel financiële doelen vast en maak een begroting. Bespreek één keer maand jullie inkomsten, uitgaven, spaarsaldo’s en investeringen. Zorg dat je allebei weet waar jullie staan en durf elkaar aan te spreken of durf zelf te bekennen als je buiten je (huishoud) boekje bent gegaan. En in het geval je het samen even niet zo breed hebt, moet je als stel sterk in je schoenen staan. Een samen overeengekomen financiële visie gaat jullie dan helpen ruzie en stress te voorkomen en de moeilijke tijd te doorstaan.
En vergeet niet. Het thema is al zwaar genoeg, dus houdt het luchtig als het kan. Oordeel niet meteen, maar probeer de ander te begrijpen. En grijp af en toe even terug op de tips en jullie gezamenlijke plan als je merkt dat de irritaties beginnen op te lopen.