Kun je al dat piekeren ont-stoppen?

We piekeren wat af als ouders. We maken ons vaak zorgen over wat er nog gaat komen of over of we het wel goed doen. En ook al weet je dat piekeren niet helpt, je doet het “automatisch” toch. Maar, is het wel zo automatisch of kan je er iets tegen doen? Ja dat kan je zeker. Ik zal je een aantal tips geven over hoe je jouw piekergedrag – of liever gezegd – jouw piekerbrein kunt stoppen.

Allereerst kun je jouw piekermomenten inplannen. Je kunt met jezelf afspreken dat je alleen op bepaalde momenten van de dag mag piekeren. Bijvoorbeeld in de ochtend of eind van de middag. Bij voorkeur niet voor het slapen gaan, want dan is de kans erg groot dat je de hele nacht blijft piekeren. Als je merkt dat je tussendoor ook gaat piekeren, schrijf deze gedachten dan op en bewaar ze voor je volgende geplande piekermoment. Leg een boekje naast je bed voor als je de slaap niet kunt vatten en je gaat piekeren. Dit boekje pak je erbij als je weer mag piekeren. Wat je zult merken is dat waar je de vorige keer over wilde gaan piekeren, ineens niet meer zo relevant lijkt. Dit is een manier om het piekeren en het piekerdenkpatroon dat je hebt, te doorbreken. Hierdoor maak je ruimte om je brein effectiever te gebruiken en te leren hartkrachtdenken. Want, misschien denk je dat je door na te denken meer inzicht krijgt in je problemen en emoties en dat je oplossingen vindt, maar het tegenovergestelde is juist waar. 

Wat je helpt is luisteren naar je hart in combinatie met krachtdenken. En, het mooie hiervan is dat je er alleen maar een nieuwe dagelijkse gewoonte van hoeft te maken om direct merkbare resultaten te gaan ervaren. Het is een mindfulness techniek die werkt in combinatie met het focussen op je hart (de quick coherence techniek van Heartmath).

Hoe werkt het?

In mindfulness leer je jouw gedachten en gevoelens te observeren zonder ze te benoemen of ze goed of fout te vinden. Door gefocust te blijven op het gebied rond je hart en vervolgens diep in en uit te ademen, kun je geconcentreerd blijven in een observatiestand, zodat het niet gemakkelijk is om naar je gedachten en gevoelens getrokken te worden om je ermee te identificeren. Je kunt gedachten en emoties die in je opkomen gemakkelijk gewoon voorbij laten gaan zonder er een extra betekenis aan te geven. Door deze hartcoherentie-oefening leer je de kracht van je hart te gebruiken. Het zorgt ervoor dat je hart, geest en lichaam op een lijn komen en je coherente beslissingen neemt. Het helpt je bij het realiseren van de gewenste verandering waarvan je voorheen dacht geen oplossing te kunnen vinden. Het piekeren verdwijnt, omdat je steeds meer vertrouwt op je intuïtie en de antwoorden die je als het ware vanuit je hart krijgt. Hiernaast zul je voor situaties waarvan je eigenlijk al lang wist dat ze niet te veranderen zijn, gaan ervaren dat je er gemakkelijker in kunt berusten en ze kunt accepteren. Dat scheelt veel gepieker en een verlies aan energie en kracht. Het maakt je een eerlijke en authentieke ouder, die handelt vanuit zijn hart. Het beoefenen van de quick coherence techniek helpt je dus negatieve gedachten te doorbreken en ruimte te maken voor echte emoties en intenties.

Deze techniek is niet alleen handig voor thuis, maar ook voor op je werk. En naast deze meditatietechniek zijn er nog een aantal die je allemaal helpen om stress te verlagen, effectiever te gaan denken, en meer te handelen vanuit je echte zelf. Om direct feedback te krijgen over de mate waarin je hartcoherent bent, kun je gebruik maken van het biofeedback apparaatje, de EmWave. Wij coachen daar ouders en werknemers mee o.a. in het stressreductieprogramma, maar ook in de Family Work Life Balance training. De resultaten zijn dat ze meer rust ervaren, betere prestaties leveren en een hogere geluksbeleving ervaren in al hun levensgebieden.

Begin vandaag nog met het stoppen van je piekerbrein en het laten groeien van je hartkracht.

1 reactie op “Kun je al dat piekeren ont-stoppen?”

  1. Goed artikel! Iedereen piekert weleens dat is opzich niet erg, maar sommige mensen blijven piekeren en dit komt de gezondheid niet ten goede. Het is daarom verstandig wanneer je blijvend blijft piekeren en hierdoor een slechte nachtrust hebt om even langs te gaan bij de huisarts.

Laat een reactie achter