Food for Thought: “Mijn kind wil niet eten, of ligt het nou aan mij….?”

Herken je dit? Zelf van lekker eten houden en het lukt je maar niet om je kinderen met een lekkere eetlust aan tafel te krijgen. Ze gillen van blijdschap als we zeggen we gaan naar de McDonalds, of we gaan frietjes of pannenkoeken eten. Kortom, fast food. Maar heerlijke groenten, vis of rijstschotel daarbij hoor je vaak als eerste reactie: “Getsie, dat lust ik niet”. En toch is de oplossing heel eenvoudig: zet ze gewoon lekker eten voor en biedt geen alternatieven aan. Puur en simpel. En zeker als JIJ begrijpt waarom dan wil je niet – kan je niet – meer anders.

Ik zal niet beweren dat je als je dit doet je geen weerstand zult krijgen, zeker niet in het begin. Als je weet hoe belangrijk goede voeding is voor de geestelijke ontwikkeling van je kind, dan zul je zonder moeite deze strategie volhouden. Want, je kind zal – als jij dit echt begrijpt – aan alles bij jou zien, horen en voelen dat dit heel belangrijk is, zonder hem of haar te moeten overtuigen.
Vitaminen en mineralen zijn absoluut van vitaal belang voor het functioneren van de hersenen van jonge kinderen en tieners. Bijvoorbeeld te weinig magnesium kan de oorzaak zijn van concentratie verlies, autisme, depressie, vermoeidheid of leerproblemen.
Magnesium zit in noten en zaden, hele granen en groenten met donker groene bladeren – de dingen die kinderen nu juist meestal niet zo lekker vinden. Of denken we dat zelf misschien? Wat het nog erger maakt is dat kinderen die een laag magnesium gehalte hebben drinken vaak veel melk. En, calcium heeft magnesium nodig om door het lichaam opgenomen te kunnen worden. Dus een grote inname van melk pakt de magnesium weg juist in een lichaam dat al een tekort heeft, en er blijft (bijna) niets over voor de hersenen.
Een laag ijzergehalte veroorzaakt slecht functioneren van de hersenen en onvoorspelbaar grillig gedrag.
IJzer zit in schaaldieren, bonen, broccoli, asperges en spruiten. En weer eten dat de meeste kinderen vreselijk vinden, of denken we dat maar…

Zink zorgt voor een goed bloedsuiker spiegel. Dus kinderen die er tekort aan hebben, smeken juist om zoetigheid. Het kan ook leiden tot anorexia nervosa, boulimie, regelmatig hoofdpijn, depressie, boosheid en agressief gedrag.
Zink zit in oesters, mosselen, kalkoen en kikker erwten. Helaas staan deze meestal ook niet in de top 10 van je kind(eren). Of ook een overtuiging van onze mind?
En dit zijn slechts voorbeelden, en zo zijn er veel meer.
Dus in een maatschappij waarin veel ouders hun uiterste best doen om werk en privé te combineren, en waarin er steeds vaker naar “gemaks” eten wordt gegrepen is het misschien niet zo verwonderlijk dat zich op school problemen voordoen: slecht kunnen concentreren, medicijnen nodig hebben voor AD(H)D, depressie of agressief gedrag.
We voeden de hersenen van onze kinderen wel intellectueel – – en dat doen we steeds meer – maar we voeden hun hersenen niet echt!
Dus als je echt van je kind houd. Doe wat goed voor hem is. Geef ze gezonde, rijke voeding en houd je poot stijf (excusez le mot). Het is van wezenlijk belang voor een gezonde ontwikkeling van je kind!

Uit de praktijk
Een moeder van een 9-jaar oude zoon weigerde om alles wat maar groen was te eten …. en ze gaf hem daarin alle ruimte om conflict en stress aan tafel te voorkomen. Ze haalde zelfs de kleine spikkeltjes basilicum uit de spaghetti saus. Echt waar!
En ze bleef maar zeggen dat ze bang was dat haar zoon niet voldoende goede voedingsstoffen binnen kreeg, totdat iemand tegen haar zei dat ze zelf misschien wel het probleem was…..
Neem de tijd om echt, goed brain food te bereiden – het leven (en de hersenen) van je kinderen zijn het waard. Maak er de tijd voor, maak voeding een van je prioriteiten nu je weet hoe belangrijk het is. Wellicht gaan je kinderen mopperen of weigeren om het gezonde voedsel te eten. Maar wat is het ergste dat je kan overkomen? Dat ze een avond hongerig naar bed gaan. Maar dat is nog altijd beter dan fast food eten. En, als ze zien dat jij serieus bent dan zullen ze hun honger staking niet lang volhouden.
Help je kinderen om hun hersenen op de juiste manier te laten groeien en ontwikkelen. Geef hen de kans op een gelukkig en succesvol leven. En, wees een voorbeeld met je eigen eetgedrag. Het is eenvoudiger dan je denkt.
En, zelfs voor tieners is het niet te laat. Het menselijk lichaam is in staat om van veel slechte gewoonten af te kicken, zeker met een liefhebbende ouder als coach.
Wist je dat:
Onze hersenen slechts 2% van ons lichaamsgewicht vormen, maar wel 20% van onze energie verbruiken. Dus zorg goed voor ze en leef gezond (en daar hoort ook bewegen en veel water drinken bij).
Tip: als snack elitehaver

Dit artikel is met toestemming gebaseerd op een filosofie van Brescia van Holistic blends inc. www.greattastenopain.com

column mamas.nl februari 2008

Laat een reactie achter