Gezin in Balans; de week beleef je samen

Misschien ervaar je problemen binnen je gezin op het moment dat je dit leest. Misschien lopen de dingen niet zoals je wilt en mis je waardevolle momenten binnen je gezin, ervaar je het combineren van werk en privé als zwaar en heb je het gevoel dat de situatie door je vingers glipt. Dan is het tijd om even stil te staan, te reflecteren en bij jezelf na te gaan wat voor jou de belangrijke dingen in het leven zijn. Staat voor jou het gezin op de eerste plaats?

Moet ik dan stoppen met werken? Of moet ik aanzienlijk minder gaan werken. Het mag, als dat de rol is waarin je het meest voor jezelf en je gezin kunt betekenen en als je daar volledig achter staat. Je gezin als prioriteit betekent dat je je leven zodanig inricht dat je bereikt dat je gezin gelukkig is, en dat je keuzes maakt die je in staat stellen dat te bereiken. Het is een kwestie van de benodigde keuzes maken, deze uitdragen en de consequenties ervan ervaren.

Het is van cruciaal belang om dat wat je wilt met, en binnen je gezin ook te delen met je kinderen. Een wekelijks familieberaad – zoals wij dat in onze trainingen noemen – is zeer waardevol en is het moment van delen met en leren van elkaar. Het helpt je om de uitdagingen binnen het hedendaagse gezin het hoofd te bieden. Het geeft structuur en biedt je een moment voor reflectie, afstemmen, prioriteiten stellen, plannen en gewoon heerlijk samen zijn en plezier maken – een moment waarop alles openlijk besproken kan worden, waarop hulp gevraagd en geboden kan worden en waarop activiteiten afgestemd kunnen worden.

DE WEEK BELEEF JE SAMEN

Wekelijks de agenda’s naast elkaar leggen doe je wellicht al wel en de volgende week doornemen om te kijken wat er op stapel staat. Maar worden de kinderen daar ook duidelijk bij betrokken. En sta je dan ook even goed stil of alles wat er komen gaat ook aansluit bij wat jullie binnen het gezin echt belangrijk vinden? Kijk je ook even terug naar de week ervoor? Was alles haalbaar wat jullie wilden, waren jullie activiteiten of afspraken vergeten? Wat zouden jullie anders willen doen om te voorkomen dat er vaker dingen tussen wal en schip vallen of dat je op het laatste moment nog kunst en vliegwerk moet uithalen om alles in elkaar te laten passen?

Een leuk hulpmiddel hierbij de de Happy Family Weekplanner . Deze nodigt je uit om wekelijks met met zijn allen de week door te nemen en om alles op te schrijven waar jullie het over eens zijn dat er moet gebeuren. Op deze manier creëer je overzicht en inzicht, leef je op basis van jullie eigen keuzes en doe je de dingen die jullie leuk en belangrijk vinden. Je geeft je gezin prioriteit. Geef de weekplanner een centrale plek in huis, waar iedereen hem kan zien of na overleg kan bijwerken.

Laat een reactie achter