Sinterklaas en de 5 talen van de liefde

Wist je dat er vijf talen van liefde zijn? En wist je dat ieder mens een voorkeur voor een bepaalde liefdestaal heeft? Als je een ander wilt laten voelen dat je van hem of haar houdt, dan is het belangrijk dat je je liefde uit in de taal die de ander het beste ‘verstaat’. Als die liefdestaal echter niet jouw favoriete liefdestaal is, kan dit best moeilijk zijn. Een soort babylonische spraakverwarring maar dan op gevoelsgebied!

De 5 liefdestalen beknopt op een rij:

  1. Lichamelijke aanraking

    Een stevige knuffel, een schouderklopje, arm-in-arm wandelen, een aai over de bol bij het langslopen, maar ook een potje stoeien of elkaar masseren. (Kinderen voor wie lichamelijke aanraking de eerste liefdestaal is, zijn extra gevoelig voor lichamelijke pijn en fysieke straffen.)

  2. Positieve woorden

    Lieve woorden, complimenten en bemoedigen zijn heerlijk, maar pas op voor te veel prijzen! Doe dit alleen als je oprecht bewondering hebt voor wat iemand doet. (Kinderen voor wie positieve woorden de eerste liefdestaal is, zijn extra gevoelig voor kwetsende opmerkingen, schelden en boze tirades.)

  3. Tijd en aandacht

    Samen spelletjes spelen, potje tennissen, wandeling maken, een goed gesprek voeren voor het slapengaan. Zolang het maar samen is en met volle aandacht, waarbij oogcontact overigens ook belangrijk is. (Kinderen voor wie tijd en aandacht de eerste liefdestaal is, zijn extra gevoelig voor boze blikken en isolatie.)

  4. Kadootjes

    Kadootjes geven en krijgen met extra aandacht voor in- en uitpakken. Alleen op verjaardagen en Sinterklaas is niet genoeg! Maar het hoeft gelukkig geen geld te kosten: iets wat je gevonden hebt, buiten of in huis, of iets zelfgemaakts worden ook bijzonder gewaardeerd. (Kinderen voor wie kado’s de eerste liefdestaal is, zijn extra gevoelig voor kado’s die alleen als beloning voor goed gedrag gegeven worden.)

  5. Dienstbaarheid

    De lekke band plakken, een lievelingsbroek repareren, verhaaltje voorlezen (ook als je kind al zelf kan lezen), helpen met haar of zijn kamer opruimen. (Kinderen voor wie dienstbaarheid de eerste liefdestaal is, zijn extra gevoelig voor hulp of diensten die al mopperend en met tegenzin gegeven worden.)

Sinterklaas zelf begrijpt de 5 talen van liefde helemaal en spreekt alle talen eigenlijk even goed. Hij neemt je op schoot (lichamelijke aanraking), zegt lieve dingen tegen je (positieve woorden), geeft je daarbij zijn volle aandacht (tijd en aandacht), brengt kadootjes voor je mee die met aandacht – gedicht en surprise – verpakt zijn (kado’s). En in zijn hele zijn is hij natuurlijk het toonbeeld van dienstbaarheid, waarbij hij nooit iets voor zichzelf vraagt en door weer en wind op pad gaat met zijn Pieten om schoentjes te vullen, handjes te schudden en zakken vol kadootjes af te leveren (dienstbaarheid).

Als je binnen je eigen gezin en familie kijkt, is het niet ongewoon dat iedereen een voorkeur heeft voor een andere taal. Een heel gezin dat dezelfde liefdestaal spreekt is zeldzaam. Tijdens feestdagen zoals verjaardagen, kerst en Sinterklaas is het belangrijk dat alle gezinsleden gedurende het feest ook in hun eigen taal worden aangesproken. Wanneer je dit voor elkaar krijgt, is de kans groot dat iedereen met plezier op een geslaagd feest terugkijkt.

Volgende week is het weer pakjesavond en als je dit viert met je gezin, sta je nu voor de uitdaging dit zo te organiseren dat alle vijf talen van liefde in de avond verwerkt zijn. Hoe pak je dit aan? Iedereen doet het natuurlijk op zijn of haar eigen manier, maar bij deze in elk geval wat tips van hoe ik het aan zou pakken:

  1. Geef iedereen een taak (dienstbaarheid)

    Bedenk rollen die ieder op zich kan nemen zoals een Papiertjes Piet die rommel opruimt, een Hapjes Piet die hapjes ronddeelt, een Keuken Piet die de afwas wegwerkt en misschien een Pakjes Piet die de pakjes bezorgt en oplet dat iedereen regelmatig aan de beurt komt.

  2. Zorg voor passende kadootjes (kado’s)

    Iedere liefdestaal heeft ook eigen voorkeuren voor wat ze graag willen krijgen. Misschien was dit duidelijk uit de verlanglijstjes; hou je dan zoveel mogelijk aan wat hierin staat. Verder kun je denken aan lekkere olie (lichamelijke aanraking), poëzie-albums, dag- en fotoboeken (positieve woorden), spelletjes en voorleesboeken (tijd en aandacht), zelfgemaakte lekkernijen of kadootjes (kado’s) en een bonnenboekje met dingen die je voor iemand wilt doen (dienstbaarheid).

  3. Zorg voor surprises waarbij je met elkaar opdrachten doet (tijd en aandacht)

    Op pakjesavond is er eigenlijk geen ruimte voor één-op-één aandacht, maar je kunt je ook met meerdere personen tegelijk verbonden voelen als je samen opdrachten uitvoert. Samen zingen, samen op speurtocht door het huis etc.

  4. Schrijf gedichten met lieve en bemoedigende woorden (positieve woorden)

    Er is nogal eens de neiging om in Sinterklaasgedichten met scherpe woorden de zwakke punten van een ander te benoemen. Als je dit nodig vindt, zorg dan altijd dat je afsluit met lieve bemoedigende woorden die je ook echt meent. Spreek irritaties en boosheid ruim voor Sinterklaasavond uit zodat die gevoelens je gedichten niet beïnvloeden. En schrijf alleen maar lieve dingen voor gezinsleden die positieve woorden als eerste liefdestaal hebben!!

  5. Maak het mogelijk om lekker tegen elkaar aan te kruipen (lichamelijke aanraking)

    Maak het knus en gezellig. Leg eventueel extra kussens op de bank of op de vloer. En verwen de inwendige mens met warme chocomel of bisschopswijn en lekkere hapjes.

Natuurlijk kun je elementen overslaan als een bepaalde liefdestaal eigenlijk niet gesproken wordt binnen je gezin. Maar door ze alle vijf te verwerken, leert iedereen ook een beetje een ‘vreemde’ taal spreken, wat weer van pas komt in de omgang met anderen in je leven. En ze maken de avond er in elk geval niet vervelender op…

Hoe je het ook gaat vieren, ik wens je een hele fijne Sinterklaasavond toe!


Dit artikel is geschreven door Patricia Ritsema van Eck. Zij is bedenker van het Sinterklaas Surprisespel, een manier van pakjesavond vieren, waarbij alle vijf talen van de liefde ruimschoots aan bod komen. 

De vijf talen van de liefde is geschreven door Gary Chapman, ISBN 9789063532598

Laat een reactie achter