Algemene Voorwaarden

Heeft een website algemene voorwaarden nodig?

"Bied jij op de website alleen informatie aan of kunnen mensen via de website ook een account aanmaken, een overeenkomst sluiten of iets kopen? Als het alleen een website is waar mensen iets kunnen lezen, omdat het eigenlijk vooral de brochure van je onderneming is of omdat jouw website vooral jouw blog is, dan zijn algemene voorwaarden niet nodig. Je maakt dan namelijk geen afspraken met je lezers of bezoekers. De algemene voorwaarden kunnen niet van toepassing zijn, omdat er geen overeenkomst is.

Kan er daarentegen een account aangemaakt worden, bijvoorbeeld omdat er een forum bij de website zit of is jouw website ook een webwinkel of kan er op een andere manier een overeenkomst gesloten worden, dan zijn algemene voorwaarden wel verstandig. Bij gebruik van een forum wil je afspraken maken over het account en het gebruik van het forum. Als er een overeenkomst gesloten kan worden, bijvoorbeeld voor het plaatsen van een advertentie, het afnemen van een (online) cursus of omdat er iets in een webwinkel gekocht kan worden, dan zijn algemene voorwaarden wel heel nuttig. Deze zijn dan van toepassing zodra de overeenkomst wordt gesloten. Tenminste, als je bij het sluiten van die overeenkomst de algemene voorwaarden ter hand stelt en duidelijk maakt dat de voorwaarden van toepassing zijn. Voor iemand akkoord gaat moeten ze de voorwaarden hebben kunnen zien en opslaan. Een link naar een PDF met de voorwaarden is de meest gebruikte methode. De voorwaarden alleen maar ergens op de website hebben staan, maar er niet naar verwijzen, is dus niet voldoende."

Deze tekst komt van een artikel van Charlotte's Law. Ik ben fan van haar. Ze maakt juridisch geneuzel logisch en begrijpelijk. Want als ondernemers vinden wij juridische dingen vaak geneuzel, tot we ineens voor een juridisch probleem komen te staan. Steek je kop niet in het zand, regel wat je nodig hebt. Via haar website kun je ook juridische documenten kopen = aanrader! (en ik ben géén affiliate overigens!)

Lees hier verder: https://www.charlotteslaw.nl/2016/06/zin-en-onzin-algemene-voorwaarden-website/

© Charlotte's Law