Zou jij ook wel van die suiker afwillen?

Houden jouw kinderen ook zo van zoet? Of denken wij ouders dat ze vooral van zoet houden? Sta je in de supermarkt en wil je graag pakjes drinken kopen voor je kinderen voor onderweg  onderweg. Schitteren de verpakkingen met fruitplaatjes je tegemoet. Is dat eigenlijk terecht?

De ene verpakking schreeuwt nog harder dat er vitamines inzitten dan de ander. “Oke, wat zou mijn dochter lekker vinden? Ze houdt van framboos. Mmm er is een Wicky met fruitdrink framboos. Ook niet zo duur dat is ook weer leuk meegenomen. Er staat een kies bewust logo op en er zit vitamine C in. Dat is toch prima?”

Als Wicky goed is waarom dan nog die ellendige schoolbekers gebruiken? Zijn jou kinderen ze ook zo vaak kwijt? Krijg je soms de deksel niet meer schoon of  hebben ze het toch vooral elkaar gekregen de beker stuk te maken? Ook vervelend een lekkende beker in de tas. Nou, dan is een pakje toch veel handiger.

En, voor je het weet neemt je kind elke dag voor het tien uurtje een Wicky mee. Deze week heb ik met de Stichting Kind en Voeding les gegeven aan 3 groepen 7/8. Een van de leerlingen vertelde dat ze altijd Wicky mee heeft. Als ik vraag waarom zegt ze :  “Gewoon, die hebben we altijd op voorraad”. Ik vraag of ze het lekker vindt: “Mwoh niet zo, beetje zoet.” Wat zou je als alternatief mee kunnen nemen wat je lekker vind? “Water” antwoord de leerling.

Zo raar kunnen routines worden. Jij en je kind weten niet meer waarom ergens voor gekozen is.

Ik ben benieuwd of deze leerling vanaf nu water meeneemt. Tegenwoordig hebben ze van die fijne waterflessen, doppers, is nog trendy ook.

Wicky gezond of ongezond?

Wicky heeft een aantrekkelijke verpakking, maar is echt niet zo gezond. Er zit maar 0,3 % fruitsap in en er zijn de zoetstoffen cyclamaat en sacharine toegevoegd. Inmiddels weet bijna iedereen wel dat zoetstoffen niet goed voor je zijn. We stelden ook de vraag aan de klas of witte suiker gezond is of ongezond. Veel te makkelijke vraag kreeg ik als reactie? Iedereen weet toch dat witte suiker ongezond is.

Wist je dat als je 1 pakje Wicky drinkt je 3 klontjes (witte) geraffineerde suiker binnen krijgt? Hoe kan Wicky dan gezond zijn? Witte suiker bevat geen vitamines, mineralen en vezels meer. Je lichaam moet opgeslagen vitamines en mineralen gebruiken om de suiker te verteren. Dat is toch zonde van die kiwi of appel bij het tien uurtje. Kinderen worden hyper van veel suiker en uiteindelijk kost het energie. Als de suiker niet verbrand wordt door in de pauze te rennen, wordt het omgezet in vet. Nadelige effecten, terwijl je kind misschien net zo lief iets anders mee neemt!

Onbewuste routines

Zonder er bewust van te zijn, eten we met onze dagelijkse routines heel veel suiker. De voedingsindustrie laat ons graag geloven dat wat we kopen gezond is. Het kies bewust logo zegt alleen dat het product gezonder is dan vergelijkbare alternatieven. Dat wil niet zeggen dat producten met een Kies Bewust logo gezond zijn.

Lekker en gezonde alternatieven

Wat kies je dan wel? Vers, onbewerkt, herkenbaar en als het kan regionaal! Heb je zin in zoet? Kies producten gezoet met natuurlijke suikers, zoals biologische honing, dadelstroop, verse kokos, kokosbloesemsuiker, ahornsiroop, oersuiker, palmsuiker.  Je kunt hier zelf lekkere tussendoortjes van maken.

Bananenmuffins
Bananenmuffins

Naast snackgroenten en fruit, is  gedroogd fruit of nootjes gezond als tussendoortje. De gedroogde mango en appel vonden de kinderen erg lekker. De zelfgemaakte bounty’s van pure chocola, kokos en dadel vielen of heel erg in de smaak of werden vies gevonden. Bij mij zijn ze dol op chocolade rozijnen. Deze zijn er ook met rauwe chocola. Het laagje chocola is zo dun, maar het rozijntje wordt direct een snoepje. Heb je weleens een chocolade fondue georganiseerd? Kinderen zijn er dol op? Doop stukjes fruit in gesmolten pure bij voorkeur rauwe chocola, mmmmm wat een feest. Niks geen ongezonds alleen maar het goede van moeder natuur. Of wat dacht je van een bananenmuffin gezoet met honing? Er is zo veel meer mogelijk dan je denkt en eenvoudig zelf te maken.

Welke gewoontes zijn er bij jou of bij je kinderen ingeslopen. Ga eens na wat en waarom er bepaalde voedingsmiddelen gegeten worden. Ga samen op zoek naar gezonde alternatieven. Is ook nog eens heel leuk om samen te doen en heel leerzaam!

fotoshoot Gabie Kusters
fotodominique.nl

Door: Gabie Kusters, voedingsdeskundige bij Foodwise4You

FoodWise4You organiseert lessen op de basisschool en workshops voor volwassenen en kinderen.

Twijfel je of je kind gezond eet? Is je kind te dik of te dun? FoodWise4You begeleidt gezinnen om kinderen puur en gezond te laten eten.

Laat een reactie achter