Wat doet die aardman nou in mijn smoothie?

Kijk nou! Daar liggen een ananas, peren, bananen, mandarijnen, een meloen, kiwi’s, bosbessen en frambozen. Wat kun je daarvan maken?

We zijn op smoothie reis. Natuurlijk, een smoothie! Is dit een lekkere combinatie? Welke kleur zou er ontstaan?

Wat een smoothie ervan maken? Nee hoor, twee meiden uit Heemstede die eerder meededen aan de Smoothie Challenge for kids hebben een veel beter idee. Ze maken er een woest uitziend aardmannetje van. Het aardmannetje ziet er niet uit alsof hij het goed vindt om opgegeten te worden. De dametjes hebben er geen problemen mee. Ze maken er vijf verschillende smoothies van in vijf verschillende kleuren.

De kleuren zijn rood, oranje, geel, groen en paars.  Wie een aardmannetje maakt van fruit zorgt er natuurlijk ook voor dat de uiteindelijke smoothies er perfect uit komen te zien. Ik krijg van de foto af het meest zin in de gele smoothie. Ik hoop dat er meloen in zit.

Welke kleur zou jij voor een smoothie kiezen? Je lievelingskleur of de kleur van je lievelingseten? Kun je raden wat er in de smoothie zit? Deze week gingen kinderen met de kleuren van de regenboog aan de slag.

Meest favoriet bij de kinderen is toch rood. Een paar kinderen drinkt het liefst een groene smoothie. Zou groen fruit minder zoet zijn dan paars, geel, rood of oranje fruit? Wat zegt eigenlijk een kleur? Een rode paprika is minder zoet dan een gele paprika, maar een rode paprika bevat wel meer vitamine C. Het is allebei paprika. Kleuren hebben invloed op de voedingsstoffen, die in groente en fruit zit. Dus om gevarieerd te eten kun je starten met kleuren. Of de groene fruitsmoothie minder zoet is, hangt denk ik ook af van de rijpheid van het fruit. Hoe rijper het fruit, hoe meer vruchtsuikers er in zitten, dus hoe zoeter het fruit.

Wat zijn eigenlijk vruchtsuikers? Denk jij dat vruchtensuikers slecht zijn? Er is steeds meer te lezen over suiker, vruchtensuikers en hoe slecht fructose wel niet is.

In fruit en groente zitten natuurlijke suikers. Deze vruchtsuikers geven op een gezonde manier energie. Als je bijvoorbeeld een meloen eet, zitten daar suikers in, maar ook vitamines, mineralen en vezels. Door dit totaalpakket kan je lichaam het goed verwerken en worden de suikers langzamer opgenomen in het bloed. Je krijgt er prettige energie van en een verzadigd gevoel.

De natuurlijke suikers in smoothies zijn dus gezonde energie leveranciers! Meer weten over suiker? Lees mijn blog “Heb jij ook  weleens last van stuiterende kinderen”.

Wil je de smoothie wat zoeter maken gebruik dan natuurlijke suikers, zoals biologische honing, dadels of kokosbloesemsuiker.

Het doel van de smoothie reis is: kinderen meer groente en fruit te laten eten met behulp van smoothies. De opdrachten zijn zo speels dat het soms lijkt alsof ze geschreven zijn voor een kinderfeestje. Dat vinden kinderen ook. Ze trappelen van ongeduld om naar huis te mogen en nemen vriendjes en vriendinnetjes mee om smoothies te maken.

“We gaan op smoothie reis” zou zomaar een thema van een kinderfeest kunnen worden. Zelf heb ik van een rode smoothie met als basis yoghurt een traktatie gemaakt. In kleine plastic glaasjes van de Hema, met een gekleurd lepeltje en een half rietje.  De kinderen vonden het heerlijk.

De volgende etappe is de overstap naar de groene smoothie (met groene groente dus). Hoe zullen de de kinderen daarop gaan reageren? Durven ze groen te proeven, helpt het spel element? Ik ben alweer reuze benieuwd. Je leest het volgende week in een nieuwe blog.

Door: Gabie Kusters, voedingsdeskundige bij Wijs met Eten
(Praktijk voor voedingsadvies en educatie)

 Gabie Kusters

Twijfel je of je kind gezond eet? Is je kind te dik of te dun? FoodWise4You begeleidt gezinnen om kinderen puur en gezond te laten eten en samen werken we aan een gezond gewicht.

Laat een reactie achter