Drie gouden tips voor een Happy Family Time

Echt tijd met elkaar als gezin doorbrengen is kostbaar en niet altijd even gemakkelijk te realiseren.

Als gezin ben je vaak druk met sport, activiteiten op school, je werk, vrienden & familie en daardoor is het vinden van echte quality time met elkaar als gezin vaak een uitdaging.

Het familieberaad waarover ik in eerdere nieuwsbrieven sprak is op zich al een voorbeeld van family time. Maar hoe zorg je er voor dat je dit blijft inplannen, en wat zijn nog meer manieren om echte family time te hebben.

Hieronder geef ik een paar tips hoe je dit kunt doen.

1. Blok family time af in de agenda

Plan een familieberaad op vaste tijden. Bij ons is dat lange tijd de zaterdagochtend geweest toen de kinderen nog “klein” waren.

Voordat we boodschappen gingen doen of iets leuks gingen ondernemen, dronken we een kopje koffie of  glaasje limonade en spraken we de komende week door en maakten we kenbaar wat we heel graag zelf of met het gezin wilden doen. Ook keken we even terug op de week ervoor om te kijken of daar alles goed was gegaan en wat we hadden beleefd.

Later toen de zaterdag een echte sportdag werd, verschoof het familieberaad naar de zondagochtend. En nu ik gescheiden ben, hebben we een keer per maand een “nieuwe familie” beraad, waarin we met de kinderen bespreken wat er goed gaat, wat er nog beter kan of er de komende weken iets verandert in het co-ouderschapschema en of er nog speciale gelegenheden zijn. Dus plan in je gezinsagenda elke week op dezelfde tijd een familieberaad.

Je zult merken dat er daardoor meer begrip, gevoel van verbinding en minder stress in het gezin zal zijn. Bovendien krijg je door het familieberaad ook steeds weer even zicht op elkaars wensen en wat iedereen belangrijk vindt, waardoor je goed op koers blijft in lijn met je gezinsmissie.

2. Plan family activiteiten gebaseerd op je gezinsmissie

Een van de dingen die in onze gezinsmissie staat is dat we graag nieuwe gerechten uitproberen en dus samen koken.

Voor ons zijn dit heerlijke momenten om bij te kletsen, dingen te experimenteren en daarna aan een heel gezellig gedekte tafel samen te eten. Wat is dat voor jullie? Wat vinden jullie belangrijk en leuk om samen te doen.

Als je dat helder hebt, maak hier dan regelmatig tijd voor en plan dit soort gezinsactiviteiten in. Ook de een-op-een afspraken blijven een belangrijk onderdeel van family quality time. Want als partners samen er op uit of met een van de kinderen – in plaats van met het hele gezin – voegt echt iets toe aan de band die je met elkaar hebt en verrijkt het familiegevoel. Hier kun je meer over lezen in het boek “Opvoeden vanuit het Hart” in het hoofdstuk “Gezin in balans”.

3. Houd je focus op je gezin

En als je dan family time hebt, zorg dan ook dat je aandacht daar blijft.

Met alle mogelijke af- en verleidingen valt het tegenwoordig voor de ouders en kinderen niet mee om de focus te houden bij de familie. En, eigenlijk is het niet anders dan op je werk als je een teambespreking hebt. Dan heb je ook afspraken dat je geen telefoon aanneemt of de kamer uitloopt om iets anders te doen, tenzij het echt heel urgent is.

Dus wat spreek je af? Stel dat er een vriendje of vrienden spontaan langs komen, er een belangrijk telefoontje van de zaak binnenkomt, of een uitnodiging van vrienden om te komen borrelen. Als je echt waarde hecht aan het samen zijn met je gezin, zorg je ervoor dat deze onderbreking niet ten koste gaan van de family time. Dus zet je telefoons en alle andere apparaten uit en leg aan vrienden en familie uit dat het family time is (en maak je graag een afspraak voor een ander moment).

Eerst geeft dit misschien wat gemor. Maar bij mij bleek al heel snel dat de kids die vrijdagavond heel waardevol vonden en die onverdeelde aandacht voor elkaar heerlijk. En om nou dit soort belangrijke gezinsmomenten niet te vergeten, plan je ze goed in in jullie gezinsagenda of de Happy Family Organizer. En, kondig je ze steeds aan in het familieberaad en dan maak je ook een plan wat jullie in die family time gaan doen.

 

Laat een reactie achter