Voorjaarsgroenten in de hoofdrol

De lente is bijna weer in de lucht en dat is reden genoeg om aan allerlei lekkere voorjaarsachtige gerechtjes, liefst met veel groentes te denken. En het liefst ook nog lekker.

Wat zijn nou precies voorjaarsgroenten? Kijk je op google, dan krijg je allerlei receptjes met zogenaamde voorjaarsgroenten, maar eigenlijk zit er weinig bij dat we specifiek en alleen maar in het voorjaar kunnen krijgen. Want, verwend als we zijn, is alles wat we willen het hele jaar door verkrijgbaar.

Maar goed. Let’s give it a try. In eerste instantie  hebben we de Hollandse asperges, waar het nu nog wat te koud voor is en dan hebben we de zeer exclusieve, wat op taugé gelijkende hopscheuten en die vind je alleen in de sterrenrestaurants en voor de hoofdprijs. Voorverse doperwtjes, peultjes en tuinbonen is veel te vroeg en ook de  babyspinazie, baby mais, jonge prei en worteltjes willen nog niet echt uit de koude grond om hoog komen. Toch hebben we hiermee wel een aardige opsomming van wat we onder voorjaarsgroenten verstaan. En last but not least de tuinkers en de rabarber, die zowel als groenten als ook dessert kunnen dienen.

Kenmerk van voorjaarsgroenten is de zachte verfijnde, vaak licht zoete smaak, de frisse heldere kleur en het formaat. Een extra fijn doperwtje, een baby worteltje of een dunne stronk prei. En als je bloemkool, broccoli of courgette mee wilt laten spelen, moet  je ze gewoon heel klein snijden- tot baby formaat.

Deze keer gaan we gerechtjes maken in de poffertjespan. Ik werk zelf graag met een “light” versie; de anti-aanbak poffertjespan. Maar een origineel, gietijzeren exemplaar is natuurlijk ook prima.

Recept 1 HARTIGE SPINAZIEPOFFERTJES

200 g wilde spinazie, 2 dl melk, 300 g zelfrijzend bakmeel, ca. 1 tl zout, 3 eieren, 75 g  geraspte pittige (geiten)kaas en eventueel 50 g doperwtjes (bij voorkeur diepvries) of maïs of paprika, olijfolie (voor invetten).

poffertjespan, blender of staafmixer, poffertjes mix schenkflesje

AAN DE SLAG:

Laat de gewassen spinazie slinken in een royale pan (wok) met aanhangend kokend  water. Vis de spinazie er uit, spreid deze zodat deze snel afkoelt en bewaar het kookwater nog even. Pureer in de blender tot groene puree. Voeg al draaiende een deel van het kookwater toe. Giet het mengsel in een maatbeker en vul aan met melk en resterend kookwater tot 4 dl .  Meng in een royale kom de gezeefde bloem en meng met het spinaziemengsel van binnen naar buiten. Voeg al roerend 1 voor 1 de eieren toe  en de kaas. Laat 15 minuten rusten en verdun zonodig tot de juiste beslagdikte en  breng goed op smaak met z&p en wat tabasco.  Schenk hete poffertjesmengsel in een flesje en schroef de dop er op. Knip zonodig  de punt van de deksel iets bij zodat de opening groot genoeg is,

Kwast de poffertjespan in met olijfolie en giet het poffertjesmengsel in elk vakje.  Schep eventueel ca 5 maïskorrels of doperwtjes of paprikablokjes in elk vakje.

Keer de poffertjes om met een vorkje. Houd de gare poffertjes warm in aluminium folie .  Verdeel de poffertjes over de borden en bestrooi eventueel met wat extra kaas. Serveren als snackje of als aardappel/groenten gerecht bij kip of vis De poffertjes zijn prima in te vriezen. Warm ze vervolgens kort op in de oven of magnetron.

Recept 2 mini omeletjes met groentes uit de poffertjespan

5-6 eieren, 100 g mini blokjes gekookte aardappel, 200 g mini blokjes kort gekookte groentes, zoals paprika, doperwtjes (bij voorkeur diepvries), courgette, wortel, broccoli etc.

zout en peper, lichte sojasaus, olijfolie (voor invetten).

poffertjes pan

AAN DE SLAG:

Klop de eieren los en meng het met de stukjes gekookte aardappels en groenten naar keuze. Als je bang bent dat de kinderen de groente er uit gaan “vissen”, kun je ook de groente volledig pureren en dan door de geklopte eieren mengen. Heerlijk verstopt en toch aanwezig.

Als het mengsel te weinig ei bevat, een extra eitje toevoegen. Breng het geheel op smaak met wat zout en peper .

Verwarm de poffertjespan en kwast deze in met olijfolie. Pas op voor walmen. Schep in elk vakje een beetje groenten-ei mengsel en bak tot ze makkelijk loslaten. Keer om en zodra de mini omeletjes klaar zijn serveren. De omeletjes zijn de volgende dag koud ook lekker. Heerlijk voor mee naar school in de lunchbox. Ook kun je ze gemakkelijk invriezen en weer op warmen.

Je kunt ze serveren met wat ketchup.

Eet smakelijk! En laat nog een horen wat de kinderen er met name van vonden!

Laat een reactie achter