Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe ….

Helaas worden kinderen steeds vaker beloond door tegenover een prestatie of goed gedrag een materiële beloning te zetten en wordt de beloning steeds vaker gegeven om als ouder tijd voor zichzelf te kopen. 

Wat heeft dit nou met Sinterklaas te maken zul je denken? Nou kijk maar eens naar de titel van deze mail. Blijkbaar hanteert Sinterklaas ook dezelfde regel en worden lieve kinderen beloond en stoute kinderen gestraft. 

Maar wat is lief en wat is stout? En, vanuit wiens perspectief bekeken? Heb je je dat wel eens afgevraagd? Regelmatig wil het kind met zijn gedrag jou iets duidelijk maken of spiegelt hij met zijn gedrag een pijnpunt in jezelf. Het is interessant en leerzaam om daar eens naar te kijken en je af te vragen: “Wat laat mijn kind mij hier zien?”. Je zult merken dat als je je daar bewust van bent, heel veel opvoedingsproblemen verdwijnen. Als je bereid bent dit stukje bij jezelf te erkennen en er mee aan de slag te gaan, is opvoeden een hele leuke ontdekkingsreis waarop ouder en kind samen leren.

Maar, uiteraard zijn er ook gewoon situaties waarbij je jouw kind best een steuntje in de rug wilt geven en hem op een positieve manier iets wilt leren of iets wilt afleren. En dan kan het helpen hem daarvoor te “belonen” met een Kinderzin Schouderklopje. Dat zijn beloningen die niet iets materieels zijn, maar dingen zijn om samen te doen. Er zit een “Het-gaat-me-lukken-kaart” bij waarop het kind zijn voortgang spelenderwijs kan bijhouden. En een volle kaart betekent een activiteit uitzoeken uit het boekje. Er zitten maar liefst 18 kleurrijk vormgegeven beloningskaarten in, en sommige zelfs in de vorm van een ansichtkaart. Leuk om op te sturen naar degene die mee mag, opa of oma, of een vriendje of vriendinnetje.

Dus wil je op een positieve manier je kind motiveren en bijdragen aan een optimale ontwikkeling van je kind, dan is het Kinderzin Schouderklopjes boekje plus de “Het-gaat-me-lukken-kaart” een leuk kadootje voor in de schoen.

Laat een reactie achter