Met een familieberaad begin je het jaar goed

December is bij uitstek een familiemaand. Een maand waarin je meer dan anders momenten hebt waarin je als familie – in welke samenstelling dan ook – bij elkaar bent. Op dit soort momenten spreek je elkaar vaak uitgebreider dan normaal en hoor en voel je wat een ander zegt. In feite is dit te vergelijken met een teamoverleg op je werk, waarin iedereen vanuit zijn werkbevlogenheid in alle openheid vertelt wat hem bezig houdt, wat hij leuk vindt en wat hij zou willen bijdragen en bereiken.familie

Hoe zou je voor je zijn om dit op deze manier structureel met je gezin te doen en te merken dat je als gezin hierdoor van elkaar leert, samen groeit en bovendien de ambities die je hebt met je gezin waar kunt maken? Hierdoor groeit jullie familie succes gevoel en jullie familieband.

De eerste stap om dit te bereiken is op speelse wijze een familieberaad te plannen – bijvoorbeeld op zondagochtend – met limonade en een koekje, en de kinderen vragen te stellen over wat ze leuk en belangrijk vinden. Maar ook hoe ze vinden dat de week is verlopen. Wat ging er goed, wat kan er beter en ook alvast te kijken naar de week die komen gaat. Je hoort van de kinderen wat ze allemaal willen en kunt ze tegelijkertijd leren dat niet alles tegelijkertijd kan en dat je rekening te houden hebt met elkaars wensen. Door dit wekelijks te doen krijg je steeds meer zicht op wat er werkelijk toe doet en wat jullie bindt als gezin. Bovendien geeft het rust in de drukte, omdat je steeds even stilstaat, reflecteert en vooruit kijkt. Je luistert vanuit je Hart naar elkaar en begrijpt wat de ander bedoelt en graag wil. Hoe je de vervolgstappen zet lees je in het boek Opvoeden vanuit het Hart.

Door al deze familieberaad gesprekjes bouw je aan je gezinsmissie, want ze geven je zicht op wat jezelf, je partner en je kinderen belangrijk vinden en hoe je dit tot uiting laat komen in wat je met je gezin en met elkaar en familie en vrienden doet. Het maken van een gezinsmissie helpt je om je goede voornemens – die je meestal hebt aan het eind van een jaar – het hele jaar door “on top of mind” te houden en er actief mee bezig te zijn.

Ik wens jou en je gezin veel mooie dierbare familiemomenten. Momenten die de herinneringen voor later vormen en je kinderen doen zeggen: “Weet je nog bij ons thuis ……”

Hartelijke groet!

Margriet Darwinkel

PS
Heb je het boek al? Kijk dan nog eens naar de andere producten van Happy Family Life die allemaal bijdragen aan jullie Family Life Succes.

Laat een reactie achter