Wat zijn jouw ja-maars in de opvoeding

Ben jij ook onzeker of je het wel goed doet in de opvoeding? Steeds vaker hoor ik ouders die gestrest zijn over of ze het wel goed doen. En als ik ze dan advies geef hoor ik vaak: “ja,maar …” Alsof er een excuus is waarom ze het niet gewoon kunnen doen zoals hun hart het ingeeft en vanuit vertrouwen hun kind kunnen opvoeden. Bang zijn om het niet goed te doen geeft angst en zorgen en maakt juist dat de dingen waarvoor je bang bent gaan gebeuren.

Marinus Knoope auteur van ‘De Creatiespiraal’ zegt dit zo mooi:

“De meeste mensen zijn teleurgesteld als hun zorgen uitkomen.├é┬áStrikt logisch gezien is dat een beetje vreemd. Als je je zorgen maakt en ze komen uit, dan is er iets gelukt, dan heeft het creatieproces gewerkt.”

Belangrijk dus om je te focussen op wat je wilt. Wie wil je zijn voor je kind en wat wil je het meegeven en leren. En als je iets niet durft of denkt dat het niet kan of dat jij het niet kan in de opvoeding van je kind, onderzoek dan eens welke zorgen je hebt, welke ja-maars er naar boven komen en welke overtuigingen daarbij horen en kijk of je deze los kunt laten. Hoe zuiverder jij kunt zijn in de relatie met je kind des te meer het kind zichzelf kan blijven en zijn.

Het boek Opvoeden vanuit het Hart leert je ontdekken wie jij bent als ouder en hoe je in de opvoeding staat. Het boek stelt je in staat op te voeden vanuit vertrouwen in jezelf en in je kind.

Laat een reactie achter