Weet jij wat je kind lekker vindt? Zo kun je het samen leren ontdekken.

Groene smoothies zijn hot! Het ijskoude fruitige smoothiedrankje is vervangen door een gezonde superdrank. In de Smoothie Challenge for Kids gaan ouders en kinderen zich wagen aan de groene smoothies. Dit doen ze in de derde etappe van de challenge, want we bouwen het voorzichtig en speels op.

Het is een reis, die kinderen samen met hun ouders maken om meer groenten te leren eten door fruit- en groene smoothies te drinken.

Wanneer is een smoothie groen? Met een klein beetje groene groente wordt de smoothie al groen van kleur.

Met een basis van amandelmelk, banaan, ananas of mango proef je vooral het fruit als je een handje spinazie toevoegt. De overstap van fruit naar groen is daardoor minder groot. De groene smoothie maak je met groene bladgroenten als sla, spinazie of boerenkool. Ook komkommer wordt graag gebruikt. Deze groene groenten hebben geen sterke smaak.

De test “blind proeven (een van de super leuke oefeningen) wat er in de smoothie zit” is dan ook best moeilijk. Vet als je als kind de smoothie beter proeft dan je vader…… Dat overkwam een gezin uit Arnhem. De jongste dochter wist geblinddoekt in welke smoothie de spinazie zat. Kinderen kunnen veel beter proeven dan volwassenen. Als je als volwassene meent een fruitsmoothie te proeven dan kan je er makkelijk naast zitten. Drie dagen later zat papa nog een beetje te mokken. Hij dacht toch echt hele goede smaakzintuigen te hebben.

Als ouders denken we te weten wat een kind lekker vindt. Toch kan je dit soms helemaal mis hebben. 

Het gezin uit Heemstede maakte samen de eerste groene smoothie. Deze werd oké gevonden door de meiden. Een beetje zuunig dronken ze de smoothie op. Vervolgens voegt de moeder voor haar zelf aan het restant, superfoods toe zoals lijnzaad en goji bessen. Deze smoothie krijgt een vage kleur. Tot haar stomme verbazing willen de meiden proeven. Zij vinden de smoothie met superfoods, die eruit ziet als een vieze brij, lekkerder! Is dit echt of zijn ze nu vooral op zoek naar avontuur? Kinderen zijn onvoorspelbaar. Al moet ik verklappen dat wel heel veel deelnemers miss Pink (een roze smoothie met banaan en bosvruchten) toch echt de lekkerste vinden. We menen als ouder ook te weten wat goed voor een kind is.

Vaak geloven we dat als we een kind vrij laten in wat het mag eten, hij alleen nog maar gaat snoepen. Heb je het weleens geprobeerd?

Ik heb al jaren snoepgoed in een pot in de woonkamer staan. De pot raakt nauwelijks leeg. Soms kun je beter ongezond eten niet te streng verbieden. Het verlangen ernaar wordt alleen maar groter. Andersom als iets moet dan krijg je vanzelf weerstand. Kinderen kun je al jong aanspreken op “wat ze zelf denken dat goed voor ze is”.

Het zelfstandig leren omgaan met verleidingen kan al vroeg gestimuleerd worden. Belangrijk is dan wel dat je zelf het goede voorbeeld geeft.

Wat is de vraag van het kind? In elke groeifase heeft een kind andere eetbehoeften. Pubers vragen om ander eten dan kleuters. Soms geeft het lichaam aan wat het nodig heeft. Soms zoeken kinderen naar troost. Het wel of niet eten wordt ook gebruikt als middel om aandacht te krijgen of grenzen op te zoeken. Stimuleer kinderen om te proeven en nieuwe smaken te ontdekken. Vragen ze om ongezond? Zoek samen naar alternatieven.

Tijdens de smoothiereis ontdek je als ouder wat de voorkeuren zijn van jouw kind. Als een kind iets wil eten, luister daar dan naar.

De deelnemers aan de Smoothie Challenge for Kids vragen we altijd het spelelement erin te houden, verplichten tot niks en blijven verleiden. Als een kind geen smoothie wil, maar fruit en groente puur wil eten, dan is daar een reden voor. Belangrijk is dan aan te geven dat dat goed is. Zelf heb je het ene moment ook meer zin in een coole smoothie en het andere moment in een stevige bite van een appel. Wat kan er tegen het eten van puur fruit of groente zijn? De smoothie hoeft ook echt niet altijd groen te zijn. Heb jij ook niet af en toe juist heel veel zin in een miss Pink? Helemaal in de zomer als je frambozen, aardbeien, bramen en bessen vers kunt plukken.

aardmannetje-van-fruit-portrait

Bij een aantal kinderen dat deelgenomen heeft aan een van de vorige Smoothie Challenges, is de smoothie een dagelijkse routine geworden. Bij iedereen heeft de smoothiereis al veel mogelijkheden laten zien van wat je met groente en fruit kunt doen.

Het maakt kinderen en ouders bewuster van wat ze in de mond stoppen en waarom.

Misschien is die stap nog wel belangrijker dan het drinken van de smoothie zelf.

Geschreven door Gabie Kusters. Zij is als voedingsdeskundige betrokken geweest bij de ontwikkeling van de Smoothie Challenge for Kids. (Praktijk voor voedingsadvies en educatie; https://www.facebook.com/gabie.kusters).

Wil je meedoen aan de volgende Smoothie Challenge for Kids? Deze start weer op 9 januari. Schrijf je dan zo snel mogelijk in en profiteer van de aantrekkelijke vroegboekkorting.

Laat een reactie achter