In werk en maatschappij kennen we diverse rituelen. Bijna overal ter wereld gaan belangrijke gebeurtenissen in het leven samen met een ritueel. Bijvoorbeeld bij geboorte (de beschuit met muisjes), bij de dood (de toespraken, bloemen en de koffietafel), en bij ziekte (het branden van kaarsjes en de fruitmand). Maar ook een bloem leggen bij de plaats van een ongeluk of het volkslied zingen bij officiële gelegenheden.
Lange tijd stond de uitvoering van vele rituelen vast. Maar onze duidelijk steeds individualistischer wordende maatschappij, waarin het denken vaak de plaats inneemt van het magisch en intuïtief handelen, lijken rituelen een kwestie van persoonlijke smaak te worden.
Staan we dan minder open voor tradities en rituelen?
Weten we ze misschien niet meer zo goed in te passen in de veranderde maatschappij en een ander soort eisen die we stellen binnen het eigentijdse gezinsleven?
Willen we ons wel verbonden voelen binnen ons gezin of onze community door het uitvoeren van rituelen, maar vragen we ons af hoe?
Al heel snel nadat ik mijn eerste kind kreeg voelde ik dat ik tradities en rituelen belangrijk vond. Diep vanbinnen wist ik dat deze de basis van mijn gezin moesten gaan vormen om een warm, verbonden en gelukkig gezinsleven te hebben. Hoe ik dat binnen mijn gezin ben gaan doen is deels gebaseerd op de mooie theorie van Stephan Covey met betrekking tot effectieve gezinnen. En op alle boeken die ik hierover las, omdat ik er echt meer over wilde weten.
Zo werd bij ons bijvoorbeeld de zaterdagochtend, toen mijn kinderen nog klein waren, voor ons gezin van grote waarde. Die ochtend stond in het teken van een gezellig familieberaad. Samen aan tafel om de afgelopen week door te nemen, en ook vooruitkijken wat er de komende week op stapel stond. De bijzonderheden namen we door, en de dingen die we heel graag in het weekend wilden gaan doen. Maar ook kwam aan bod welke taakjes en klusjes er te doen waren in en om het huis. Iedereen droeg op deze manier een steentje bij aan het huishouden. Niet altijd van harte, maar het vergrootte wel onze teamspirit en daadkracht. Later werd dit het zondagochtend ontbijt vanwege het sporten van de kinderen.
Nu mijn kinderen wat groter zijn, hebben we afgesproken dat de vrijdagavond de familieavond is. We eten dan “pica pica†(die naam is ooit ontstaan en is altijd gebleven). Het zijn kleine warme en koude hapjes, die we met zijn allen in de woonkamer opeten. We kijken na het kletsen en eten naar The Voice of spelen een spel samen. Ondertussen hebben we het over van alles en nog wat dat ons bezig houdt, waar we hulp van elkaar kunnen gebruiken en wat de toppers en floppers van de week waren. En ook waar we dankbaar voor zijn dat we het hebben kunnen doen of dat we het gekregen hebben.
Dit is zomaar een kleine greep uit onze gezinsrituelen die kenmerkend waren en zijn voor mijn gezin, en die voor wederzijds vertrouwen en verbinding zorgden. Momenten die onze onderlinge betrokkenheid enorm vergrootten.
Waar baseer je gezinsrituelen op en hoe weet je of ze bij je passen?
Dat doe je in drie stappen:
- Bepaal welke waarden bij jouw gezin passen en die je wilt ervaren en naleven.
- Wat zijn voor jullie speciale momenten, mensen of gebeurtenissen in jullie gezinsleven die je terugkerend wilt benoemen, vieren of herdenken.
- Welke voor jullie passende vorm kun je kiezen om er een terugkerend ritueel van te maken. En waarom is dat belangrijk?
Misschien voer jij sommige gezinsrituelen ook al bewust uit, misschien heb je ze onbewust als gewoonte aangenomen of van je ouders overgenomen.
De vraag is dan: voelen ze nog goed voor jou en kloppen ze voor jou nog? Denk bijvoorbeeld aan jullie ochtend- en avondrituelen. Of voel je je er toch niet zo goed meer bij en leveren ze eigenlijk stress op. Zijn ze er ingeslopen en weet je ze niet zo goed meer om te buigen. Of vind je het niet eenvoudig om ze bespreekbaar te maken met je partner en/of kinderen.
Ga er eens goed bij stilstaan, want het loont echt de moeite om dat te doen.
Wil je dat samen met je partner of met andere ouders doen, kom dan naar het eendaagse event
‘Blij met mijn gezin; het gezin is leuk, ook al heb je het soms (te) druk’  op vrijdag 16 december a.s.
Hierin leer je de 5 rituelen van een succesvol en gelukkig gezin, waardoor je in staat bent het hele jaar verbonden en op koers te blijven.
Het inpassen van duidelijke rituelen, kan van een niet goed draaiend en gestrest gezin weer een vertrouwd en gezellig thuis worden.
Maar, ook verdieping geven binnen een gezin dat weet dat er nog meer mogelijk is en streeft naar een hogere geluksbeleving.
In het uitvoeren van rituelen voelen we namelijk onze verbondenheid met de andere gezinsleden en onze familie en vrienden. Dat geeft rust, ruimte en verbondenheid.
Hoe mooi zou het zijn dat je ontdekt wat jullie rituelen zijn of welke gezinsrituelen jullie kunnen aanleren om meer rust, verbondenheid en geluk te ervaren. En ze dan ook niet alleen ontdekken, maar er ook naar leven. Waardoor je kinderen later zullen zeggen bij ons thuis ……
‘Blij met mijn gezin; het gezin is leuk, ook al heb je het soms (te) druk’-event
Er is slechts plaats voor 10 deelnemers.
Want, ik wil echt dat je aan het einde van de dag in staat zult zijn om in deze – toch ook uitdagende – tijd van het jaar thuis de regie te nemen en het samen met je gezin in te richten zoals jij dat graag wilt. Wat er voor zorgt dat iedereen in het gezin duidelijk weet hoe jullie samen willen leven en afstemmen en tot zijn recht kan komen.
Ik weet dat wat we gaan op deze dag echt werkt en blijvend effect heeft. Je echt gaat anders kijken naar je dagelijkse patronen en gewoontes. Het gaat jezelf echt heel veel brengen en zal je ook qua energie super goed doen. Hoe fijn is dat en dat ben je zeker waard.Want, ik wil echt dat je aan het einde van de dag in staat zult zijn om in deze – toch ook uitdagende – tijd van het jaar thuis de regie te nemen en het samen met je gezin in te richten zoals jij dat graag wilt. Wat er voor zorgt dat iedereen in het gezin duidelijk weet hoe jullie samen willen leven en afstemmen en tot zijn recht kan komen.
Jij kunt dit gaan ervaren. Verwen je zelf en KIES ervoor!
Lokatie is in het midden van het land. Super eenvoudig, bijzonder door zijn eenvoud, maar zo rijk aan energie en kalmte tegelijkertijd. Echt een plek om te ontladen en op te laden!