Hoe blijf je op koers?

Hebben jullie een plan op basis waarvan je je gezinsleven vorm geeft? Een koersplan dat richting geeft en dient als een soort leidraad, waar je op terug kunt vallen in hectische tijden en dat dient als referentie kader? Is het voor iedereen binnen jullie gezin helder op basis van welke waarden en principes jullie gezinsleven vorm krijgt? Is het duidelijk wat ieder gezinslid belangrijk vindt? Eigenlijk misschien allemaal wel hele logische vragen, maar stellen we ze aan onszelf? 

Op het werk is het een heel gebruikelijke gewoonte om vast te stellen wat jouw persoonlijke ambities en wensen zijn. Je stelt doelen vast en probeert deze te bereiken, en als het goed is stel je regelmatig voor jezelf vast of je het nog leuk vindt wat je doet en of je de gewenste resultaten behaalt. Maar hoe zit dat binnen een gezin? Waarom is het van belang om stil te staan bij wat jij écht belangrijk vindt voor je gezin. Welke wensen jij, je partner en je kind(eren) hebben? Welke waarden en normen vormen jullie basis en hoe richt je je gezin zo in dat iedereen happy is en blijft? Het schept een band en het geeft veel inzicht in jullie familie en geeft richting. Het is de basis van een goede samenwerking en het vergroot betrokkenheid en begrip binnen jullie gezin. 

Wie zijn jullie als gezin?

Een leuke manier om dit spelenderwijs samen te ontdekken is door middel van het maken van een collage. Een collage maken is niet alleen leuk om te doen, maar geeft eens op een andere manier weer wat jullie verbindt. Het vergroot het gevoel van waardering en verbondenheid.

Benodigdheden:

–     een groot vel papier of karton

–     foto’s van ieder gezinslid, van het hele gezin, hond, kat, huis etc. 

-      schaar, lijm, kleurpotloden en stiften

–     allerlei aanvullend materiaal – wat je maar in huis hebt; gekleurd papier, restjes stof, lintjes etc.

Doen

1.    Leg het materiaal klaar voordat je met zijn allen aan de slag gaat

2.   Overleg met elkaar hoe je het zou willen maken. Kijk in huis eens om je heen en voel wat je hiervan in de collage tot uiting wilt laten komen in bepaalde kleuren, vormen, woorden etc.

3.   Praat met elkaar over wat jullie belangrijk vinden, individueel en als gezin. 

4.   Maak je collage n.a.v. jullie gezamenlijke beeld; en verwerk daarin de foto van jullie huis, jullie zelf en andere voor jullie belangrijke elementen. 

 

Leuk om de collage als deze af is met elkaar te bewonderen en eens te kijken naar:

-      Wat straalt de collage uit? Wat voor woorden passen hier bij?

-      Zijn dit jullie belangrijkste waarden. Kom tot een keuze wat jullie vier belangrijkste waarden zijn.

-      Wat is het belang daarvan of wat zegt dit over ons?        

Vat de boodschap of het thema van jullie collage – en daarmee van jullie gezin – samen in één zin. Het geeft je kind waarden en uitgangspunten mee waarbij het later zegt: Bij ons thuis……  

Dit is een van de oefeningen uit de Happy Family Organizer die je  helpt het fundament te leggen onder je gezin en waar jij en je gezin op terug kunnen vallen. De Happy Family Organizer bestaat uit 260 pagina’s (werk- en invulbladen en insteekhoezen), kost € 39,95 (ISBN: 978 90 215 3939 3)

Creëer dat gezin in balans, door de dingen te doen die belangrijk voor jullie zijn en waardoor iedereen geniet en gelukkig is. 

column mamas.nl juni 2009

Laat een reactie achter