Het geeft ouders zoveel rust in huis als de kinderen in een hoekje zitten te spelen op een tablet. Sommige kinderen kunnen niet eens lezen en schrijven, maar weten precies hoe ze de iPad, of een andere tablet, moeten bedienen en zelfs app’s downloaden. Ze vermaken zich eindeloos. Lekker toch? Of is het allemaal niet zo vrijblijvend als het lijkt? Mwahh. Als je argeloos bent en geen maatregelen neemt, krijgen ze dingen te zien waar ze lang nog niet rijp voor zijn.
Televisiezenders programmeren bepaalde films (seks, geweld) en reclames (alcohol) pas na een bepaald tijdstip uit om te voorkomen dat kinderen er oog in oog mee komen. ‘s Middags kun je ze wat dat betreft met een gerust hart voor de televisie zetten. Maar op tablets zijn alle 18+ app’s, alle YouTube films etc. 24/7 bereikbaar. En ja, ook ‘adult movies’.
Dus ouders opgelet: de aanschaf van een tablet gaat hand in hand met de beveiliging ervan. Gelukkig is het niet zo moeilijk om dit soort apparatuur kindvriendelijk te maken.
Hoe maak je de iPad kindvriendelijk:
1. Houd je wachtwoord van de appstore geheim
2. Beveilig de iPad met een wachtwoord
3. Beveilig de sim-kaart met een wachtwoord/pincode
4. Apps beveiligen met een wachtwoord
5. Filter internettoegang met Mobicip
6. Scherm sociale netwerken af
En zo kun je een Android* tablet kindvriendelijk maken:
1. Beveilig je tablet met een wachtwoord/pincode
2. Beveilig de SIM-kaart met een wachtwoord
3. Smart Applock Pro (app die andere apps beveiligd)
4. SurfBalance Kid-Safe Browser (app die een filter is over meer dan 1000 kindvriendelijke sites)
*Google werkt aan een filtersysteem dat ouders meer controle geeft. Vooralsnog kan de veiligheid worden vergroot via genoemde apps.
Dankzij deze instellingen zijn de tablets (en smartphones!) goed beteugeld en niet langer vergelijkbaar met het argeloos binnen de poorten gehaalde paard van Troje. Het volgende aandachtspunt is de hoeveelheid tijd die de kinderen erachter kunnen zitten. Wat mij betreft komen tablets niet ter vervanging van tekenen, vader en moedertjes spelen en huttenbouwen. Maar wel als een aangename afwisseling op bijvoorbeeld televisiekijken.
Door: Frederique Olland, mediacoach en kindertherapeut bij Bij Frederique – Praktijk voor kinderen en jongeren. Schermgebruik leidt in menig gezin tot onenigheid. Als ouder weet je niet precies hoe je dit in goede banen kan leiden. Want waar gaat het eigenlijk allemaal over? Wat is nou normaal? En wanneer is er sprake van een probleem, van een verslaving? Wat kun je dan doen? Als Mediacoach en Kindertherapeut begeleid ik kinderen en ouders bij dit soort vraagstukken, onder andere via workshops en (ouder-)gesprekken. Check voor meer informatie www.bijfrederique.nl