Kijk eens door een andere bril

Soms gebeuren er met je kind telkens dezelfde dingen en je begrijpt maar niet waarom. Dit is eigenlijk een mooie uitnodiging om eens anders te gaan kijken of anders gezegd, eens in zijn schoenen te gaan staan. Want, als je blijft doen wat je altijd hebt gedaan, krijg je wat je altijd kreeg. En dat heeft alles te maken met hoe je naar de wereld kijkt. De wereld zie je niet zoals die daadwerkelijk is, maar je ziet hem zoals je zelf bent of zoals jezelf bent gevormd door de jaren heen. En dat heeft alles te maken met hoe je naar de wereld kijkt. De wereld zie je niet zoals die daadwerkelijk is, maar je ziet hem zoals je zelf bent of zoals jezelf bent gevormd door de jaren heen.

Wat jouw kind nodig heeft zie je door de bril waarmee je zelf naar de wereld, en dus ook naar je kind kijkt. Hierin schuilt echter het gevaar dat jij interpreteert wat het nodig heeft of dat je denkt te weten wat er in hem om gaat, op basis van jouw eigen ervaringen, overtuigingen en conditioneringen. Hoe jij het gedrag van jouw kind ervaart en beoordeelt heeft alles te maken met hoe je kijkt. Het echt willen begrijpen begint bij het willen snappen hoe je kind denkt en hoe voor hem de wereld om hen heen er uit ziet.

Samen doen

Leuk om samen met je kind(eren) te doen als spelletje. De schellen zullen je letterlijk en figuurlijk van je ogen vallen…

Oefening:

Verzamel alle brillen die je in huis hebt. Zoek in verkleed- of speelgoedkist, bij de zonnebrillen of oude brillen van opa of oma.

Of maak er samen een paar van karton. Meteen een leuk knutsel activiteit voor een regenachtige middag.

Praat samen bij elke bril over wat je ziet als je er door naar de wereld kijkt, en wat voor emoties daar bij horen, blij, boos, verdrietig, geïrriteerd etc. Bijvoorbeeld een blije, opgewekte (roze) bril, of een boze, strenge (zwarte) bril of een avontuurlijke (piloten) bril. En zo verder.

Vervolgens vraag je kind te vertellen over een situatie die zich onlangs bij jullie thuis of op school heeft afgespeeld, en waar hij mee zit. Luister aandachtig en probeer te achterhalen door wat voor een bril hij naar de situatie kijkt. Laat hem beschrijven wat hij ziet, voelt en denkt. Hierna is het leuk om je kind een andere bril op te laten zetten en te laten ervaren of het uitmaakt als hij met deze bril naar de situatie kijkt, en of dat dan een ander gevoel of resultaat had gegeven.

Een leuke oefening om je kind spelenderwijs te leren dat je op verschillende manieren naar iets kunt kijken. Hierdoor leert hij veel over zichzelf, en krijgt hij tegelijkertijd ook begrip voor anderen om hem heen die anders kijken. Als ouder leren zien en begrijpen wat er zich echt in het hoofd, hart en lijf afspeelt is de ingang naar begrip en een (h)echte verbinding. Het is de weg naar het kind kunnen laten zijn wie het werkelijk is. Want als je begrijpt, pas je je verwachtingen aan en oordeel je niet. Dan is er acceptatie, respect en onvoorwaardelijke liefde.

Hoe je wilt kijken is ook een intentie, een grondhouding. Kijk maar eens om je heen. Mensen die vaak klagen of de oorzaak van iets buiten zichzelf zoeken kijken anders naar de wereld dan mensen die zelf verantwoordelijkheid nemen voor wat ze doen en daar ook de consequenties van willen durven dragen.

Kijk tot slot ook eens naar jezelf. Door welke bril kijk jij? Hoe ervaar jij de wereld om je heen en waar is dat op gebaseerd? Hoe meer je je hier van bewust bent, des te beter je begrijpt wat er in je (gezins)leven gebeurt en wat je daar zelf aan zou kunnen veranderen.

Dus wat is jouw “point of view”? Kijk er eens naar!

column mamas.nl december 2008

Laat een reactie achter