Luke Skywalker had het niet getroffen met vaderfiguren. Zijn echte vader kende hij niet. Zijn pleegvader Obi-Wan Kenobi ging dood voordat Luke volwassen was. Maar toen hij met zijn X-Wing neerstortte in een moeras op de planeet Dagobah was er toch nog een derde die die mentorrol op zich nam. En Luke zijn eigen kracht leerde kennen. Puntoren, rare stem, helemaal groen: Yoda. Yoda bereidde Luke voor op de belangrijkste taak van zijn leven: het Kwaad omver werpen. Dat hij daarbij uiteindelijk letterlijk de strijd met zijn echte vader – Darth Vader – aan moest gaan is in een grote mythe als Star Wars onontkoombaar.
De kans is klein dat jij jouw vader met een laserzwaard achterna zit door ruimteschepen. Waarschijnlijk is echter wel dat je vader – net als bij Luke Skywalker – misschien niet degene is die je helemaal heeft laten zien waar jouw kracht ligt en hoe je die in kunt zetten.
En dat is een groot probleem. Zeker nu je zelf kinderen hebt.
Vanaf het moment dat je kind geboren is, vraagt je kind om al jouw kracht en je hele waarheid. Wie ben jij en waar sta je voor? Wat zijn je overtuigingen? Waar ga jij voor door het vuur? Dat wil hij weten. Je kind moet op je kunnen bouwen om uit te kunnen groeien tot een zelfstandige, authentieke, gezonde volwassene.
Er zijn maar weinig mannen in onze maatschappij die door hun vader, familie of omgeving op een bewuste manier zijn voorbereid op de volwassenheid. Weinig mannen weten echt waar ze voor staan op het moment dat ze voor het eerst vader worden.
Wat betekent het voor jouw kind dat jij niet goed bent voorbereid op je vaderschap?
Je kunt doen alsof je neus bloedt en denken dat alles vanzelf goed komt. Jij bent niet optimaal voorbereid op die volwassenheid en het vaderschap, maar je doet het prima. Je hebt een baan, een huis, hoogstwaarschijnlijk een partner en nu ook een kind. Alles in orde. Dus waarom zou je kind het ook niet gewoon prima gaan doen? En ergens heb je ook gelijk. Je kind zal heus wel goed terecht komen. We wonen in Nederland. Niets aan de hand.
Maar ga je het daar mee doen? Je beseft zelf dat je meer gezien of gesteund had willen worden in je weg naar volwassenheid. Wil je dat ook voor je kind? Vertrouw je erop dat hij het zelf wel uit zal zoeken?
Of stap je in je ruimteschip en ga je op zoek naar een helpende hand? Luke Skywalker was in het begin van Star Wars nog geen held. Dat werd hij pas na zijn ontmoeting met Yoda. Daar leerde hij waar zijn kracht lag en welke weg hij moest gaan.
Dit is jouw verhaal. Jij bent de held. Zeker in de ogen van je kind.
Jouw weg is het grootbrengen van je zoon of dochter. Gun je jezelf daarbij een mentor? Een sparring-partner die je helpt bij het vinden van jouw eigen waarheid en je eigen kracht? Zodat je die vervolgens door kunt geven aan je kind?
Dat kan gevaarlijk zijn. Want een mentor zal je vragen stellen. Je confronteren. Net zolang tot dat je je ware kracht hebt gevonden. En de vader bent die je je kinderen gunt.
Maar nu is het jouw beurt. Kun je je openstellen voor de ervaring en kennis van andere mannen? Durf je zij aan zij met iemand anders te leren wat je je kinderen te bieden hebt? Ga je echt op zoek naar een andere vader, een oudere man in je omgeving, iemand met meer ervaring dan jij?
Natuurlijk breng je je kinderen zelf groot. Niemand gaat het voor je doen. Maar jij bepaalt of je het in je eentje doet.
Of niet natuurlijk…
Wil je als vader uitgedaagd worden schrijf je dat in voor de vaderuitdaging: Haal in 31 dagen de beste vader uit jezelf. Dat kun je doen onder deze link. Wees er snel bij want hij begint op 15 mei.
Jeroen de Jong is oprichter van de Praktijkvader en vader van 2 zoons en 1 dochter en man van Wendy, en heeft zich ten doel gesteld een forse bijdrage te leveren in een wereld waarin mannen elkaar inspireren, van elkaar leren en inwijden in het vaderschap.