Hoe ga je om met doelen en doe-dingen die je dan niet doet?

Je hebt van die mensen die ontzettend gedisciplineerd zijn.
Ze houden zich altijd aan hun afspraken, of die nu met anderen zijn of met zichzelf. Geen smoesjes, geen uitvluchten. Gewoon doen wat er gedaan moet worden. En dat nog met liefde ook!

Zo zit ik zelf helaas niet in elkaar.
Er zijn gewoon van die doe-dingen die helemaal niet fijn zijn. En er zijn van die dagen waarop ik het helemaal niet op kan brengen om deze doe-dingen dan toch maar ‘even’ aan te pakken. Even de boekhouding doen bijvoorbeeld. Blèh! Of even de ramen zemen, de zolder opruimen, de kledingkast uitmesten. Daar heb ik dan dus ‘even’ helemaal geen zin in!

Mij helpt het om mezelf een beloning in het vooruitzicht te stellen.
Als ik vandaag … dan mag ik straks een lekker flesje wijn opentrekken en toastjes met Franse kaas eten. Of een filmpje pakken. Of als het af is, een heel weekend Harry Potter lezen – om maar een feestje voor mezelf te noemen. En volgens mij ben ik echt niet de enige volwassene die zichzelf met kleine beloningen disciplineert. Gelukkig maar…

Waarom zou dit dan voor kinderen anders zijn?
De lijst met akelige doe-dingen is waarschijnlijk zelfs een kilometer langer dan bij ons. Wat dacht je bijvoorbeeld van iedere dag huiswerk maken: vakken leren waar je zelf niet voor gekozen hebt, die je helemaal niet interesseren en waar je met de beste wil van de wereld niet van inziet wat je hier ‘later als je groot bent’ aan zou kunnen hebben. Je kamer opruimen omdat er zo nodig gezogen moet worden, terwijl je net zo heerlijk een enorme stad van lego had gebouwd. Of je bed verschonen omdat je moeder niet langer tegen dat heerlijke dierentuinluchtje kan waar je zelf ’s nachts lekker in ligt te wentelen.

Geen wonder dat ze die dingen dan ook echt niet willen doen!
Tsja, hoe pak je dit als ouder aan… Preek afsteken? Straf geven? Omkopen met dure kado’s?

En dan zijn er nog de dingen die je wel heel graag zou willen kunnen, maar die meer moeite blijken te kosten dan je aanvankelijk dacht.
Sparen voor iets wat je eigenlijk het liefste wilt hebben. Maar kun je al die tijd de verleiding weerstaan om je geld aan iets lekkers of een leuk hebbeding uit te geven? Een muziekinstrument leren bespelen of meedoen aan een toneelstuk. Jeetje wat kost dat veel uren voor je eindelijk in staat bent voor publiek op te treden! Dan zijn er wel eens momenten dat je het liever op wilt geven.

Wanneer het veel tijd kost om een doel te bereiken, is het lastiger om je focus hierop te houden dan wanneer je weet dat je vandaag nog klaar bent. Het leven trekt zich niets aan van jouw doelen en werpt obstakels, afleiding en verleidingen op je pad. Ook hier geldt dat het vaak juist voor kinderen veel lastiger is om dan hun doelen te bereiken. Tijd is nog eindeloos en waar een week voor ons voorbij vliegt, lijkt het voor hen misschien eerder een maand.

Kinderzin Schouderklopjes

Het beloningsboekje Kinderzin Schouderklopjes helpt om kinderen een liefdevol zetje in de rug te geven bij dit soort doelen en doe-dingen. Hierbij gaat het om beloningen die je kind zelf bedenkt en die niet iets materieels zijn, maar dingen zijn om samen te doen. Met je vader of moeder, met een vriendje of vriendinnetje of wie ze daar ook maar voor uitkiezen.

Met behulp van een ‘Het-gaat-me-lukken-kaart’ kan je kind spelenderwijs bijhouden welke stappen naar het doel bereikt zijn. Een volle kaart betekent een activiteit uitzoeken uit het boekje, dat 18 kleurrijk vormgegeven beloningskaarten bevat die symboliseren wat je kind gaat doen als het doel bereikt is. Dit kan van alles zijn: samen een taart bakken, met een vriendje naar een voetbalwedstrijd, uit logeren bij oma, enz.

Hierbij is het wel belangrijk dat je kind eerst zelf besluit dat het iets wil doen, ook al is het met tegenzin en omdat het nou eenmaal moet. Zolang het nog in verzet is, gaat ook dit beloningsboekje niet helpen. Neem dus de tijd om uit te leggen dat ook jij van die dingen hebt, waar je soms als een berg tegenop ziet. Want hoe zou het voor de rest van het gezin zijn, als jij besluit niet langer boodschappen te doen, eten te koken, de wc schoon te maken, de kleren te wassen, je baan op te zeggen of wat het ook maar is wat je doet om het gezin draaiende te houden?

Laat een reactie achter